OBMANA

PREVARA U UREDU PRAVOBRANITELJICE Kako su njezina osobna tajnica i lažni odvjetnik Pančić izmuzli novac od nesretnice koja se Uredu obratila za pomoć

Robert Gilg
 Željko Puhovski / CROPIX

Kad se Marina S. obratila za pomoć Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom krajem 2014. godine, nije ni pomišljala da bi je mogla “preveslati” administrativna tajnica ureda Marijela Kulić (45) u duetu s prijateljem Robertom Gilgom (39) koji se Marini predstavio kao odvjetnik Pančić.

Postupak povrata

Prevara od 30.000 kuna rezultirala je optužnicom za prevaru i poticanje na (ne)djelo, a suđenje optuženima nikako da počne na Općinskome kaznenom sudu u Zagrebu jer se sucu Milenku Đakoviću M. Kulić već dva puta ispričala zdravstvenim stanjem. Sve je počelo 2014. godine, kada se Marina S. obratila za pomoć Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

- Od prometne nesreće 2006. imam 70-postotno tjelesno oštećenje. U to vrijeme bila sam maloljetna, Euroherc mi je isplatilo 470.000 kuna odštete, a moji roditelji, posebno otac alkoholičar, potrošili su većinu novca na kuću i na svoje potrebe. Odlučila sam pokrenuti postupak povrata novca.

Konzalting

U Uredu pravobraniteljice službenica Vesna mi je rekla da donesem svu dokumentaciju, a par mjeseci kasnije me nazvao stanoviti odvjetnik Pančić. Rekao mi je da je iz pravobraniteljičina ureda čuo za moje probleme pa sam smatrala da ga je poslala Vesna jer odakle, u protivnom, njemu moja dokumentacija - ispričala je Marina S., koja se s “odvjetnikom Pančićem” našla više puta. Uvjerio ju će da će troškovi zastupanja biti 30.000 kuna te da će joj dati popust na odvjetničke troškove ako mu odmah da tih 30 tisuća. Dala mu je novac, tvrdi Marina S., i potpisala ugovor o konzaltingu.

- Potom je iz odvjetničkog ureda Ivana Emera mom ocu stiglo pismo u kojem od njega traži da meni da dio novca, a ako nema, neka mi prepiše kuću. Otac se razbjesnio, a Pančić se nije javljao mjesecima pa sam nazvala tog Emera koji je tvrdio da nije ništa radio ni za Pančića ni za Marijelu Kulić. U Uredu pravobraniteljice tražila sam objašnjenje zašto mi se odvjetnik Pančić ne javlja i tko je gospođa Kulić. Digla se frka - ustvrdila je još Marina S.

Dokumentacija

M. Kulić, koju se sumnjiči da je potaknula Gilga na prevaru nakon što je čula Marinin problem u uredu i pritom fotokopirala dokumentaciju koja je “procurila” do Gilga, sve negira.

- Nisam kriva. Bila sam zaposlena kao osobna tajnica pravobraniteljice, a Marina je dolazila u ured u više navrata. Gilga znam 15 godina i uputila sam ga odvjetniku Ivanu Emeru da mu pomogne, no nikome nisam dala nikakve dokumente - pravdala se M. Kulić.

Okolnosti koje su poslale Gilga, Kulić i Marinu S. u njegov odvjetnički ured opisao je šokirani odvjetnik Emer.

- Marijela Kulić je s prijateljem došla u moju kancelariju interesirajući se mogu li za njegovu poznanicu napisati dopis. On mi je nakon nekog vremena došao u ured s Marininom dokumentacijom. Po njegovoj zamolbi sam, i uz prethodno pribavljenu potpisanu punomoć Marine S., poslao dopis njezinim roditeljima. Potom me počeo zvati Marinin otac, pa Marina koja je zanimalo po čijem sam nalogu slao taj dopis. Nazvao me i kolega odvjetnik Andrej Todling rekavši mi da je Marina prevarena pa sam zaključio da je to bio razlog zašto je Kulić došla s Gilgom. Na moje inzistiranje Kulić i Gilg su došli do mene, gdje je Gilg priznao da je uzeo 30.000 kuna te da ima puno prijava protiv sebe pa mu jedna više ništa neće značiti - prisjetio se odvjetnik Emer kojem su, potom, Gilg i Kulić potpisali potvrdu da on sa spletkama nema veze. Tužiteljstvo za Kulić i Gilga traži po osam mjeseci zatvora s četverogodišnjim rokom kušnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 23:30