SOFISTICIRANA KRAĐA

PREVARANTI OPET LOVE U MUTNOM Ne nasjedajte na lažne mailove

 Neja Markicevic / CROPIX

ZAGREB - "Identificirali smo pogrešku u izračunu poreza od zadnje naplate, u iznosu od 6144,31 kunu. Za povratak pretplate, moramo potvrditi neke detalje, nakon čega će sredstva biti doznačena na Vaš bankovni račun u roku od 2-4 dana" - sadržaj je poruke pristigle na stotine email adresa hrvatskih građana, a ono što 'ulijeva' lažnu nadu o doista postojećem povratu novca, je potpis Ministarstva financija Porezne uprave.

No tu, tobože brižnoj obavijesti od navodne Porezne uprave prema kojoj svi primatelji poruke imaju isti iznos povrata novca, nije kraj. Već se primatelj poruke poziva da klikne plavi link "Počnite povratom postupak" koji preusmjerava korisnika na stranicu lakhotia.com/hr/porezna-uprava na kojoj se, ponovno, prikazuje prvotna poruka o pogrešci u sustavu i krivom izračunu poreza od zadnje naplate na isti iznos.

Međutim, postoji kvaka - od osobe se traži da odabere karticu sa računom, upiše broj kreditne kartice i datum isteka, i ono najgore - da upiše PIN. I umjesto da građanin dobije povrat novca kroz obećana 2 do 4 dana, isti iznos koji je naveden se zapravo s računa građana skine.

Stoga, institucije pozivaju građane na oprez jer prevaranti vrebaju i love u mutnom, a kad tad, pojedinci se upletu u mrežu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:55