ODŠTETA

PRILIKOM OPERACIJE KUKA PREVIŠE JOJ PRODUŽILI NOGU Lijeva noga pacijentici je bila 1,5 cm kraća od desne, a liječnici su je produžili za 4,5 cm

 
 CROPIX

Zbog propusta liječnika tijekom operativnog zahvata kuka prije 17 godina, KBC Zagreb morat će Ljubici H. (56) isplatiti odštetu od 52.000 kuna s kamatama te 13.455 kuna sudskih troškova.

Stoji to u nepravomoćnoj presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Naime, liječnici su Zagrepčanki lijevu nogu koja je bila 1,5 centimetara kraća od desne napravili 4,5 centimetra dužom.

Iza Ljubice H. su tri operacije kuka. Prva je učinjena 1970., da bi sedam godina poslije počela osjećati bolove pa joj je nova operacija, ovaj put zamjene kuka, odrađena u travnju 2000. nakon koje je ustanovljeno da joj je lijeva noga bila neobično savinuta u koljenu i, zbog liječničke greške pri mjerenju, postala tri centimetra duža od druge.

Posljedice

Savjet liječnika da nabavi ortopedsko pomagalo u obliku cipele s povišenim uloškom Ljubica je odbila jer se, napominje još, podvrgnula operativnom zahvatu upravo da bi joj bilo bolje, a na kraju joj je postalo gore. Na kraju je pristala na treću operaciju skraćenja natkoljenice, no i dalje osjeća posljedice.

Hoda otežano, koristi štake, noga joj otiče te se ne može samostalno kretati po gradu. A njezina noga je, unatoč svemu, i dalje duža centimetar i pol, zbog čega joj trpi i kralježnica. Zbog svih muka odlučila je tužiti bolnicu, a očekuje je još jedna operacija vađenja pločice iz natkoljenice.

KBC Rebro odbacuje optužbe. Podsjećaju da je pacijentica imala urođenu deformaciju kuka koja joj je u djetinjstvu operirana te da su sve daljnje operacije provedene u skladu s pravilima struke. I za dužu nogu imaju opravdanje.

Objašnjenje

Naime, i sporna “operacija od travnja 2000. bila je po pravilima struke te se njome postigao cilj da oba kuka budu u ravnini te da je prilikom spuštanja čašice kuka, ne bi li kuk normalno funkcionirao, došlo do produženja lijeve noge za oko 4 cm”.

Noga je potom skraćena, a tužena bolnica pojašnjava da je noga i dalje ostala duža od druge za 1 cm jer je došlo do insuficijencije muskulature lijeve potkoljenice prouzročene prevelikim skraćenjem noge.

Nalaz vještaka: ‘Napravljena je stručna pogreška’

Trojica liječnika vještaka Miroslav Gluhinić, Josip Škavić i Mladen Miškulin složno su u svojim vještačkim nalazima istaknuli da razlika u dužini noge prije i nakon operacije predstavlja stručnu pogrešku zbog koje je operacija ponovljena.

Gluhinić i Škavić smatraju da se tijekom operativnog zahvata kuka, koji je zahvatila uznapredovala artroza, nije dovoljno vodilo računa da će tako učinjen zahvat produljiti lijevu nogu 4 cm.

Gluhinić još dodaje da se sam operativni zahvat prije izvođenja morao pripremiti i na papiru za koliko je potrebno skratiti bedrenu kost. Dopušta, pritom, toleriranje razlike do jednog centimetra u različitosti dužine obje noge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:53