PROŠIRUJE SE ISTRAGA

PRIZNANJE: KAKO SMO OPRALI 57 MILIJUNA KUNA 'Bio sam kao bankomat. Ime jednog posrednika ne smijem otkriti jer ću si ugroziti život'

Svetisalv Josimović tijekom svjedočenja na USKOK-u
 Screenshot

“Nisam ja nikoga vukao za rukav i rekao - je l’ trebaš lovu? Na kraju ispada da su svi mene koristili za bankomat. Oni su mene molili - Daj mi! Daj mi! Daj mi! Nađi, nađi, nađi!” rekao je USKOK-ovim istražiteljima Svetisav Josimović, prvoosumnjičeni od 21 osobe koje je USKOK nedavno osumnjičio da su činile uhodanu mrežu koja je od 2009. do 2017. godine izvukla 57 milijuna kuna iz niza privatnih tvrtki.

Među najzvučnijim su imenima tih tvrtki dvije koje vode trgovački centar Westgate - Trgovački centar Zagreb (TCZ) i Shopping city Zagreb (SCZ), zatim poznata farmaceutska tvrtka Oktal Pharma, građevinske tvrtke Emporion Plus i IMG Zagreb, marketinška kompanija Napredni modeli, koja je HDZ-u radila kampanju za parlamentarne izbore 2015. i druge.

Početak rada

Privođenja na USKOK, a zatim i na zagrebački Županijski sud mediji su vrlo intenzivno pratili, a pola osumnjičenika iste se večeri našlo iza rešetaka Remetinca. No, ono što se događalo nakon toga, ostalo je prilično nezamijećeno. Naime, nakon samo nekoliko dana okrivljenici su na zahtjev USKOK-a pušteni iz Remetinca.

Prvookrivljeni Josimović iz Remetinca je pušten već nakon pet dana, trećeokrivljeni Slavković također. U pritvoru je od petorice organizatora ostao još jedino Juraj Puškar, no pitanje je dana kada će i on izaći. Razlog puštanja vjerojatno leži u činjenici da su okrivljenici, barem većina njih, u velikom broju odlučili priznati djela. Zbog toga su jedan za drugim iz Remetinca prevoženi u Gajevu, gdje su pred kamerama USKOK-a po nekoliko sati davali iskaze.

Josimovića i Jurja Puškara tereti se da su pronalazili vlasnike manjih tvrtki - Miroslava Slavkovića, Dražena Beckera, Pericu Busiju, Igora Jurinića, Vilima Eleza te Edvarda Galića - kojima bi zatim vlasnici većih poduzeća poput Oktal Farme ili Emporion Plusa plaćali fiktivne usluge, da bi taj novac u konačnici, nakon što je procirkulirao kroz nekoliko manjih tvrtki, Josimović podizao i vlasnicima većih poduzeća vraćao na ruke. Tako su vlasnici većih tvrtki, sumnja USKOK, iz njih izvlačili novac te zapravo formirali crne fondove ili ga pak, najjednostavnije, zadržavali za sebe. Zbog toga su istražitelje zanimali detalji svakog pojedinog slučaja izvlačenja novca - kako je Josimović došao u kontakt s vlasnikcima tih tvrtki, jesu li usluge koje joj je pružao bile fiktivne, koliku bi proviziju zadržavao za sebe te gdje je i kome novac predavao na ruke. Na neka od pitanja Josimović nije imao odgovor jer je, tvrdi, u bio samo kurir.

U jednom je slučaju, pak, uskratio odgovor na pitanje istražitelja zbog straha za život.

No, najzanimljivije, u slučajevima nekih tvrtki Josimović nije inkriminirao ljude protiv kojih je USKOK bio pokrenuo postupak, pa bi se moglo dogoditi da taj ured u nastavku istrage kao supočinitelje okrivi nove osobe, a protiv nekih već osumnjičenih istraga bi se mogla obustaviti.

U cijelu priču s lažnim fakturama uvukao ga je, tvrdi Josimović, još prije 15 godina njegov suoptuženik Dražen Becker. Upoznao ga je 2001. u Buzinu. Nakon jedne neuspješne poslovne avanture, Beckera je, kaže, ponovno sreo prije nekoliko godina i popili su kavu.

- Pitao je možemo li urediti da se nešto njemu fakturira jer bi si kod kuće uredio ljetni ili zimski vrt. Ja sam ga pitao kako to misli, a on mi je objasnio da bi mi uplatio za nešto drugo, a da ja onda svojom tvrtkom podmirim troškove za vrt. Uredio je taj vrt, ugradio jacuzzi, saunu... Koštalo je 100.000 eura, ako ne i milijun kuna - prepričao je Josimović. Istražitelji su ga zatim počeli ispitivati o poslovima sa pojedinačnim tvrtkama.

Novac na ruke

Prema optužbama, iz tvrtke MB auto Anti Mlinariću je pomogao izvući 5,2 milijuna kuna. - S njim me je upoznao jedan poznanik iz Gorice. Mlinarić mi je rekao da postoji potreba za novcem, da nije likvidan stalno i da mu pošaljemo neke fakture. Na početku smo imali manje iznose, a jednom je rekao da ima radove... gradili su neku halu u Buzinu. Na kraju je toliko toga trebao da ja više nisam mogao smisliti što da se fakturira. Mlinarić je stalno skidao postotke provizije, uvijek bi rekao da je 2,3 posto puno, da se da 1 posto, cjenkao se - ispričao je Josimović, koji je dodao da je novac Mlinariću nosio u njegovu tvrtku.

Josimovićeva priča o angažmanu za tvrtku Emporion plus, iz koje je, prema optužbama, za vlasnika Zdravka Živkovića izvukao 7,9 milijuna kuna, potpuno se razlikuje od USKOK-ovih optužbi. Naime, Josimović tvrdi da sa Živkovićem nije radio. Živković je živio u Australiji i više je puta novinarima demantirao da je na bilo koji način povezan s izvlačenjem novca iz njegove bivše tvrtke. Josimović je, pak, rekao da je novac izvlačio prema nalogu jedne direktorice po imenu Jasminka kojoj ne zna prezime.

- Znam kako izgleda. Bila je debela, imala je oko 150 kilograma i crvenu kosu. Rekla mi je: ‘Znate, mi trebamo plaćati neke stvari kešom. Možemo li platiti neke račune, a vi donesete keš’? Ja sam rekao može - ispričao je Josimović i dodao da je ta osoba za sebe osobno zadržavala dio provizije.

Za tvrtke Fokus i RAM 3, za koje je navodno izvukao ukupno 6,8 milijuna kuna, kaže da je radio s Oliverom Tomasom. S Fokusom je, navodno, niz godina radio običan posao - kupovao od njega uredski materijal.

Novi krakovi

- Ja sam prodavao njihovu opremu. Zapelo je s plaćanjem, Fokusu sam ostao dužan. Tomas mi je rekao da će mi obustaviti isporuku robe, j...o me na telefon, tražio me, na primjer, ulaznice za razne događaje. Primjerice, Arena je rasprodana, a on traži da mu nabavim četiri ulaznice da mi ne bi stopirao robu. Jednom je Oliver, međutim, zatražio i izvlačenje novca. Pitao me imamo neku robu, mogu li mi to fakturirati - prisjetio se Josimović. Najprije je, kaže, radio samo s Oliverom, a onda se upoznao sa Zvonkom Čubrićem, s kojim je također izvlačio novac. Međutim, Nikica Čubrić kojega je USKOK za to osumnjičio, prema onome što je Josimović rekao, nije bio uključen.

- Nikada od mene lipe nije vidio. Možda je bio s time upoznat, ali od mene nikada nije vidio kuvertu - rekao je Josimović o Čubriću.

No, došavši tijekom davanja iskaza do Oktal Pharme, za koju je navodno izvukao 994.000 kuna, Josimović je počeo izbjegavati odgovore. Rekao je da je osumnjičenog Marijana Škiljevića upoznao na nekom domjenku, pohvalio se da radi s uredskim materijalom, no on ga je uporno odbijao.

- Međutim, preko posrednika je za početak uspjelo biti dogovoreno uređenje ljekarni - ličenje, elektroradovi... Oni su to platili, a ja sam posredniku dao novac - pričao je Josimović te na pitanje je li išta od toga odrađeno rekao da nije, kao i na pitanje je li išta od tih poslova izvršeno. Na pitanje je li ličenje ljekarni bilo izvršeno, odgovorio je rekavši “Mislim da ne”. Na pitanje može li imenovati posrednika, Josimović je rekao da ne može. - Radi svoje sigurnosti se bojim - glasio je doslovno njegov odgovor.

- Suradnja je prekinuta kada im je prije dva mjesec upala policija. Posrednik me kontaktirao rekavši da gospodin Škiljević zahtijeva da se nađemo. Našli smo se na kavi, a Škiljević je pitao što se događa, da je skužio da se ništa nije radilo i da prekida ugovor - rekao je Josimović. Puno rječitiji nije bio ni govoreći o PR agenciji Napredni modeli, koju je HDZ angažirao u kampanji za parlamentarne izbore 2015. Prema optužbi, Josimović je uz pomoć direktora Naprednih modela Danijela Artenjaka izvukao iz te tvrtke 875.000 kuna koje je HDZ uplatio Artenjaku. Međutim, na ispitivanju u USKOK-u Josimović je rekao da Artenjaka nikada nije upoznao te da su ga za izvlačenje novca angažirao dvojac kojeg poznaje kao Matka i Mateja.

- Kontaktirao me Matko, prezime mu ne znam. Rečeno je da imaju ugovor s nekim - ispričao je Josimović i dodao da su mu Matko, vlasnik jedne marketinške tvrtke, i Matej rekli kako su dobili budžet od tri do četiri milijuna kuna i da bi trebali 700 do 800 tisuća.

- Poslije sam na podugovoru vidio da se odrađivalo za tu stranku - rekao je Josimović, ne želeći nijednom izgovoriti naziv stranke.

najveći iznosi Kad je, pak, riječ o dvjema tvrtkama s kojima se povezuju navodno najveći izvučeni iznosi, Josimović istražiteljima nije bio od pomoći. Riječ je o Trgovačkom centru Zagreb (TCZ) i Shopping cityju Zagreb (SCZ), tvrtkama koje upravljaju West Gateom, a na koje od ukupno inkriminiranih 57 milijuna kuna otpada čak 22 milijuna. Za direktore tih tvrtki, Ernsta Kirchmayera, Marcusa Aumaira i Wilhelma Petera Hasslachera, kaže da je doznao iz medija.

- Nikada ih nisam vidio. Dokumentaciju za te tvrtke je donosio Juraj Puškar i njemu sam predavao izvučeni novac. Pokušao sam ga pitati kako ga dijele, a Jura bi mi rekao samo da je to riješio - kaže Josimović.

Osobna karta afere

- Pod sumnjom da su sudjelovali u izvlačenju 57 milijuna kuna našlo se ukupno 21 osoba te 11 tvrtki.

- Od 21 osumnjičenika nedostupan je jedino bivši direktor Emporion Plusa Zdravko Živković, koji već neko vrijeme živi u Australiji. Tvrdi da nije kriv, a za njim je raspisana tjeralica.

- Čitava operacija izvlačenja novca odvijala se, prema USKOK-ovim optužbama, punih osam godina, od siječnja 2009. do siječnja 2017.

- Posljednjih pola godine USKOK je uz nalog istražnoga suca tajno snimao telefonske razgovore osumnjičenika, a snimke će u kaznenom postupku biti upotrijebljene kao dokaz.

- Od ukupno 20 uhićenih osumnjičenika neki su već na ispitivanju u USKOK-u priznali djela te se njihovo pritvaranje nije ni tražilo.

- Nakon pritvaranja i Josimović i Slavković odlučili su iznositi svoju obranu te u većem djelu također priznaju inkriminacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 07:25