ŽELJEZNIČKA NESREĆA U RIJECI

'Probudila me grozna tutnjava, bio sam siguran da je potres'

Teretni vlak sa 16 vagona natovarenih kontejnerima oko 3 sata u noći iskočio je iz tračnica na prilazu sporednom riječkom kolodvoru Pećine
 Davor Žunić/CROPIX

RIJEKA - Spavali smo. Probudila me grozna tutnjava, bio sam siguran da je potres i izletio van. Dolje na pruzi bili su zdrobljeni kontejneri, dijelovi vlaka razletjeli su se posvuda, a nas u kućama spasilo je samo to što je pruga u usjeku - opisuje Ševćet Kurteš tešku željezničku nesreću usred Rijeke koja se u noći s petka na subotu dogodila na prilazu sporednom gradskom kolodvoru Pećine, u gusto naseljenom kvartu.

Teretni vlak sa 16 vagona natovarenih kontejnerima koji su iz gorskokotarskih Moravica putovali prema riječkoj luci, negdje oko 3 sata, najvjerojatnije zbog otkazivanja kočnica, iskočio je iz tračnica. Pravo je čudo da nitko, pa ni strojovođe nisu teže ozlijeđeni, jer komadi vlaka letjeli su posvuda, a golemi limeni kontejneri zgužvani su kao papir.

Vagoni vlaka s tračnica su počeli izlijetati negdje 300-tinjak metara prije stanice na Pećinama gdje se kompozicija trebala zaustaviti i usmjeriti prema Brajdici, kontejnerskom terminalu riječke luke. Vagoni s kontejnerima lomili su sve oko sebe, stupove električnih kabela koji napajaju lokomotive, drvene pragove između tračnica, a kamenje i golemi teški dijelovi vlaka razletjeli su se posvuda.

Jedan od vagona probio je ogradu i našao se na cesti kojom danju gomile automobila izlaze iz susjednog Tower centra.

Srećom, usred noći cesta je bila prazna. Kamenje koje je podivljala grdosija razbacala oštetilo je brojne parkirane automobile, a izbezumljeni vlasnici u subotu ujutro bauljali su naokolo tražeći odgovorne za nesreću kako bi naplatili štetu.

Miru Tomiću kamenje je oštetilo haubu i razbilo prednje vjetrobransko staklo.

- A šta ću. Čuo sam nesreću, no u prvi tren nisam imao pojma što je to. Uopće nisam mogao zamisliti. Izašao sam van i bome, imao šta i vidjeti - govori nam dok se na mjestu nesreće sakuplja sve više ljudi.

Jedna od težih željezničkih nesreća u subotu ujutro polako je postajala gradska atrakcija, unatoč smradu koštanog brašna koje je bilo u kontejnerima. Vagoni vlaka razbacani su po pruzi sve do tzv. štitnog kolosjeka na kolodvoru Pećine, kratke uzbrdice na kojoj se zaustavila lokomotiva i pokoji vagon.

Naime, objašnjava nam Miljenko Belančić, šef prometne sekcije kolodvora na Pećinama, vlak se trebao zaustaviti na Pećinama.

- Budući da nije, sustav funkcionira tako da ga se automatski preusmjerava na taj štitni kolosjek - govori nam Belančić.

U smjeni je na kolodvoru te noći bila mlada žena, no nije htjela razgovarati s novinarima, još je potresena svime što joj se dogodilo pred očima.

Strojovođa koji je te noći bio u vlaku, Nenad Juričić još uvijek je prilično potresen, a on i kolega jutro su proveli u policiji dajući iskaz.

Kaže nam kako je nakon Škrljeva vlak ostao bez kočnica i da se nesreća dogodila pri brzini većoj od sto kilometara na sat. Rukovodstvo HŽ-a ne želi iznositi nikakve zaključke dok se ne okonča istraga.

- Čekamo da se obavi istraga i ne bih htio govoriti o uzrocima nesreće dok struka ne kaže svoje - rekao je direktor HŽ Holdinga, Zoran Popovac koji je u društvu direktora HŽ-a Cargo, Zlatka Rogožara, jedne od tvrtki koje čine HŽ-ov Holding, u subotu odmah došao na mjesto nesreće.

Direktori su potvrdili da je šteta definitivno velika, ali i da će pokušati do sutra navečer osposobiti jedan od tri kolosjeka koji se nalaze na ovoj dionici za promet.

- Već sada je 300 vagona koji bi trebali proći ovom dionicom na „čekanju“. Ako do sutra navečer osposobimo treći kolosjek, bit će ih negdje 350 - objašnjava Rogožar, a Popovac poručuje i da je željeznica sigurno sredstvo, ali i da se nesreće, nažalost, uvijek događaju.

Na mjesto nesreće stigao je i Denis Vukorepa, direktor Luke Rijeka, koji je potvrdio da je teret trebao stići u luku.

- U dogovoru sa špediterima, ako bude potrebe, dio tereta kamionima otpremit ćemo u luku, a najvažnije je da se pravac što prije ponovno uspostavi - govori Vukorepa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:43