ROGOZNIČKA HOBOTNICA

Prodavali tuđe kuće i nestali sa dvanaest milijuna kuna

Lažne dokumente uigrana je ekipa predavala u gruntovnice za upis vlasništa ili je kao jamstva za kredite davala tuđa zemljišta

SPLIT, ROGOZNICA - Mrkog i ozbiljnog pogleda muškarac je sjedio u svom crnom BMW-u pred kućom Joška Goleša zvanog Faca kod Rogoznice. Izvadio je svoj mobitel, otipkao broj i uključio spikerfon. Zvao je Facu.

- Kada ćeš mi vratiti 3000 eura? I onih 35.000 koje si posudio od mog prijatelja - smireno je pitao muškarac. S druge strane Faca se uspaničario. Obećao je da će se s novcem pojaviti u petak, a da ćemu mjesto sastanka naknadno javiti.

- Laže - kratko je kazao novinaru dok smo kretali prema njegovoj kući ispred koje su stajali Facini roditelji. Nije bio nasilan, pojasnio je razloge svoga dolaska i tražio način kako da dođe do svog novca. Tog trenutka roditelji Joška Goleša sasuli su psovke i prijetnje.

Dok smo odlazili Facin otac je zgrabio olovku i papir te zapisivao registarske oznake oba vozila uz ponovne psovke, kletve i prijetnje policijom.

- Pošteno sam mu na riječ dao 3000 eura, a prijatelj predhodno 35.000 eura - rekao nam je na odlasku vozač BMW-a. Od tada nema niti njega niti novca.

To je tek jedan krak rogozničke hobotnice u kojoj su još sudjelovali Marinko Deković (56) iz Primoštena i Dinko Vidović (48) zvani Jeftić iz Rogoznice.

Njih trojicu policija tereti da su nizom prevara, krivotvorenjem isprava, lažnim ovjerama i drugim zemljišnim malverzacijama brojne vlasnike nekretnina i njihove nasljednike oštetili za 12,100.000 kuna.

Nitko od njih još nije priveden.

Deković, koji je i ranije imao sličnih slučajeva u svome dosjeu, navodno je prevario i nekoliko članova vlastite obitelji prodavši njihovu kuću na koju se protupravno bio uknjižio.

Najviše su se bavili krivotvorenjem ugovora o kupoprodaji zemljišta i kuća na području Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, temeljem kojih bi onda tuđe nekretnine - najčešće u vlasništvu umrlih osoba - knjižili na svoje ime i potom ih prodavali ili stavljali kao hipoteku za kredite.

Primjerice, što je samo jedan od nekoliko desetaka slučajeva, Marinko Deković je u svibnju prošle godine šibenskom katastru uputio molbu za brisanje upisanog vlasnika Šimuna Karabatića iz Sevida, tada već pokojnog, a pritom podnio svu dokumentaciju, uključujući i lažni kupoprodajni ugovor. Ništa ne sumnjajući, u katastru su i odobrili traženu uknjižbu, čime su oštetili desetak nasljednika pokojnog Šimuna Karabatića, jer su otetu nekretninu prodali.

Druga metoda prijevare je uključivala dizanje velikih kredita. Primjerice, jednome stanovniku Sevida predložili su da na svoje ime digne 350.000 kuna kredita kod štedno-kreditne zadruge Brama iz Splita, jer to nisu mogli sami napraviti s obzirom na to da nemaju prebivalište u Splitsko-dalmatinskoj županiji, što je bio jedan od uvjeta za kredit.

Kao dokaz da doista imaju nekretninu opet su pokazali lažne dokumente, ili pak vlasničke listove dobivene temeljem krivotvorenih isprava.

'Nisam uzeo tuđe, zemlju mi je darovala moja majka'

ROGOZNICA - Dinko Vidović vijećnik je u rogozničkom Općinskom vijeću s Nezavisne liste Ivana Nikolića, a do nedavno je bio član Općinskog odbora HDZ-a. Upravo u svijetlu tih političkih činjenica Vidović, kaže, vidi svoj kazneni progon.

- Nisam uzeo tuđe, zemlju mi je darovala moja majka. Ona ju je 35 godina obrađivala i prema Zakonu o dosjelosti postala je njezino vlasništvo. U normalnom sudskom sporu koji je za mene vodio Darko Tintić i odvjetnik Vino Gracin izvršena je uknjižba i ovrha. Te četiri parcele u Kalebovoj luci prodao sam prije 12 godina i na njima su sagrađene kuće. Ti koji mene terete sami su uzurpatori tuđeg zemljišta i upravo protiv njih pokrećem spor zbog otuđenih 52.000 kvadrata moga zemljišta - rekao nam je Dinko Vidović. ( V. Stočić/EPEHA)





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 07:14