SMRT NIKOLE KRMEKA

'PROKLET BIO, IZLAZI... CRKNI' Ogorčena majka preminulog mladića u suzama nakon što joj se u sudnici pokušao obratiti nasilnik koji joj je prebio sina

 
 Mario Todoric / CROPIX

Joško Božić Kudrić, 35-godišnjak iz Solina, osuđen je u četvrtak na splitskom Županijskom sudu na pet godina zatvora zbog nanošenja teške tjelesne ozljede tada 20-godišnjem Nikoli Krmeku, koji je od posljedica pada umro u splitskoj bolnici dva tjedna poslije. U kaznu mu se uračunava i istražni zatvor u kojem se nalazi od sredine studenoga 2015. godine, piše Slobodna Dalmacija.

- Proklet bio, izlazi... crkni! - kroz suze je Božiću Kudriću viknula majka pokojnog mladića nakon što joj se on pokušao obratiti nakon izlaska iz sudnice, praćen trojicom pravosudnih policajaca.

Božić Kudrić osuđen je u ponovljenom suđenju nakon što ga je prvi put na osam godina zatvora osudio sudac Slavko Lozina.

- Ovo suđenje me podsjeća na "Tesnu kožu" i Pantića... Ako je možete čim prije poslati, ima rečenica zbog koje će pasti presuda ko kruška - kazao je tada Božić Kudrić sucu Lozini.

Split, 060918.
Pod predsjedanjem sutkinje Ivone Rupic danas je na Zupanijskom sudu izrecena presuda Josku Bozicu Kudricu zbog teskog napada sa smrtnim posljedicama.
Na fotografiji: Josko Bozic Kudric sa pravosudnim policajcima.
Foto: Mario Todoric / CROPIX
Mario Todoric / CROPIX

I zaista, Vrhovni je sud njegovu odluku ukinuo i vratio predmet na ponovno suđenje. U dokazivanju svoje nevinosti Božić Kudrić obrušavao se pismima na svoje odvjetnike, suce, državne odvjetnike, novinare optužujući sve za kovanje zavjere protiv njega.

I dok je u prvom postupku okrivljeni sve žestoko negirao, sada je iznenada u potpunosti priznao djelo onako kako ga je teretio ŽDO. Zašto je to napravio, javnosti nije poznato.

A optužnica ga je teretila da je 18. studenoga 2015. godine u blizini TTTS-a u svom vozilu nakon što su pušili heroin, pristajući da ga teško tjelesno ozlijedi, šakom udario u glavu Krmeka, nakon čega je on izgubio svijest i pao na pod.
Nedugo nakon što je došao k svijesti, Božić Kudrić ga je, po optužnici, još najmanje dva puta udario u lice, nakon čega je on ponovno izgubio svijest i pao na pod. Tad je udario glavom u betonsku podlogu i zadobio teške i za život opasne tjelesne ozljede (razderotina zatiljka, krvni podljev mekog oglavka zatiljno i akutno krvarenje ispod tvrde moždanice) zbog kojih je bio u komi te je dobio upalu pluća i preminuo 1. prosinca 2015. godine u KBC-u Split.

Slušajući dan prije njegovu obranu pred tročlanim sudskim vijećem Ivone Rupić u kojoj je naveo da nije imao nikakvu namjeru usmrtiti svog prijatelja te da je učinio sve što je mogao da mu pomogne i spasi život, čovjek bi pomislio da se radi o hodajućoj reinkarnaciji Isusa, Budhe, Majke Tereze i Dalaj-lame zajedno, a ne osobi koja je dosad prikupila čak 20 pravomoćnih presuda za krađe, napad na službenu osobu, razbojstvo, općeopasne radnje, protupravno oduzimanje slobode...

Split, 060918.
Pod predsjedanjem sutkinje Ivone Rupic danas je na Zupanijskom sudu izrecena presuda Josku Bozicu Kudricu zbog teskog napada sa smrtnim posljedicama.
Na fotografiji: Josko Bozic Kudric sa pravosudnim policajcima.
Foto: Mario Todoric / CROPIX
Mario Todoric / CROPIX

- Sve sam priznao, žao mi je i majke i obitelji moga pokojnog prijatelja. Ne želim cijeli život okretati leđa kad vidim njegovu majku. Ovo se nikako nije smjelo dogoditi, nisam to želio i žalit ću do kraja života.

Kad je pao na pod, bio sam u panici, on mi nije bio svatko, a i da je bio bilo tko drugi, ja bih mu pomogao. Pokušao sam ga osvijestiti kako god sam znao, polivao sam ga vodom i držao mu glavu, a onda sam jurio prema Hitnoj pomoći toliko da sam čak dobio i kaznu za prekoračenje brzine.

Ne mogu vratiti izgubljeni život, ali sam spreman nadoknaditi štetu u bilo kojem iznosu da obitelj zatraži. Duboko se kajem, a koliko sam se promijenio, možda govori i to da sam u Lepoglavi reanimacijom spasio dva života. Vrlo mi je teško zbog svega i od suda samo tražim milost - rekao je Božić Kudrić, među ostalim, u svojoj obrani dan prije izricanja presude, napomenuvši da se neće žaliti na nju kakva god ona bila.

Zbog kazne od pet godina, istražni zatvor mu je produljen, a i on sam je to tražio od suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:44