PUCNJAVA U SPLITU

Pronađen metak koji može srušiti izjavu pritvorenog pomorca o samoobrani

 
 Joško Šupić / CROPIX

Nakon što su četvrtak ujutro izvadili zrno metka ispaljenog u prednje lijevo svjetlo Citroena Berlingo, koji je vlasništvo Lea Krstulovića (38), prije nekoliko dana ranjenog metkom u trbuh, policijski službenici su bezuspješno tražili i čahuru istog streljiva, piše Slobodna Dalmacija.

Zrno je izvađeno nakon dva sata ustrajnog pokušavanja u servisu koji koristi policija za službena vozila odakle je Citroen dovezen iz Sukošanske ulice u Splitu gdje je bio parkiran.

Nakon toga su se uputili na parkiralište u Mosećkoj ulici tražiti čahuru istog metka jer je Citroen bio tamo parkiran kada je propucan prije dva mjeseca. Unatoč detaljnoj potrazi i korištenju detektora metala, čahura nije nađena.

Zrna na sebi imaju tragove cijevi pištolja iz kojeg je ispaljen metak, a na čahuri ostaje trag udarne igle. Za balističko vještačenje je najpovoljnija verzija da se vještači i zrno i čahura metka.

Ipak, iako nema čahure, prema tragovima na zrnu će se moći utvrditi je li ispaljen iz češke zbrojovke koju je P. Ć. (39) nabavio preko interneta. S tim pištoljem je u subotu oko 14,40 sati ustrijelio Lea Krstulovića. Dva mjeseca prije je propucan njegov Citroen za što je tvrdio kako je također napravio njegov prvi susjed P.Ć., ali tada to nije istraženo.

Ako se tragovi na zrnima preklope to narušava obranu pomorca da je pištolj nabavio zbog zaštite te da je u prvog susjeda pucao u samoobrani. Naime, pucanje u automobil dva mjeseca ranije ukazuje na namjeru za činjenje štete i svojevrsnu prijetnju za vlasnika vozila.

Od stručnjaka za oružje novinari Slobodne saznaju kako je je Leo Krstulović imao sreću u nesreći što je P.Ć. nabavio pištolj kalibra 7,65 mm, a ne 9 mm.

- Češka zbrojovka (CZ 75), kalibar 7,65 mm je tzv. “backup pištolj” tj. sekundarno oružje ili oružje za obranu. Učinkovit je na blizinu, primjerice do pet, šest metara udaljenosti. Specifičnost CZ, kalibra 7,65 mm je i što se prilikom ispaljenja metka ne čuje glasni pucanj već zvuk više sliči na šištanje. Tako da, unatoč tome što je u automobil pucano po noći, zvuk neće odjeknuti u tišini.

Također nema ni velikog bljeska kod ispaljenja te nije čudno da pucanj prođe nezamijećen sve do jutra kada je vlasnik ugledao štetu na automobilu.

U pištolju tog kalibra spremnik ima osam metaka. Čahura izlijeće s desne strane pištolja nakon opaljenja, ali nerijetko ih s tla pokupe upravo osobe koje su pucale. Sreća po ranjenika, nije se radilo o CZ kalibra 9 mm čiji metak ima veću razornu moć. Kada se puca iz pištolja tog kalibra, opasnost po život se mnogostruko povećava - kazao je ljubitelj oružja za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:56