TRAGEDIJA

PRUŽNI PRIJELAZ SMRTI Prije točno 7 godina na istom mjestu se dogodio horor zbog kojeg su mještani potpisivali peticiju, ali taj apel nitko nije čuo

 
 Robert Fajt / CROPIX

U stravičnoj prometnoj nesreći koja se jučer točno u podne dogodila na pružnom prijelazu u Donjem Zvečaju nedaleko od Duge Rese smrtno je stradalo dvoje ljudi. Riječ je o paru u tridesetim godinama iz Karlovca, koji je nedavno kupio vikendicu u naselju Osor na samoj Mrežnici kamo su se i uputili Renault Meganeom karlovačkih registarskih oznaka.

Do Donjeg Zvečaja su došli državnom cestom Duga Resa - Josipdol (D-23), a onda s nje skrenuli na lokalnu cestu koja stotinjak metara dalje prelazi prugu. Na tom mjestu postoji zvučna i svjetlosna signalizacija, ali nema rampe, iako je zbog stjenovitog terena za vozače prijelaz vrlo nezgodan. Mještani svjedoče da se čula sirena lokomotive teretnog vlaka koji je vozio prema Rijeci, a potom i zastrašujući udar i škripa. Dvjestotinjak metara dalje kompozicija je stala, a s njom i dva života u vozilu koje je gurala.

Usprkos brzoj intervenciji hitnih službi, ozlijeđenima u hrpi nagužvanog lima, u koju se pretvorilo vozilo, nije bilo spasa. Preminuli su na mjestu događaja.

Karlovačka policija objavila je da je uzrok jučerašnje nesreće na pružnom prijelazu u Donjem Zvečaju što se vozač automobila nije zaustavio na zvučno svjetlosni signal te je na njega udario teretni vlak koji se kretao iz smjera Zagreba u smjeru Ogulina.

Je li se na neki način automobil zaglavio na pružnom prijelazu, kako se pričalo nakon tragedije, nitko ne može sa sigurnošću potvrditi. Moguća je i ta verzija, no u tom bi slučaju vozilo i prije udara moralo skliznuti s prijelaza na samu prugu.

Na istom su mjestu prije točno sedam godina na isti način stradala dvojica mladića, 30-godišnjak i 27-godišnjak.

Njihov automobil je udar vlaka odbacio u jarak pokraj pruge te su obojica na mjestu smrtno stradala. Nakon te nesreće mještani su pokrenuli peticiju za veću sigurnost na tom prijelazu tražeći tunel i da su dobili makar brklju, sigurnost bi bila veća nego sada. Pet kilometara dalje prema Rijeci, u Gornjem Zvečaju, još je jedan jednako opasan prijelaz.

Podsjetimo, na karlovačkom Orlovcu u petak je pod vlak podletio 85-godišnji djed probivši zaštitnu rampu, ali on je čudom preživio. Od teških ozljeda oporavlja se u Općoj bolnici Karlovac. Zbog policijskog očevida do kasnih popodnevnih sati u prekidu je bio sav željeznički promet na relaciji Zagreb - Rijeka. Nakon policijske istrage trebali bi biti poznati detalji strašne tragedije kakve su u ovome mjestu, nažalost, prečeste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:17