PROMETNA PATROLA

PRVI U HRVATSKOJ Dronovi će od veljače nadgledati promet na Istarskom ipsilonu

 HANZA MEDIA

Na Istarskom ipsilonu dronovi će nadgledati promet, a prvi takav dron u funkciji će biti već od veljače, i to na dionici Istarskog ipsilona od Ivoli do Cerovlja nedaleko Pazina. Time će biti prvi u Hrvatskoj koji nadgledaju promet na takav način. Čulo se to u Puli na službenoj dodjeli prvog ISO 39001 certifikata u Hrvatskoj koji se dodjelio Bina-Istri, koncesionaru Istarskog ipsilona. Inače, ovom prometnicom, čije se proširenje na dionici od Pazina do tunela Učka, željno iščekuje već nekoliko godina, a najavljivano se za kraj ove godine, u 2017. je prometovalo 27 milijuna putnika. Radi se o inovativnom proizvodu koji su osmislili djelatnici Bina-Istre, a koristit će se u detekciji incidenata i nadzor prometa.

- Prvi će dron službeno početi s radom u veljači, a u planu nam je da aktiviramo još šest do sedam dronova koji bi pokrili čitav Ipsilon. Ako se ovaj prvi pokaže uspješnim, mogli bismo do kraja godine implementirati i ostale, kaže nam Ivica Šuran iz Bina-Istre, stručnjak za računalno programiranje, urednik i voditelj radijskih znanstveno obrazovnih emisija.

Ti će dronovi isključivo služiti za nadzor prometovanja, a u sebi će nositi kameru koja preko 4G mreže prenosi u kontrolni centar sliku koja se vidi uživo. Dron će se kretati na dionici od naplatnih kućica Ivoli do Cerovlja i nazad. Dakle, operateri će imati sliku uživo i oni će u slučaju da se primjerice dogodi neka nesreća i ako to baterija drona bude dozvoljavala, moći zaustaviti i vratiti se unatrag ili ići naprijed, tvrdi nam Šuran.

Dron će se po kraju ophodnje vraćati u kontrolni centar gdje će sletjeti na svoju bateriju. Također, u slučaju lošeg vremena ili jakog vjetra, dronovi neće izlaziti van, već će biti u fazi mirovanja.

- Ovo će nam biti velika pomoć u ophodnji prometnica, tvrdi Šuran dodajući da su inicijalno razgovarali i s policijom koja je željela koristiti te dronove za nadgledanje primjerice krađa na cesti ili sličnoga, ali zasad dronovi neće imati tu funkciju. U Bina-Istri tvrde da su za ovaj projekt već zainteresirane i neke inozemne tvrtke jer žele nešto slično implementirati kod njih. To su SANEF, autoceste u Francuskoj, te SKY SENS, tvrtka koja se bavi automatizacijom dronova u aeronautici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:50