NOVI INCIDENT

PRVO MU JE GORIO KOMBI, A SADA MU JE U DVORIŠTE KUĆE NA JARUNU DOLETJELA BOMBA! Obitelj 'kralja nafte' proživljava noćnu moru

 
 Boris Kovačev / CROPIX

Obitelj kralja nafte Ivice Zovka od prošlog tjedna ne spava mirno. U samo pet dana u dvorište njihove obiteljske kuće na zagrebačkom Jarunu dvaput je svraćala policija. I to na poziv Zovkovih.

Naime, nakon što je nepoznata osoba prošli četvrtak u pola bijela dana potpalila kombi u dvorištu kuće u vlasništvu Zovkove supruge, u utorak ujutro stravična eksplozija koja im je odjeknula u dvorištu uznemirila je ulicu i veći dio kvarta. Zagrebački kriminalisti intenzivno nastoje otkriti pozadinu uznemirujućih “poruka” i otkriti počinitelja ili, pak, više njih. A obje akcije, kako doznajemo, snimile su nadzorne kamere.

- Doživjela sam stres od ranog jutra. Ni sama ne znam što se zapravo dogodilo. Ja vam nemam ništa za reći. Pitajte susjede po ulici kakva sam i vjerujte da nećete čuti niti jednu lošu riječ o meni i mojoj obitelji. Ovdje, na mome pragu nećete naći priču. Ne izvlačite iz mene odgovore jer ih nećete dobiti. Kad budem htjela nešto dati u medije, onda ću vas kontaktirati - rekla nam je supruga negodujući zašto fotoreporter fotografira policijski očevid. Dvorište obiteljske kuće je prepuno krhotina koje su kriminalisti označili brojevima, a prizore kao iz CSI serije prolaznici su promatrali sa znatiželjom.

'Jako je grunulo'

- Jako je grunulo. Prozori su se pošteno zatresli. Pogledala sam kroz prozor i ništa nisam vidjela. Nije dugo prošlo, a gospođa Zovko je počela vikati. Pomislila sam da se s nekim svađa, ali je brzo došla policija i samo sam pomislila: ‘O Bože, zar opet?’. Ne znam kome su stali na žulj. Supružnici se ni s kim ne druže. Povučeni su i svoju privatnost drže za sebe. Rijetko ih viđamo da zajedno izlaze. Nju često znam sresti u crkvi. I u ponedjeljak navečer je bila i molila krunicu. Uvijek dođe sama. Čini nam se usamljena - kaže nam stanarka Petrine ulice. Drugi susjed osjeća zabrinutost nakon eksplozije koja, pukom srećom, nije ozlijedila nikoga. O Zovkovima, kao i većina susjeda, zna samo ono što se piše u medijima, ponovivši kako su kao obitelj vrlo zatvoreni.

- Oni su se zadnji doselili u našu ulicu. Kupili su staru kući i stvorili vilu koja je samo rasla i rasla. Nekad su tu znali biti parkirani luksuzni auti, a danas je priča malo drugačija - zaključuje susjed.

Boris Kovačev / CROPIX

Iz PU zagrebačke kažu da je 17. listopada nepoznati počinitelj u dvorište kuće 64-godišnjeg muškarca ubacio improvizirane predmete, a tom je prilikom izbio manji požar na prednjem dijelu VW craftera. O drugom incidentu od utorka kažu da je oko 8.20 sati nepoznati počinitelj u dvorište obiteljske kuće 59-godišnjakinje bacio eksplozivnu napravu uslijed čega su nastala oštećenja ograde dvorišta i vanjskih stakala na vratima terase kao i na prozorima, a nastradala su i stakla na prozoru susjednog objekta. Šteta je neutvrđena, ozlijeđenih nema, a policija slučaj tretira kao dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Problemi u poslovanju

Inače, od više tvrtki s kojima je u Hrvatskoj bio povezan poduzetnik Ivica Zovko, u sudskom registru vezuje ga se još samo uz jednu, iako je i ona u stečaju, a riječ je o tvrtki Zovko-Zagreb d.o.o., koja je imala benzinske crpke, bavila se transportom i drugim poslovima.

Ta tvrtka problema s poslovanjem ima posljednjih više godina, a u vlasništvu je, prema navodima izvješća stečajnog upravitelja, imala niz nekretnina, kao što su benzinske crpke, hotel, trafostanica, spremnik livada u S. Brodu te Autobusni kolodvor u Imotskom (izvanknjižno vlasništvo), pa poslovni prostor... Stečaj, neslužbeno doznajemo, traje godinama jer su mnoge nekretnine imale neriješene imovinsko-pravne odnose. Dugovi tvrtke iznosili su, neslužbeno doznajemo, nekoliko desetaka milijuna kuna, a nedavno je stečajni upravitelj putem dražbe prodao Autobusni kolodvor, i to članu obitelji Zovko.

Stečaj, među ostalim, traje isto toliko dugo jer su za neke nekretnine održavane brojne dražbe, pa je primjerice jedna nekretnina u Belom Manastiru bila procijenjena na 16 milijuna kuna, a prodana je tek na 21. dražbi po cijeni od 400 tisuća kuna. Založno pravo na nekim nekretninama ima i Ina industrija nafte, koja ga ima, i to “temeljem Sporazuma radi osiguranja novčane tražbine zasnivanjem založnog prava na nekretnini od 16. srpnja 2008. uknjižuje se pravo zaloga na nekretnine za iznos od 19,5 milijuna kuna”.

Spominju se i sudski sporovi s Inom, od kojih je jedan vrijedan oko pet milijuna eura, a datira iz 2007., kad je Zovko bio založni dužnik i dozvolio Crobenzu d.d. da ishodi upis založnog prava na neke nekretnine, da bi 2010. Ina preuzela od Crobenza tražbinu te podnijela protiv Zovka novi prijedlog za ovrhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:44