PRESUDA

Rajko Kričković osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima 1995., nije se pojavio na izricanju presude, slijedi tjeralica

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.03.2019. u 13:33

Rijeka, 231211.
Na Zupanijskom sudu u Rijeci sudsko vijece pod predsjedanjem sutkinje Ike Saric izreklo je presudu Marku Balicu. Crnogorski brodovlasnik Marko Balic nepravomocno je osudjen na 6 godina zatvora zbog sverca 280 tona baruta pronadjenog na brodu Boka Star pred rijeckom lukom 2002. godine. Na slici: sutkinja Ika Saric.
Foto: Tea Cimas / Cropix
Tea Cimaš / HANZA MEDIA

Sutkinja Ika Šarić (arhiva)

Rajko Kričković (62 godine) iz Zagreba, osuđen je nepravomoćno na Županijskom sudu u Rijeci na 10 godina zatvora zbog ubojstva troje srpskih civila u selu Kijani kod Gračaca, u kolovozu 1995.

Sudsko vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Ika Šarić utvrdilo je da je Kričković kriv za ubojstva Radomira Sovilja i njegove sestre Mire Sovilj te njihove majke Mare. Utvrđeno je, kao što je stajalo u optužnici, da je taj ratni zločin počinio kao pripadnik 118. domobranske pukovnije nakon vojno-redarstvene akcije Oluja.

Utvrđeno je da je Kričković, tijekom Oluje na predjelu Ljubovića, sudjelovao u izvlačenju poginulih suboraca iz minskog polja te prisustvovao njihovoj sahrani u Zagrebu. Nakon toga se vratio u svoju postrojbu u Liku i obišao svoje selo Kričkovići gdje je zatekao svoju zapaljenu kuću. Potom je pred susjedom kućom zatekao Radomira (43 godine) i Miru (45) Sovilj i u njih pucao iz automatske puške, dok su nastojali pobjeći od njega u šumarak.

Njihovu majku, tada 73-godišnjakinju, usmrtio je zapalivši kuću u kojoj se nalazila, utvrđeno je tijekom suđenja.

Sutkinja Ika Šarić istaknula je u obrazloženju da se presuda temelji na iskazu krunskog svjedoka koji je tvrdio da mu je Kričković u nekoliko navrata govorio o tome da je ubio Sovilje. Sutkinja Šarić je ustvrdila da je iskaz tog svjedoka vjerodostostojan te da on nema razloga lažno teretiti Kričkovića. Njegov iskaz potvrđen je dijelom i drugim iskazima svjedoka te nalazima na mjestu događanja, navedeno je u obrazloženju presude.

Kričković se branio sa slobode i u četvrtak nije bio na izricanju presude. S obzirom na to da mu je izrečena zatvorska kazan dulja od pet godina, određen mu je istražni zatvor te će se za njim izdati tjeralica.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo