SLAGAO I DA JE RANJEN

RASKRINKAN LAŽNI BRANITELJ Prevarant iz 'minhenske bojne' godinama pelješio državni proračun na temelju laži da je 229 dana bio na ratištu

 Bruno Konjevic / CROPIX / CROPIX

Splitski policajci Službe gospodarskog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom 51-godišnjaka iz Splita te su utvrdili sumnju da su 2004. godine zajednički i dogovorno izradili lažnu dokumentaciju o sudjelovanju i stradavanju jednog od njih u Domovinskom ratu.

Slobodna Dalmacija doznaje kako se radi o D.M.M.-u, rodom iz grada u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg, kojem je u krivotvorenju pomogao njegov vršnjak B.S. rođen u Splitu, umirovljeni liječnik sa statusom RVI i činom bojnika.

Umirovljeni liječnik je još i osumnjičen da je prilikom utvrđivanja okolnosti stradavanja D.M.M.-a dao lažni iskaz. Kako je utvrđeno policijskom obradom, D.M.M. je krivotvorenu dokumentaciju iskoristio kako bi ostvario status hrvatskog branitelja odnosno pripadnika postrojbi HOS-a te za ostvarivanje prava kao hrvatskog ratnog vojnog invalida Domovinskog rata.

Na osnovi tako lažno stečenih statusa dobio je od države više od 283 tisuće kuna za koliko je, po prijavi, oštećen državni proračun.

Lažnog branitelja, koji u registru branitelja ima upisanih 229 dana u borbenom sektoru MORH-a, tako je policija prijavila za prijevaru, krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja dok je umirovljeni bojnik prijavljen za davanje lažnog iskaza, krivotvorenje isprave, ovjeravanje neistintog sadržaja i pomaganje u prijevari. Prijave su redovnim putem podnesene Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu.

Zanimljivo je da je prijavljeni umirovljeni liječnik B.S. jedan od optuženih u aferi “Dijagnoza 1” iz 2008. godine u vezi izdavanja lažnih nalaza za vojne mirovine. Iako ga se teretilo da je za 100 do 300 eura po nalazu izdavao lažne nalaze, on je u obrani kazao da nije papire za mirovine rješavao zbog novca već kako bi pomogao braniteljima te je on samo “lupao” pečate na dokumente i dalje ih prosljeđivao, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:17