SLUČAJ 'ŠKRINJA'

RASPLIĆE SE KLUPKO JEDNOG OD NAJŠOKANTNIJIH ZLOČINA U POVIJESTI HRVATSKE Isplivale su obiteljske tajne, a ostaju neodgovorena dva ključna pitanja

 
Na fotografiji: Smiljana Srnec
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Ovo je slučaj za udžbenike kriminalistike. Ovo je prva asocijacija nekih bivših i aktualnih kriminalista, sudaca, odvjetnika, tužitelja i s tom tvrdnjom nije se teško složiti.

Kad je 16. veljače 2019. netom iza podneva u zamrzivaču obiteljske kuće u Palovcu otkriveno golo žensko tijelo, te se vrlo brzo nakon toga doznalo da se radi o Jasmini Dominić nestaloj još 2000. godine, međimursko selo došlo je na naslovnice svjetskih medija. Kako vrijeme odmiče, javnost je i dalje podijeljena ima li dovoljno dokaza da je Smiljana Srnec, njezina sestra koja je prošle godine u ćeliji varaždinskog zatvora napunila 45 godina, i počinitelj teškog ubojstva.

Tu će dvojbu morati razriješiti sud nakon provedenih dokaza, lišen svih javnih utjecaja, govorkanja, nagađanja. Sudac Tomislav Brđanović samozatajno vodi raspravu prema kraju.

Optužba je uvjerena da ima dokaza za krivnju, obrana da je na optuženičkoj klupi nedužna osoba i da nisu dužni dokazivati je li Jasminu ubio netko drugi. Svi materijalni dokazi, tvrde iskusni policajci, mogući su jer je riječ o osobama koje su živjele u zajedničkom kućanstvu. Kako će ih sud iščitati? Je li u istrazi nastanka ubojstva policija mogla i bolje i više doznati ispitujući članove obitelji? Sve su to pitanja koja su legitimna, ali sada mogu biti samo akademska. Ako je i bilo propusta u istrazi, više ih nije moguće ispraviti. Ipak, na svjetlo dana isplivale su i neke tajne obitelji Srnec, i one da otac Martin nije bio samo veseljak već i obiteljski nasilnik. Ali i to da je Jasminin nestanak u kući u kojoj je ležalo njezino tijelo bila “zabranjena tema”: Logično je postaviti pitanje: zašto?

Mi kroničari sudskih procesa upravo prisustvujemo povijesnom suđenju. Hoće li se jednog dana o slučaju škrinja pisati kao dokazu da nema savršenog ubojstva, ili da je pobijedilo pravno načelo “in dubio pro reo”?

Što je znao otac i hoće li članovi obitelji koji su prekinuli “zavjet šutnje” presuditi optuženoj Smiljani?

Martin Dominić - otac

“Fredi” je mrtav šest godina, ali kako vrijeme odmiče uz Smiljanu postaje jedna od središnjih figura sudskog procesa. I dok ga jedni opisuju kao dobričinu, koji je volio društvo, nogomet i svoju “Jacu” za kojom je kaže čeznuo ne saznavši za života zašto je otišla od kuće, na vidjelo izlaze i neke “mračne tajne”. I to ne od zluradih jezika, nego od članova obitelji, da je zapijao zarade po birtijama i da nije previše mario za egzistenciju obitelji. Najveća enigma je zašto je policiji prešutio ako je sumnjao da bi Smiljana mogla imati veze s Jasmininim nestankom. Je li “Fredi” znao nešto više ili u nečemu sudjelovao?

Katarina Dominić - majka

“Kuharica, a nikad nije 19 godina trebala ništa iz škrinje za ručak, meso, povrće. Nije li to čudno? Tako je jedan od članova šire obitelji postavio logično pitanje kako to da i Jasminina majka nikad nije imala potrebu zaviriti u zamrzivač koji je stajao ispod stepenica. Ovo je logično pitanje, ali na njega nismo dobili odgovor od Katarine, Smiljanine i Jasminine majke. Odlučila se na zavjet šutnje, svjesna da je još od Jasminina nestanka najuža rodbina osuđuje što je tek nakon pet godina prijavila njezin nestanak. Nitko u Palovcu, ali i javnosti ne dvoji da je ona znala za leš u škrinji.

Ivica Srnec - Smiljanin muž

Upoznali su se u lokalnom kafiću gdje je ona konobarila, a on svraćao nakon keramičarskog posla na piće. Ivica Srnec, samozatajni i vrijedni keramičar znao je da ima kćer i prigrlio ju je kao svoju. Viđali su ih kako i zajedno popunjavaju listiće u kladionici. Ona je brinula o kući, a on je bio taj koji je privređivao. Planirao je otići u Austriju, ali sve se promijenilo kobne subote 16. veljače. U nekoliko je izjava svoju suprugu branio, redovito je posjećuje u zatvoru, ali o svemu šuti. Pod velikim je pritiskom kažu, ali on nju voli i učinit će sve da je zaštiti. Zna li on istinu?

Katarina Dominić-Srnec - Smiljanina kći

Iako su svi mislili da će iskoristiti blagodat šutnje, izvanbračna kći odlučila je svjedočiti. Nju apsolutno nije briga što će o njezinu iskazu misliti Palovčani, javnost, sud. Je li to samoobrambeni mehanizam mlade medicinske sestre koja je odlučila pomoći majci da sa sebe skine teret optužbi? Ocjenu njezina svjedočenja dat će sud, ali već sad je vidljivo da je govoreći o sukobima Jasmine i djeda, kojeg pamti i po pričama, ali i po jednoj svađi u kojoj ga je teta odgurnula i gdje je proletio kroz staklo, neizravno sugerirala da je između Jasmine i oca postojao sukob. Zašto se nije pričalo o teti sve ove godine, nije objasnila.

David Balent - Smiljanin zet

- Razrezao sam vreću i nakon toga... - glas mu je zadrhtao u sudnici 26. studenoga. Nastavio je tek nakon što se smirio, ali vidjelo se da mu nije lako. On nema zakonsku blagodat i morao je govoriti istinu. David Balent sin je umirovljenog policajca i on je prvi vidio tijelo koje je bilo 19 godina u zamrzivaču. Samo dan ranije kad mu je Katarina poslala fotografiju sumnjiva sadržaja u škrinji odgovorio joj je porukom: “To je špek!”. “Paničarila je...!”; opisao je stanje svoje nevjenčane supruge.

Drago Sabol - ujak

Ruke su mu drhtale, brada se tresla dok je čekao da ga pozovu u sudnicu. Volio ih je obje, i Smiljanu i Jasminu, ali njezin nenadani odlazak on nije mogao prihvatiti. Išao je po vidovnjaka u Bjelovar, dovodio ga u Palovec i policiji u Čakovec. On je slutio da se nešto “kuha” u kući njegove sestre i bio je najbliže na tragu da otkrije istinu. I tu istinu i jednom je prilikom rekao da “on istinu zna za sebe”. Od Jasminina nestanka sa sestrom Katarinom.

- Nije mi bilo jasno da netko čeka pet godina prijaviti nestanak kćeri. Kad je nestanak prijavljen, nisam mogao mirno spavati i angažirao sam vidovnjaka - rekao je.

Franjo Sabol - ujak

Nepunih mjesec dana prije nego je otkriveno tijelo njegove nećakinje imao je težak infarkt. I tu subotu mu je pozlilo i Hitna pomoć je prvo zbog njega došla u Palovec. Ali, on i njegova supruga Nada bili su prvi koji su Hitnoj pomoći i policiji rekli, doduše prilično nepovezano, da je u zamrzivaču u kući njihove nećakinje otkriveno žensko tijelo. Bila je to Jasmina, zbog koje je i Franjo kao i drugi brat prekinuo kontakte sa sestrinom obitelji. Koliko su odnosi bili loši o tome je svjedočila i njegova žena Nada, koju je Katarina Dominić-Srnec prvu nazvala kad je otkrila tijelo tete u zamrzivaču.

Boris Kocijan - rođak

“Lažeš Smiljana!”. Rekao je to bez okolišanja, očiju punih suza. Zajedno su proveli djetinjstvo, odrastali, rodbina su. Gledao ju je u oči i plakao govoreći joj: “Ja te ne osuđujem”... Prvi put nakon Jasminina nestanka pogledi su im se sreli u sudnici. Sve ove godine, od Jasminina nestanka proždirala ga je sumnja. Supruzi je 16. veljače kad je čuo da je policija pred kućom Srnecovih rekao da će se saznati što se dogodilo s Jasminom. Bio je u pravu. Sve te godine je, kad bi prolazila ulicom na biciklu rano ujutro ne pogledavši ga rekla: “Bok Boris!”. Od Jasminina nestanka nije ušao u njihovu kuću.

Prof. dr. Josip Škavić - krunski vještak optužbe

Žena prosječne građe mogla je prebaciti tijelo u škrinju. Ako je dosad i bilo dvojbi da je postojala “treća osoba” koja je sudjelovala u zločinu u Palovcu, ovakav zaključak jednog od neprikosnovenih autoriteta sudske medicine u Hrvatskoj ne ostavlja dvojbe da bi to mogla biti i Smiljana Srnec. Ako otisci prstiju, DNK, dvojbeni iskazi svjedoka budu stavljali sud pred dvojbu, optužbi će mišljenje iskusnog stručnjaka biti jedno od uporišta da sud za Smiljanu Srnec nedvojbeno zaključi; “Kriva je!” Ovakav zaključak iskusni stručnjak sigurno nije donio olako, jer je stavio na kušnju i svoju karijeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 10:42