MEĐUNARODNI DILERI

RAZBIJENA BANDA KRIJUMČARA ORUŽJEM Među uhićenima i čovjek koji je godinu dana nevin ležao u zatvoru

Policajci su uhićenike osumnjičili da su organizirali mrežu nabave i prodaje preko cijele Europe
 Arhiva CROPIX

Agenti USKOK-a i policajci jučer su nakon jednogodišnje tajne akcije u kojoj su sudjelovale i policije još nekoliko zemalja uhitili više osoba na području Zagreba i okolice zbog sumnje da su se od kraja 2013. nabavljali, prepravljali i zatim prodavali vatreno oružje.

Šverc preko Mađarske

Riječ je, kako neslužbeno doznajemo, uglavnom o pištoljima i revolverima, a radionice za prepravke nalazile su se na zagrebačkom području. Sumnja se da su u godinu i pol dana nabavili, prepravili i zatim na crnom tržištu preprodali 133 pištolja i revolvera raznih modela i kalibara. Prema prvim informacijama uhićeno je ukupno pet osoba, a policajci su ih kazneno prijavili za udruživanje u zločinačku grupu te trgovinu oružjem. Tijekom jučerašnjeg dana neki od njih su predani pritvorskom nadzorniku, a nakon čega bi se trebali ispitati ili u USKOK-u ili pak u Općinskom državnom odvjetništvu, ovisno o kvalifikaciji optužbi koje će tužitelji podići protiv njih.

Kako dalje neslužbeno doznajemo, policajci su uhićenike osumnjičili da su organizirali mrežu nabave i prodaje preko čitave Europe, a zanimljivo je da se ona odvijala. Naime, grupa je pištolje nabavljala u slovačkoj prijestolnici Bratislavi, no tamo se nisu kupovali upotrebljivi pištolji nego onesposobljeno vatreno oružje. Takvo su oružje tamo nabavljali potpuno legalno u specijaliziranim trgovinama. Međutim, oružje bi zatim švercali iz Slovačke. Najprije bi ga jedan od kurira prebacio u Mađarsku, a otamo bi ga drugi kurir prebacivao u Hrvatsku. U radionicama koje su imali na području Zagreba, oružje bi ponovno osposobljavali. Dakle, ako bi ono imalo zalivenu cijev, stavili bi novu, popravili bi mehanizme i slično.

Na taj način dobili bi praktički novo i posve ispravno oružje. Također, u tim bi radionicama s oružja uklanjali serijske brojeve pa mu se ne bi moglo ući u trag.

Vođa iz Samobora

Prepravljeni pištolji zatim bi se švercali u Nizozemsku, gdje među tamošnjim kriminalnim grupama postoji velika potražnja za vatrenim oružjem te bi se prodavali po visokim cijenama. Premda identiteti uhićenika nisu službeno objavljeni, doznajemo da su policajci kao vođu skupine navodno osumnjičili Brunu K. s područja Samobora.

Od zatvora ga spasila 3D animirana rekonstrukcija

Među uhićenima se navodno našao i Željko Nimac, Zagrepčanin iz Dubrave, osoba poznata medijima jer je nevin u zatvoru proveo godinu dana zbog dviju pljački koje nije počinio. Nimac je bio najprije pravomoćno osuđen zbog pljački pošta 2002., a sud ga je osudio na osnovi izjavi službenica koje su ga, kako su tvrdile, prepoznale, kao i snimke nadzornih kamera koje su pak bile nejasne. Vrhovni sud mu je kaznu s dvije i pol godine zatvora povisio na tri i pol godine te je Nimac bio upućen na izdržavanje kazne.

Međutim, nakon što je već odslužio godinu dana, izborio je obnovu postupka te ga je u ponovljenom suđenju isto sudsko vijeće sada oslobodilo. Ključni argument za obnovu postupka bila je takozvana 3D animirana rekonstrukcija iz koje je proizlazilo da osoba na snimci ne može biti Nimac zbog razlike od desetak centimetara u visini. U kontekstu ovog svježeg slučaja nije nezanimljivo da su policajci Nimca 2002. najprije uhitili zbog krađe pištolja iz MORH-a, no na kraju su ga optužili za dva razbojstva. Nimac je nakon oslobađajuće presude zatražio odštetu za vrijeme provedeno u zatvoru, a u izjavi za medije rekao je da će se u budućnosti posvetiti samo obitelji.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:52