SMRT IVANA MATE BLAŽEVIĆA

REKONSTRUKCIJA STRAŠNOG ZLOČINA Sumnja se da su ubijeni i glavni osumnjičeni imali otprije nesređene račune, sukob u kafiću izbio zbog konobarice!?

 
Ubijeni Ivan Mate Blažević (lijevo u krugu) i policijski očevid (veća fotografija)
 CROPIX

Policiji se još nije predao 24-godišnji Nikola G. J. iz Strožanca, kojeg se sumnjiči za ubojstvo 23-godišnjeg Ivana Mate Blaževića, zvanog Blato, iz Splita, poznatog kao napadača na nogometnog suca Brunu Marića u listopadu prošle godine i pripadnika Torcide.

Ubojstvo kojemu je prethodio sukob dogodilo se u noći sa četvrtka na petak u 4.15 sati u kafiću Reket kraj teniskih terena na ulazu u Stobreč. Blažević je smrtno uboden nožem u srce, a Nikola G. J. je pobjegao. Policajci su ga, osim po Splitu i Strožancu, tražili i u naselju u okolici Trilja odakle je njegova obitelj.

Nakon što je Blažević uboden, netko od prisutnih je zvao Hitnu pomoć koja je došla i pružila mu pomoć te ga odvezla u splitsku bolnicu gdje su mu liječnici uspjeli sašiti ranu. Usprkos njihovim naporima, mladić je umro. Osim tog uboda u srce, utvrđeno je da je imao još jednu reznu ranu na slabinama.

Nož nisu našli

Oko kafića su inspektori pretraživali žbunje tražeći nož, ali ga nisu pronašli. Na asfaltiranom putu, koji se nalazi tik uz terene, policija je pronašla nekoliko kapi krvi, no još nije poznato je li to krv koja je kapala s noža kojim je 24-godišnjak ubio ili je možda on ozlijeđen u sukobu pa je krvario dok je bježao prijateljima pokojnog Blaževića koji su ga lovili nakon ubojstva.

Detalje ove tragedije policija je u petak još sklapala, a što se točno dogodilo, odnosno koji je bio motiv koji je doveo do toga da stobrečka fešta Sv. Lovre, koja se održavala tu noć, završi gubitkom jednog mladog života, trebalo bi se znati nakon što se saslušaju svi svjedoci, analiziraju svi tragovi te nakon što se pronađe i uhiti osumnjičeni mladić. Prema neslužbenim informacijama, sumnja se da su Ivan Blažević i Nikola G. J. otprije imali neke nesređene račune.

Kako smo doznali, mladić osumnjičen za ubojstvo nije dosad bio evidentiran u policiji kao počinitelj kaznenih djela. Motiv ubojstva još nije pouzdano utvrđen, iako su se pronijele priče da je sukob izbio navodno zbog jedne od dviju konobarica koju su tada bile u lokalu. Blažević i još jedan mladić sjedili su za stolom, a Nikola G. J. bio je za šankom s još nekoliko prijatelja.

Branio djevojku

U jednom je trenutku navodno dobacio nešto djevojci, a Blažević je stao u njezinu obranu. Njih su se dvojica potom sukobili i izašli na terasu. Tijekom naguravanja je razbijeno i staklo koje dijeli unutrašnjost kafića od terase. U tučnjavu se umiješalo još nekoliko osoba pokušavajući zaustaviti sukob. Kako je utvrđeno, Blažević kod sebe nije imao nikakvo oružje, a još nije poznato je li osumnjičeni nosio nož ili ga je uzeo sa šanka nakon početka sukoba.

Društvenim mrežama proširile su se priče da je i prije ubojstva netko od susjeda zvao policiju zbog remećenja javnog reda i mira, ali da se nisu odazvali te da je u sukobu ozlijeđen još jedan mladić koji je pokušao zaustaviti tučnjavu, a kojega je osumnjičeni Nikola navodno nekoliko puta porezao nožem. No, splitska policija demantira takve neprovjerene tvrdnje.

- Dana 11. kolovoza 2017., u 4.13 sati primljena je dojava djelatnika Hitne pomoći da je prilikom sukoba u Ulici sv. Lovre u Stobreču jedna osoba zadobila ubodnu ranu u prsište. Policijski službenici su odmah upućeni na mjesto događaja. Utvrđeno je da se radi o 23-godišnjaku koji je naknadno preminuo u bolnici. O navedenome je obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo te se provode očevidne radnje i utvrđuju okolnosti događaja, a za počiniteljem se traga. Napominjemo kako prije navedenog događaja nije zaprimljena niti jedna dojava o narušavanju javnog reda i mira na navedenoj lokaciji na kojoj je došlo do opisanog sukoba i ranjavanja osobe. Nemamo saznanja da je itko od ostalih sudionika navedenog događaja zatražio liječničku pomoć - rekli su u splitskoj policiji.

Planirao studirati

Blažević je postao poznat široj javnosti nakon napada na daruvarskog nogometnog suca Brunu Marića koji je brutalno premlaćen u stobrečkom restoranu Epetium u listopadu prošle godine. Prije nekoliko dana dobio je i pisani primjerak presude. Nakon što ga je sutkinja pustila iz pritvora, rekao joj je da mu je plan posvetiti se fakultetu.

Bio je izvanredni student druge godine splitskog Pravnog fakulteta na kojem mu kao profesorica radi i majka. Blažević je zbog napada na Marića proveo više od tri mjeseca u istražnom zatvoru...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:28