POLJOPRIVREDNICI NA METI BOMBAŠA

REPORTER JUTARNJEG ISTRAŽUJE ŠTO SE TO DOGAĐA KOD BJELOVARA Seljak koji je kombajnom naletio na pet bombi: 'Ovo je pokušaj ubojstva!'

    AUTOR:
    • Tomislav Kukec

  • OBJAVLJENO:
  • 15.10.2019. u 19:34

Tomislav Kristo / CROPIX

Bombe u polju

 

Nastavak sukoba dviju posvađanih obitelji, pokušaj ubojstva ili prijetnja od koje trebaju strepiti svi lokalni poljoprivrednici?

Pitanje je to koje si postavljaju stanovnici Starih Pavljana i Prespe, pitomih bjelovarskih prigradskih naselja, koje je šokirala eksplozija pod kombajnom njihova susjeda Miroslava Šulca (66). On je u ponedjeljak popodne tijekom žetve kukuruza kombajnom na svome polju naletio na čak pet žicom povezanih ručnih bombi od koje su tri eksplodirale i teško oštetile njegov 35 tisuća eura vrijedan John Reed. Šulc je iz svega samo srećom ostao neozlijeđen, a policija je i u utorak obavljala opsežan očevid kako bi utvrdili tko je počinitelj nesvakidašnjeg zločina.

Vještačenje policije

Miroslava smo susreli na polju koje je već dva dana ograđeno policijskom trakom. Protueksplozijski stručnjaci opremljeni detektorom metala češljali su područje oko kombajna kako bi se uvjerili da nigdje uokolo nije postavljena još kakva smrtonosna naprava, ali i kako bi locirali sve dijelove bombi koje su se rasprsnule i odnijeli ih na vještačenje. Iako mu je pravi rođendan 11. listopada, Miroslav nam odmah kaže kako će ga ubuduće slaviti 14.

- Ni sam ne znam kako sam to preživio. Tog dana sam, kao i svakog ovih dana, krenuo u polje kombajnom. Sin Mario bio je na traktoru. Obrali smo već šest tona kada sam krenuo u novi red. Dalje mi je teško reći što se dogodilo. Samo sam odjednom osjetio da je kombajn poskočio, a onda sam začuo i seriju detonacija. Nekako sam, ne znam kako, izišao iz kombajna. Vidio sam da je prsnulo vjetrobransko staklo, a ispod kombajna bio je krater iz kojeg se pušilo. Sin je dotrčao k meni, a ja sam mu odmah rekao da mi je očito postavljena bomba - ispričao nam je još šokirani Miroslav. Samim čudom iz kombajna je izišao bez ijedne ogrebotine.

Odmah su pozvali policiju koja je došla u kratkom roku. Ispostavilo se da je Miroslav bio u pravu. Netko mu je na kukuruze postavio čak pet ručnih bombi koje su međusobno bile povezane žicom. Tri od njih eksplodirale su, a dvije su noževi kombajna presjekli na pola prije nego što su se stigle aktivirati.

 

- Radilo se o više vrsta bombi, znam da je jedna bila “plastična”, a druga uobičajena ručna bomba, takozvano kinder-jaje. Uvjeren sam da je ovo bio pokušaj ubojstva. Policiji sam dao sve informacije, nadam se da će ovog puta nešto uspjeti napraviti - kaže Miroslav.

Pod “ovog puta” podrazumijeva da mu ovo nije prvi slučaj podmetanja pod kombajn, samo što je ovog puta počinitelj otišao najdalje.

- Prvi put je bilo 2017., kada sam kombajnom naletio na 36 šipaka betonskog željeza u kukuruzištu. I tada mi je nastala velika šteta na kombajnu. Iduće godine u polju soje naletio sam na međusobno zavarene komade željeza omotane u ljusku kukuruza, također evidentni pokušaj da mi se nanese šteta. No, ovo s bombama me šokiralo, pa to je pokušaj ubojstva - priča nam Miroslav.

Žali se da policija ni u jednom od tih slučaja nije pronašla počinitelja, no nada se da će se to ovoga puta promijeniti, s obzirom na ozbiljnost situacije. Osim što mu je bio ugrožen život, nastala je i ozbiljna materijalna šteta od barem desetak tisuća eura, jer je kombajnu uništeno podvozje te hidromotor, a uništene su i obje prednje gume.

U policiji zasad ne otkrivaju detalje slučaja. Događaj tretiraju kao dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

FOTOGALERIJA: Poljoprivrednik kombajnom naletio na bombe u polju

 

Mjesto u strahu

No, neslužbeno doznajemo kako je obavljen niz obavijesnih razgovora, a jednom Miroslavovu susjedu policija je danas rano ujutro upala u kuću i obavila premetačinu. Riječ je o čovjeku s kojim Miroslav već godinama ima sukob oko međe na poljoprivrednom zemljištu, baš onom na kojem je došlo do eksplozija. Unatoč pretresu kuće, policija tamo nije pronašla nikakve dokaze.

U obližnjem mlinu susrećemo Dragana Pila koji je zabrinut zbog događaja.

- Evo, dok razgovaramo, moj 27-godišnji sin je na kombajnu. Strah me za njega. To je mogao napraviti samo potpuni luđak, kako će itko od nas sada bez straha u polje? Svi ovdje živimo od kukuruza, a ovih lijepih dana radimo i do 1 sat u noći kako bismo sve stigli na vrijeme pobrati. Cijelo je mjesto u strahu - govori Pil.

Ipak, sumnja kako je krivac osoba kod koje je banula policija.

- Dobro ga poznajem, znam da njih dvojica imaju sukob oko međe, ali on nikada ne bi mogao tako nešto napraviti. Uostalom, nije taj njihov sukob toliko eskalirao da bi mu išao postavljati bombe - kaže.

Dodaje kako policija mora pronaći počinitelja, jer će do tada svi biti ustrašeni.

- Miroslav ima obrati još 70 rali kukuruza, a kombajn mu je uništen. Da poželi platiti nekome da mu to odradi, pa tko bi bio lud? Zar ja da sina pošaljem da žanje na njegovu zemljištu, a tamo je možda minsko polje...

Planiraju tužbu

Slično razmišlja još jedan mještanin Starih Pavljana čija je zemlja također blizu mjesta događaja. Ipak, i on nas uvjerava da čovjek s kojim je policija prvo razgovarala nije kriv za ovaj, svojevrsni pokušaj atentata na poljoprivrednika.

- Znam da se svađaju, ali on nije u stanju takvo što učiniti - rekao je.

Pokušali smo kontaktirati i spomenutog muškarca, no on nije bio kod kuće. Njegova kći rekla nam je pak kako se radi o maltretiranju koje traje godinama.

- Ta obitelj nas stalno prijavljuje za nešto, policiji, inspekcijama. Ne bi me čudilo da si sami podmeću te stvari. Ne znam zašto nas imaju na piku, ali stalno samo gledaju kako nam zagorčati život - kaže ona.

U selu doznajemo kako obitelj planira i podnijeti tužbu protiv Šulcevih jer ih konstantno prijavljuju i uznemiruju.

Konačan odgovor dat će rezultati opsežnog policijskog očevida koji će se nastaviti i u srijedu. Policija je u utorak poslijepodne, 24 sata nakon događaja, upalila kombajn i pomaknula ga nekoliko metara te su pristupili i detaljnoj forenzičkoj obradi kratera nastalog u eksploziji, a nastavljaju se i razgovori sa svima koji bi mogli imati neka saznanja. U međuvremenu, bjelovarski uzgajivači kukuruza u svojim su kombajnima i dalje na poljima, ali im nije svejedno jer ne znaju na što bi mogli naići.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo