PERAČI NOVCA

Rovinjski odvjetnik bit će izručen Italiji zbog pranja novca

 

Županijski sud u Puli odobrio je jučer predaju rovinjskog odvjetnika Dubravka Zeljka (64) Republici Italiji. Riječ je o nepravomoćnoj odluci vijeća Županijskog suda na temelju europskog uhidbenog naloga. Naime, istraga talijanske financijske policije o pranju 46 milijuna eura, kojom je obuhvaćeno šest osoba, traži i odvjetnika Zeljka iz Rovinja.

- Predaja je odobrena radi kaznenog progona u Republici Italiji jer postoji sumnja da je hrvatski državljanin s pet talijanskih državljanina sudjelovao u počinjenju kaznenog djela pranja novca na području više država. Protiv rješenja kojim je odobrena predaja tražena osoba ima pravo žalbe u roku od tri dana Vrhovnom sudu Republike Hrvatske - navode u pulskom Županijskom sudu.

Provizija

Ističu da hrvatski državljanin čija je predaja nepravomoćno odobrena ima status tražene osobe te da su mu u postupku koji se vodi temeljem europskog uhidbenog naloga određene mjere opreza javljanja policijskoj postaji i oduzimanja putne isprave.

Inače, rovinjska je policija postupala prije mjesec dana na temelju europskog uhidbenog naloga koji je izdao talijanski sud zbog kaznenih djela sudjelovanja u kriminalnom udruženju i pranja nezakonito stečenih sredstava.

Podsjetimo, istarski se odvjetnik našao u ovoj priči s još nekoliko osoba koje su pretvarale depozit sa švicarskih računa u gotovinu. Osumnjičenici su naplaćivali od 5 do 10 posto, što je daleko manje nego da su klijenti to radili legalnim kanalima. Bankovni transferi, lažne fakture i nepostojeća trgovina zlatnim polugama, prema pisanju lista Corriere della Sera, bili su pozadina po čijoj se špranci prao novac.

Visoki rizik

Sa švicarskih računa novac je išao preko Slovačke i Češke sve do Dubaija, gdje se “pretvarao” u gotovinu koju su trpali u kofere i potom direktnim redovnim letovima vraćali avionom u Lugano. Prije nego što su opranu gotovinu predavali vlasnicima računa, ekipa perača novca uzimala si je dogovorenu proviziju koja je ovisila o visini rizika. Kakva je uloga bila istarskog odvjetnika u čitavoj priči, nije poznato.

“Svi žele zaraditi. I to je naš problem”

Talijanski istražitelji intenzivno traže skrivenih 46 milijuna eura koje su osumnjičeni izvukli s bankovnih računa Talijana, koji su otvoreni u Švicarskoj. Otkriveno je da je ekipa komunicirala putem jednog emaila za koji su svi imali lozinku. Međusobno emailove nisu razmjenjivali, nego su ostavljali šifrirane poruke u rubrici skice.

Do podataka su došli nakon što su u kompjutor vođe perača novca Vazzolera ubacili špijunski program. Osumnjičene su također prisluškivali. - Petero nas je. I to je naš problem jer svi želimo zaraditi puno - objašnjavao je Vazzoler bivšoj djevojci, osumnjičenoj Eleni Manganelli di Rienzo, koja živi u Dubaiju. Elena je otišla korak dalje. U transakciju novca uplela je i svoju pokojnu majku, stavivši njezino ime na fiktivni ugovor. (H.K.J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:52