OTISCI OTKRILI LAŽNI IDENTITET

RUS UHIĆEN U ZAGREBU ZBOG PRIJETNJI UBOJSTVOM NA KRAJU ISPAO SRBIN KOJEG TRAŽI INTERPOL! Bizaran slučaj S. Hrnjeza kojeg traže zbog trgovine drogom

Ilustracija
 REUTERS / HANZA MEDIA

Prijava za prijetnje koju je protiv svojega poznanika, navodnoga ruskoga državljanina, prije 12 dana podnijela njegova djevojka otkrila je u Zagrebu osobu za kojom srbijanska i švedska policija tragaju zbog oružane pljačke, odnosno trgovanja velikim količinama kokaina i amfetamina.

Muškarac koji je prema podacima Interpola do sada koristio nekoliko identiteta završio je tako 20. rujna ove godine u Remetincu, a da se uopće nije znalo tko je on. Međutim, nakon što je hrvatska policija od Interpola zatražila provjeru otisaka, otkriveno je da uopće nije riječ o Rusu, nego o Slobodanu Hrnjezu (40) iz Srbije, kojega je srbijanska policija evidentirala zbog pljačke, a u Stockholmu je za njim raspisan Europski uhidbeni nalog zbog trgovanja drogom.

Čitava priča je utoliko bizarna što Hrnjez, koji se predstavljao kao Rus te je imao njemačku osobnu iskaznicu na ime Kay Atamdshanow, navodno uopće ne govori ruski, nego se policajcima koji su ga došli uhititi obratio na tečnom srpskom jeziku. Još je nevjerojatnije da je navodno u razgovorima s policajcima griješio izgovarajući svoje rusko ime, odnosno sam nije znao tečno izgovarati ime čovjeka čije je dokumente imao te ga je svaki put izgovarao drukčije.

Također, na pitanja istražitelja kako je moguće da govori srpski davao je nesuvisla objašnjenja poput onoga da ima rodbinu u Srbiji, gdje je boravio i naučio jezik. Čitava priča za hrvatsku policiju počela je kada im je jedna mlađa žena prijavila da je jedan muškarac s kojim je prethodno bila na večeri, a koji je živio u unajmljenom apartmanu u jednome poznatom zagrebačkom hotelu, prijeti ubojstvom te da joj je zaprijetio i pištoljem, a ubojstvom prijeti i njezinoj rodbini. Policija je pokucala na vrata muškarca te ga uhitila zbog prijetnje. Jedini osobni dokument koji je imao glasio je na ime Atamdshanow, a radilo se o napola uništenoj njemačkoj osobnoj iskaznici, za koju je muškarac tvrdio da je uništena u perilici za rublje.

Prilikom pretrage apartmana i automobila policija, pak, nije pronašla pištolj koji je djevojka spominjala. Muškarac, koji je i dalje inzistirao na svojemu ruskome identitetu, kazneno je prijavljen zbog prijetnje te pritvoren u Remetincu. No, naravno, policija je zbog, blago rečeno, čitavoga niza nelogičnosti odlučila provjeriti njegov identitet te su u bazu Interpola poslali njegove otiske prstiju.

Nakon pet dana iz Interpola su odgovorili da otisci pripadaju osobi koja je u njihovim bazama podataka evidentirana kao Slobodan Hrnjez, a za kojom je ured Interpola u Stockholmu krajem prošle godine raspisao Europski uhidbeni nalog zbog sumnji da je bio dio skupine koja se bavila krijumčarenje velikih količina kokaina i amfetamina. U bazi podataka Interpola također je zabilježeno kako se Hrnjeza u Beogradu dovodi u vezu s jednom oružanom pljačkom. No, Interpol je također upozorio kako se radi o osobi koja koristi nekoliko identiteta, odnosno putuje pod raznim imenima, kako onima s područja bivše Jugoslavije, tako i zemalja zapadne Europe.

Do sada je Interpol zabilježio kako se Hrnjez koristio imenima Bojan Ivanišević, Boban Petrović, ali i Andreas Riedel. Nakon što je policija o ovim informacijama izvijestila državno odvjetništvo, tužitelji su prije nekoliko dana zatražili da se promijeni ime osumnjičenika u službenome spisu o prijetnji tako da se umjesto Atamdshanowa istraga sada i službeno vodi protiv Slobodana Hrnjeza.

No, i nakon što su mu predočeni podaci koji su dobiveni od Interpola, a na osnovi njegovih otisaka prstiju, muškarac je i dalje ostao pri svojoj priči, inzistirajući da je on Atamdshanow, a ne Hrnjez. Što će se dalje događati u ovom poprilično bizarnom slučaju ostaje vidjeti, s obzirom na to da je moguće da ga hrvatski tužitelji sada osumnjiče i za krivotvorenje isprava, a vrlo je izgledno da bude izručen Švedskoj na osnovi njihova uhidbenog naloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:55