MARKO ŠIMIĆ

SEKS SKANDAL HRVATSKOG GOLGETERA: UHITILI GA JER JE PIPKAO PUTNICU U AVIONU 'Blago rečeno, moj klijent je u nezavidnom položaju'

 
Marko Šimić i plaža na Baliju u pozadini
 Profimedia, Alamy, Getty Images

Marko Šimić u Hrvatskoj je relativno nepoznat sportaš. Malo se tko sjeća njegovih nastupa za Inter-Zaprešić, Sesvete ili Lokomotivu te za niz stranih klubova. No, dok u Hrvatskoj nitko ne nosi njegov dres, u jugoistočnoj Aziji se za njegovom devetkom trgaju kao kod nas za dresom Luke Modrića.

U Indoneziji, koja je površinom od Hrvatske veća 35 puta, a brojem žitelja čak 55 puta, Šimić je pravi celebrity. Zovu ga Princ od Perzije i Super Šimić. Mediji ga obožavaju, oglašivači ga obasipaju ponudama, na Instagramu ima vojsku od 790.000 pratitelja, a ima i vlastitu sportsku liniju po uzoru na CR7, samo što je on 9-SS - što se odnosi na njegov broj na dresu i nadimak Super Šimić.

Optužba

Ovaj 31-godišnji napadač Persije iz Jakarte, rodom iz Pakraca, briljira u indonezijskoj ligi: za svoj je klub u 37 utakmica zabio čak 26 golova. No slično kao i slavni Ronaldo, Šimić je upao u probleme i našao se na stranicama crne kronike.

Naime, Šimića je prošle nedjelje uhitila australska savezna policija čim je avion na letu iz Balija sletio u zračnu luku u Sydneyju. Uhićen je zbog navodnog seksualnog uznemiravanja putnice na letu kojim je sa suigračima putovao na utakmicu.

Putnica sa spomenutog leta je, kako pišu vodeći australski mediji, podnijela pritužbu kabinskoj posadi, objasnivši da je od Šimića doživjela neprimjerene dodire.

Posada je odmah podnijela izvješće i upozorila vlasti na terenu, a policijski službenici čekali su u zračnoj luci Sydney slijetanje zrakoplova. Čim je izišao, Šimić je uhićen i odveden u policijsku postaju u Botany Bayu, gdje je optužen za seksualno uznemiravanje i za lakši napad na prekooceanskom letu. Kasnije je pušten na uvjetnu slobodu, a u ponedjeljak se, samo nekoliko sati prije nego što je trebala započeti utakmica kvalifikacija za elitnu azijsku ligu prvaka protiv Newcastle Jetsa, pojavio na Okružnom sudu u Downing Centru u središtu Sydneyja.

Odjeven u crnu trenirku i bijelo-srebrne tenisice Šimić nije davao izjave, a njegov odvjetnik Robert Haralović situaciju svog klijenta je opisao kao “nezavidnu, u najmanju ruku”.

“Moj klijent je profesionalni nogometaš. On večeras igra protiv Newcastlea. Stigao je u Sydney u nedjelju i uhićen je. Ovdje je s nogometnim timom”, rekao je Haralović sudu, kako prenosi The Sydney Morning Herald.

“Ima ograničenu vizu, ovo je njegov prvi posjet Australiji, a on je hrvatski državljanin”, istaknuo je odvjetnik potičući na brzo rješavanje slučaja.

No, sutkinja Jennifer Atkinson rekla je da razumije kako Šimić “mora otputovati za Newcastle na utakmicu”, ali je istaknula kako će se ovaj slučaj tretirati kao i svaka druga kaznena prijava, poštujući sve procedure i pravila zbog svih stranaka uključenih u proces. Sutkinja je zaključila kako će trebati vremena za podnošenje dokaza, dodajući da će se riješiti problemi s vizom s kojima bi se nogometaš mogao suočiti, a sljedeće sudsko saslušanje zakazala je za 9. travnja. Šimić je morao predati svoju putovnicu i do tada je prisiljen ostati u Australiji. Ako mu se dokaže krivnja, Šimiću bi mogla biti određena i kazna zatvora.

Igrao nakon pojavljivanja na sudu

Nakon pojavljivanja na sudu, Šimić je u pratnji odvjetnika otišao taksijem, a već za nekoliko sati bio je na terenu u Newcastleu, igrajući protiv Jetsa. No za Šimića i tu je krenulo naopako - utakmica je završila porazom Persija Jakarte s 1-3 u produžetku.

Šimić, čiju trenutačnu vrijednost portal Transfermarkt procjenjuje na 350.000 eura, bio je član jednog kluba iz Malezije, tri iz Vijetnama, kratko slovenske Mure, okušao se u poljskom Belchatowu, mađarskom Ferencvarosu i Vasasu, bio je i u ruskom Himkiju te latvijskom Daugavpilsu. Imao je burnu karijeru, a prve nogometne korake napravio je na šljaci Kantride. Živio je u Novom Vinodolskom i svakodnevno autobusom odlazio na treninge na kojima je pokazivao veliki potencijal.

Kao junior sa svojim je timom u HNL-u uzeo titulu, a on je bio prvi strijelac. U kadetima je otišao u Zagreb, a Ćiro Blažević ga je zbog njegova juniorskog uspjeha stavio u seniorsku momčad u jednom prijateljskom susretu, govoreći mu da će biti novi Šuker.

Šimić u Jakarti stanuje u elitnom resortu, kako piše na portalu HNS-a, koji podrazumijeva bazen, luksuzne trgovine i restorane, njegovani park, fitness-dvorane i pozornice na otvorenom. Na raspolaganju ima ogromni džip kojim se probija kroz gužvu megapolisa s 13 milijuna stanovnika. Od fanova Šimić teško može pobjeći, a na davanje autograma redovito potroši i po sat i pol vremena. Koristili bi mu i zaštitari, ali ne žali se jer uživa u slavi.

- Iza svega što sam napravio stoji jako puno truda i rada, a u Aziji sam se postupno afirmirao. Vijetnam mi je dobro došao da se naviknem na Aziju, u Maleziju sam došao u ozbiljniji sustav, zabio preko 20 golova, ali tek u Indoneziji sam osjetio što znači biti u velikom klubu. Neću pretjerati ako kažem da je Persija azijski Real Madrid. Kao igrač imaš toliku odgovornost, ne možeš si dopustiti da imaš loš dan... Iako od Hrvatske daleko, ovo je velika pozornica na kojoj svaki dan uživam. Najviše jer je ta ljubav za nogomet ovdje neiskvarena, klub i igrač su idoli - rekao je Šimić nedavno za Sportske novosti.

Njegov ugovor s Persija Jakartom traje do kraja prosinca 2019., a navodno mu nude produženje za dodatne dvije godine. No, to su sve bila šuškanja prije optužbi i drame u Australiji. Jer u bliskoj budućnosti će travnati teren možda morati zamijeniti zatvorskim rešetkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:04