VIRTUALNO OBITELJSKO NASILJE

ŠIBENČANIN I ŠOGORICA BRUTALNO SE IZVRIJEĐALI NA FEJSU, MORAJU PLATITI KAZNE Ovo su poruke koje su slali preko Messengera: 'Ajde očalinko, napuši se'

 Profimedia, Alamy

Prekršajni sud u Zadru kaznio je novčanim kaznama od 1050 kuna I.O. (40) iz Šibenika i njegovu šogoricu M.M. (27) iz Splita jer su se 6. i 7. kolovoza 2017. međusobno vrijeđali preko Messengera na Facebooku.

Oboje su kažnjeni zbog prekršaja po Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, a "virtualna" svađa buknula je nakon što je 22. kolovoza 2017. supruga Šibenčanina prijavila policiji prijetnju sestre M.M. koju je ozbiljno shvatila, te se preplašila za svoj život, piše Slobodna Dalmacija.

Prema navodima iz optužbe, prvookrivljeni Šibenčanin sestru svoje supruge vrijeđao je i omalovažavao riječima: "glupačo", "pogledaj se u ogledalo da vidiš tko je retardiran", "kurvo retardirana pogledaj se u ogledalu", "spolne bolesti su kod tebe ti se jebeš sa babama nađi k... pa se dobro izjebi".

Splićanka mu je uzvratila riječima: "koji si ti kreten vidimo se kolega uskoro i pozdravi tu retardiranu kurvu", "ajde očalinko napuši se k...", "vidi se da je retardirana", "poruči mladoj da se vidimo za 10 dana i neće se dobro provesti", poručila im je na društvenoj mreži. PU zadarska, Policijska postaja Benkovac podnijela je sudu nakon toga optužni prijedlog protiv okrivljenika zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji povodom kojega je provedena glavna rasprava na kojoj se nije pojavio nitko od prekršitelja. Šibenčanin je dostavio sudu pisanu obranu, dok je Splićanka pozvana preko oglasne ploče, ali se nije pojavila na raspravi.

U svojoj pisanoj obrani, 40-godišnjak je naveo da je 22. kolovoza 2017. njegova supruga prijavila policiji prijetnju sestre koju je ozbiljno shvatila te se preplašila za svoj život. Na njihovo traženje policiji je, kako je rekao, dala tu poruku koju joj je poslala sestra s njemačkog mobitela, a zatim i sve poruke preko Messengera koje je ona potom slala suprugu, a na koje je on odgovorio, zbog čega mu je, kako je istaknuo, žao. Poslije je blokirao njezin broj i otada nemaju nikakva kontakta.

Iz preslika dopisivanja preko društvene mreže Facebook između okrivljenika Prekršajni sud je utvrdio da je vidljivo da su se oboje vrijeđali te se međusobno nazivali pogrdnim imenima. Kako su u tazbinskom srodstvu u drugom stupnju, a drugookrivljenica i sa sestrom u drugom stupnju krvnog srodstva, u njihovu su se ponašanju, kako je utvrdila sutkinja Prekršajnog suda u Zadru Magda Troskot, ostvarila sva bitna obilježja prekršaja koji im se stavlja na teret. Sud ih je zbog toga proglasio krivima i sankcionirao njihovo ponašanje u skladu sa zakonom. Prilikom odmjeravanja visine kazne sud je na strani okrivljenika kao olakšavajuće okolnosti cijenio dosadašnju neosuđivanost, a otežavajućih okolnosti nije našao. Izrečena im je novčana kazna u visini posebnog minimuma, držeći da će se i ovako ublaženom kaznom postići svrha kažnjavanja kako u smislu generalne, tako još i više specijalne prevencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:42