TRGOVANJE LJUDIMA

ŠIBENSKA POLICIJA PRIVELA BRAČNI PAR IZ PAKLA Obitelj s dvoje djece odveli u Njemačku, oduzeli im dokumente i držali ih kao robove u strašnim uvjetima

 
 Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Od 4. studenog prošle godine do 22. siječnja ove godine, 51-godišnji muškarac i njegova 52-godišnja supruga, oboje hrvatski državljani, u Republici Njemačkoj su prisilno iskorištavali za težak fizički rad i služenje bez novčane naknade četveročlanu hrvatsku obitelj – 27-godišnjeg muškarca, njegovu 21-godišnju suprugu i njihovo dvoje malodobne djece. Njima su oduzeli identifikacijske dokumente i prijetnjama ih onemogućavali u povratku iz Njemačke u Hrvatsku. Za ova tri mjeseca mladi supružnici s dvoje svoje djece bili su primorani stanovati u neljudskim uvjetima, bez elementarnih životnih potrepština.

Do ovih saznanja, inače, došli su službenici kriminalističke policije Odjela organiziranog kriminaliteta PU šibensko-kninske. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, za 51-godišnjeg muškarca i njegova godinu dana stariju suprugu određen je pritvor, te je protiv njih podnesena kaznena prijava za kazneno djelo trgovanje ljudima.

- Osumnjičeni supružnici, kao i oštećena četveročlana obitelj hrvatski su državljani, ali nisu sa šibenskog područja. No, svi oni boravili su prošle godine privremeno na našem području. Ova Policijska uprava postupala je u ovom slučaju, nakon zaprimljene prijave rodbine sa područja Šibenika o mladoj četveročlanoj obitelji kojoj se izgubio trag u Njemačkoj. Istragom je utvrđeno da su osumnjičeni muškarac i njegova supruga, na prevaru vrbovali mladi bračni par sa dvoje djece. Koristeći njihovu tešku materijalnu situaciju, obmanuli su ih lažno im obećavši dobre uvjete rada i stanovanja, te naknadnu za rad u Republici Njemačkoj. Nakon što su im organizirali prijevoz do Njemačke i doveli ih do odredišta, osumnjičeni supružnici iskorištavali su mladi bračni par za teške poslove bez plaćanja, držeći njih i njihovu malodobnu djecu u nehumanim uvjetima – kazala nam je Marica Kosor, glasnogovornica šibenske policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:03