DRAMA

FOTO, VIDEO: POŽAR LOKALIZIRAN, NAKNADNO PRONAŠLI MRTVOG RADNIKA! Građani Broda uznemireni nakon silovite eksplozije, prizori s lica mjesta dramatični

 

U utorak oko 21:30 sati u Slavonskom Brodu građani su začuli snažnu detonaciju, koja se mogla čuti u cijelom gradu.

Prema najnovijim informacijama, poginuo je jedan radnik, a devetero je ozlijeđenih. Načelnik općine Bosanski Brod Ilija Jovičić rekao je kako su poginulog radnika pronašli naknadno, pišu Nezavisne novine.

- Zatreslo se sve, ovako nešto nisam doživjela još od rata, ispričala nam je jedna Brođanka, koja navodi da se cijelo nebo osvijetlilo od požara koji je izbio nakon detonacije.

Kako je potvrdio načelnik općine Bosanski Brod Ilija Jovičić, došlo je do detonacije u tamošnjoj rafineriji nafte.

U kratkom razgovoru za Radioteleviziju Republike Srpske (RTRS), Јovičić je rekao da su sve vatrogasne jedinice na terenu. Potvrdio je da se eksplozija dogodila u postrojenju 04 i da ima nekoliko ozlijeđenih radnika.

FOTOGALERIJA: Eksplozija u rafineriji u Bosanskom Brodu

Direktor Doma zdravlja u Bosanskom Brodu Zoran Predojević izjavio je da je primljeno osmero ozlijeđenih, dok je šef tamošnjeg hitnog odjela Milivoj Zubić kasnije izjavio da je ipak primljeno devet osoba.

- Radi se o posjekotinama i ozljedama od detonacije, ali su iz preventivnih razloga prebačeni u bolnicu u Doboj, rekao je Zubić Nezavisnim novinama.

- Svi ozljeđeni izvan su životne opasnosti, izjavila je Dragana Kerkez, glasnogovornica policijske uprave Doboj, pod čijom je nadležnošću i Bosanski Brod.

Mediji u BiH su prenijeli informacije dobivene od lokalnog stanovništva kako su od eksplozije popucali prozori na brojnim zgradama, a nakon toga se u Bosanskom Brodu mogao osjetiti težak smrad.

Još nema informacija što je prouzročilo eksploziju, niti kakve je to posljedice ostavilo na okoliš, ali nadležne službe naredile su građanima Bosanskog Broda koji žive u blizini rafinerije da se sklone, jer u oblaku dima ima štetnih čestica po zdravlje.

Policija je zapriječila prilaze rafineriji pa novinarske ekipe, kao ni radnici treće smjene nisu mogli prići pogonima. Uprava 'Optima grupe', tvrtke u BiH koja u ime ruskog vlasnika Zarubežnjefta upravlja rafinerijama nafte u Bosanskom Brodu i ulja u Modriči nije se oglasila

Oko pola sata nakon incidenta vatra se polako počela smirivati, a nakon 22:30 RTRS je objavio da je požar lokaliziran.

Mnogi građani Sl. Broda došli su do savskog nasipa promatrati što se događa s druge strane obale. Novinarima koji su također večeras stigli na nasip, jedan od stanovnika rekao je kako je detonacija bila tako snažna da je porušila stolice u kući.

- Pa čula se detonacija. Ali nisam bio vani. Mi igrali šah kod komšije kad odjedanput… Strahota. Nije bilo ni za vrijeme rata takve detonacije, rekao je za HRT jedan Brođanin.

- Ja sam samo čuo da je grunulo. A ne da se treslo, nego je brijalo sve. Katastrofa. To su ljudi vrištali, trčali po ulicama, katastrofa, izjavio je drugi građanin.

- Kad je grunulo, vidio sam preko krovova plamen, dolje iz Krajiške ulice. I šušnjava požara. Strava. Došao sam vidjeti što je. I ako treba što pomoći. Ne pamtim ovako nešto. Samo kad su mostovi pali za vrijeme rata takva detonacija je bila. Moji ukućani su se jako uplašili. I komšije. Svi su izletjeli van kao da je potres, nisu znali što je, a vidio se skroz preko krovova plamen. Znali smo da je iz rafinerije, blizu smo, ispričao je još jedan Brođanin.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara za 22:30 sazvao je sjednicu Stožera Civilne zaštite, uoči koje je odbacio špekulacije o evakuaciji dijela građana u samom Sl. Brodu te je dodao da razloga za paniku nema, ali je pozvao sugrađane da za svaki slučaj, radi eventualnog zagađenja, zatvore prozore svojih obiteljskih kuća.

Nakon sjednice, Duspara je izjavio da grad Slavonski Brod nije u opasnosti.

- Mi ćemo u svakom slučaju ovo pratiti do kraja. Pratit ćemo cijelu noć stanje plinova na našim postajama. U kontaktu smo i sa Zagrebom, javio nam se i premijer. Mislim da je sve pod kontrolom. Ponudili smo pomoć Bosanskom Brodu. Most je bio spreman da se otvori za evakuaciju povrijeđenih. Naša bolnica je imala rezervne timove koji su bili spremni ako bude potrebe da interveniraju - kazao je, kako prenosi SBplus.

Novinari su Dusparu zatražili komentar s obzirom da je za srijedu u Slavonskom Brodu predviđen sastanak predstavnika ruskih vlasnika bosanskobrodske rafinerije s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović i predstavnicima Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županije i ekoloških udruga, vezano uz višegodišnje prekogranično onečišćenje zraka koje iz susjedne države stiže u Slavonski Brod.

- Ovo je nešto što se slučajno dogodilo. Događali su se i prije incidenti u rafineriji, što je 'normalno' za takvu proizvodnju. Nama to nije normalno jer se događa uz sam centar grada, tako da bi bilo dobro da se problem riješi, rekao je Duspara.

O situaciji u Slavonskom Brodu kod župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića informirali su se u utorak navečer predsjednica Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Milan Kujundžić, potvrdio je Marušić.

- Imali smo i Gradski i Županijski stožer. U jednom trenutku smo bili zamoljeni od strane Bosanskog Broda da napravimo prolaz prema bolnici, što je i napravljeno. U bolnici je čekalo deset kirurga i osam anesteziologa, ali srećom, nema toliko teško ozlijeđenih da ih se ne bi moglo zbrinuti na bosanskoj strani - izjavio je župan Marušić.

Objavljeno je i kako će svi vrtići i škole na području Slavonskog Broda tijekom srijede raditi normalno.

Šef hitnog prijema u bolnici u Sl. Brodu dr. Anto Lukenda za HRT je nešto ranije izjavio da on još nema službenih informacija o ozlijeđenima, ali je hitni prijem slavonskobrodske bolnice spreman za prihvat eventualno ozlijeđenih i stradalih osoba u rafineriji. Bosanski Brod nema svoju bolnicu, najbliža je u Hrvatskoj, upravo u Slavonskom Brodu, a druga opcija zbrinjavanja eventualno stradalih je bolnica u Doboju, koja je udaljenija.

Bosanskobrodska rafinerija je u ruskom vlasništvu, a u Slavonskom Brodu zbog niskih ekoloških standarda u proizvodnji i zagađenog zraka već dugi niz godina prosvjeduju. Hrvatski državni vrh već je u nekoliko navrata od ruskih vlasti dobio obećanje da će taj problem biti riješen, posljednji put obećanje je prije nekoliko tjedana dao osobno ruski predsjednik Vladimir Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:56