DUG

SIN HRVATSKOG TAJKUNA I TRGOVCA ORUŽJEM PREVARIO PRIJATELJA ZA 9600 EURA PA NESTAO 'Molim te, posudi mi novac. Znaš da sam ja iz imućne obitelji...'

 
Tomislav Zubak (prvi slijeva) bio je optužen i u “aferi offside” zbog koje je bio i u Remetincu

- Molim te, posudi mi novac. Treba mi da kupim građevinski materijal i da dovršim posao. Vratit ću ti ga sutra.

Istražni zatvor

Znaš da sam ja iz imućne obitelji Zubak i da puno poslujemo. Evo, pogledaj, ovo su ugovori za narudžbu streljiva za arapske zemlje - uvjeravao je Tomislav Zubak (37), sin poznatog trgovca oružjem Zvonimira Zubaka, svojeg poznanika Ivicu M. “ulivši” mu tako povjerenje o povratu novca. Zubaku je Ivica M. posudio 9600 eura te mu pritom u zalog dao bjanko zadužnicu na 100.000 kuna, koja je bila nenaplativa jer je tvrtka Tomislava Zubaka u blokadi od 2013. godine.

Na kraju je Ivici M. prekipjelo te je Zubaka prijavio policiji koja do njega, međutim, do današnjeg dana nije uspjela doći. Sinu trgovca oružjem određen je istražni zatvor te se od 11. lipnja nalazi na tjeralici. Ivica M. je Tomislavu Zubaku u tri navrata posudio novac, ali je prvu posudbu od 4000 eura uspio donekle kompenzirati pokvarenim autom, zbog čega je, isto, bio u minusu.

- Zubaku sam i tijekom 2016. te 2017. posudio još novca jer mu je trebalo za kupnju građevinskog materijala za neki posao. Tad sam mu dao ukupno 9600 eura. Znate, u prvom sam mu navratu rekao da mu ga ne želim posuditi, podsjetivši ga na prijašnju posudbu od 4000 eura, kada mi je u zalog te 2016. dao neispravan auto koji sam popravio i prodao, pa mi je na koncu dugovao 1500 eura. No Tomislav mi je obećao vratiti novac već sutradan i inzistirao je da mi sad kao garanciju ostavi novi Peugeot 208.

Pristao sam mu posuditi 5000 eura, a u Sesvetama, u Gričkoj ulici, Tomislav je parkirao taj Peugeot koji mi je ostavio kao zalog, na što sam mu dao novac u raznim apoenima. U autu mi je ostavio prometnu dozvolu i ključ rekavši da je auto njegov, da je registriran na tvrtku njegove djevojke Ivane i da je auto otplaćivao - prisjetio se u tužiteljstvu Ivica M. koji je prekasno otkrio da je zapravo sporni Peugeot u vlasništvu Zubakove djevojke Ivane, a koja je Zubaka 20. ožujka 2017. prijavila za utaju tog auta.

- Auto sam na kraju morao vratiti Ivani. On mi je, pak, slao SMS-ove s raznim izgovorima. Pokušavao sam ga kontaktirati bezbroj puta, a da je sve bila čista prijevara, shvatio sam kad sam se pokušao naplatiti preko bjanko zadužnice koju mi je dao. Račun mu je bio u blokadi. Prilikom posudbe novca nisam znao za njegove dugove. Pričao mi je da je iz imućne obitelji Zubak te mi pokazivao ugovore za narudžbu municije za arapske zemlje s nekom tvrtkom iz BiH, tvornicom streljiva u Konjicu i slično - objasnio je nasamareni Ivica M.

Blokada

Optužnica Zubaka tereti da je od početka 2016. do 27. ožujka 2017., s ciljem protupravnog stjecanja imovinske koristi, zatražio od Ivice M. da mu posudi novac pritom mu navodeći da će isti vratiti, iako je bio svjestan da je u blokadi od 2013. te da novca nema. U konačnici mu duguje 72.250,89 kuna.

Zubak je u neprekidnoj blokadi od 24. siječnja 2013., a iz očevidnika o redoslijedu plaćanja s obračunatom kamatom razvidno je da je 22. studenog 2017. stanje blokade bilo 183.270 kuna, pa je u trenutku izdavanja bjanko zadužnice u ožujku te godine Zubak bio itekako svjestan da se Ivica M. neće moći naplatiti.Tužiteljstvo je uvjereno da ga je Zubak svjesno doveo u zabludu jer je već neko vrijeme lošeg imovinskog stanja. Na policiji nije sporio dug, ali je umanjivao krivnju.

- Ivica i ja smo i dalje u dobrim odnosima. Kad sam mu dao zadužnicu, nisam znao da mi je privatni račun u blokadi. Ne znam tko me blokirao ni radi čega - rekao je Zubak, koji od početka godine živi i radi u Njemačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:06