UBOJSTVO IBRAHIMA DEDIĆA

SIN UBIJENOG BANKARA OD REPUBLIKE HRVATSKE TRAŽI 10 MILIJUNA KUNA 'Za smrt mog oca odgovoran je MUP jer ga nije dobro zaštitio'

 Arhiva CROPIX

Nepoznati ubojica bankara Ibrahima Dedića nepuna dva desetljeća šeta slobodno, a Dedićev sin Alen odlučio se uhvatiti u koštac s pravosuđem.

Od Republike Hrvatske traži 10 milijuna kuna jer smatra kako država njegovom ocu nije pružila zaštitu. No umjesto odštete sin likvidiranog bankara, prema nepravomoćnoj presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu mora nadoknaditi 52.500 kuna parničnog troška.

- Moj otac nije preminuo prirodnom smrću već je 3. srpnja 1999. oko 23.30 sati izrešetan ispred kućnog praga. Bio je javna osoba, a 10 godina prije toga je otvorio prvu privatnu banku koja je dobro poslovala. U Hrvatskoj, BiH i Sloveniji imao je 43 poslovnice, dnevno je zarađivao i do 100.000 njemačkih maraka, a njegova imovina je vrijedila 53 milijuna njemačkih maraka. Smatram da je za ubojstvo moga oca neposredno odgovoran MUP jer mu nije pružena adekvatna zaštita koju država jamči svim građanima.

Naime, na mog oca je izvršeno čak sedam pokušaja atentata te je tražio pomoć od tadašnjeg ministra MUP-a i ministarstva. Molbe i upozorenja službe nisu shvatile ozbiljno – naznačio je Alen Dedić, sin pokojnog bankara. Pritom je ukazao i “da istražni postupak nije otkrio ubojicu te da odgovornost RH leži u greškama i ogluhi MUP-a u poduzimanju konkretnih mjera zaštite njegova oca”.

Iz preslike službenih zabilješki o obavljenim obavijesnim razgovorima sa, sad pokojnim bankarom, nigdje ne stoji da je on prilikom pokušaja ubojstva 1997. i 1998. tražio policijsku zaštitu. U prilog bankarevu sinu ne ide ni podatak da se nikad nije raspitivao u MUP-u oko smrti svoga oca.

Iz izvješća Županijskog državnog odvjetništva proizlazi da su u suradnji s policijom proveli više radnji od očevida, pretraga stanova, mnogobrojni obavijesni razgovori, razna vještačenja, ali sve je bilo uzalud. Tvrdnja da Ibrahim Dedić ne bi bio ubijen da je bio štićena osoba, u sudskom postupku nije dokazana. Podsjetimo, Dedić je izrešetan na izlasku iz svoje zgrade, a napadači su navodno pobjegli u BMW-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:04