SKUPO PLAĆENA 'SKLONOST'

'SINKO, NE ZNAŠ S KIME IMAŠ POSLA...' Dvojica Splićana brutalno iskamatarila muškarca, a onda su se okomili na njegovu nedužnu majku...

Ilustracija
 Damjan Tadić / CROPIX

Zbog lihvarskog ugovora i iznude Bože B. prije sedam godina, Nikola Ursić (30) iz Splita i Damir Markovina (33) pravomoćno su osuđeni na djelomične uvjetne kazne.

Ursić je dobio godinu i 10 mjeseci zatvora, od čega će odslužiti 10 mjeseci, dok drugi dio kazne neće izdržati ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo, dok je Markovina osuđen na godinu i pol zatvora, od čega će osam mjeseci biti iza rešetaka, a ostatak neće ako u roku od tri godine ne počini neko novo (ne)djelo.

Ursić je, na osnovi optužnice ODO-a Split, a po presudi Općinskog suda u Splitu koju je potvrdio i Županijski sud, osuđen jer je od listopada 2009. do sredine rujna 2010. godine, "koristeći sklonost oštećenika olakom zaduživanju u iznosima koje iz svojih redovnih primanja nije mogao podmirivati, u više navrata njemu posudio 30 tisuća eura, usmeno ugovorivši mjesečnu naknadu od 25 posto".

A ta "sklonost" je, kako je utvrđeno tijekom suđenja, patološka sklonost kockanju, piše Slobodna Dalmacija.

Prijetnje smrću

Obojica su, pak, osuđena jer su od prosinca 2010. godine pa do kraja srpnja 2011. godine iznuđivali Božu B.

Naime, on je na posuđenih 30 tisuća eura Ursiću vratio u više obroka ukupno 68.550 eura i 62 tisuće kuna, a kada je prestao plaćati, jer financijski više nije mogao izdržati pritisak za plaćanje dodatnih iznosa, Ursić i Markovina počeli su mu prijetiti.

Oštećeni je potom pozajmio novac od prijatelja i rodbine te je u prva tri mjeseca 2011. godine isplatio dodatnih 47.300 eura i 9600 kuna.

No, iznuđivačima to nije bilo dovoljno te su, stoji u presudi, nastavili dolaziti pred njegov stan i radionicu u vlasništvu Božine majke te su mu prijetili smrću govoreći: "Sinko, ne znaš s kim imaš posla, možemo mi to riješiti i na drugi način, možemo te ostaviti na planini i ubiti te ukoliko nam ne platiš", kao i "bilo bi za tebe bolje da ne izlaziš, za tebe je život završen, stalno ćeš se okretati za sobom".

Tražili su dodatnih 100 tisuća eura ili da od majke zatraži da na njih prenese pravo vlasništva nad svojim nekretninama.

- U srpnju 2011. godine tražili su od njega da se vozi s njima u automobilu i prijetili su mu ubojstvom ako im ne da tih 100 tisuća eura. Oštećeni im taj novac nije dao.

Po pravomoćnoj presudi Ursić i Markovina dužni su Boži B. solidarno isplatiti 47.300 eura i 9600 kuna.

Kažu da nisu...

Naime, oštećeni je tražio povrat ukupno 110 tisuća eura, no sud je dosudio samo dio za koji su se "obojica okrivljenika okoristila počinjenjem kaznenog djela iznude", dok je za ostatak oštećeni upućen u parnicu.

Ursić je na sudu tvrdio da Božu poznaje gotovo cijeli život i da su zajedno igrali nogomet te da ga je 2009. godine Božo zamolio da mu pozajmi novac kazavši da mu treba za liječenje oca u Austriji.

Kazao mu je da nema novca, a Božo je počeo plakati pa je Nikola rekao da će mu pokušati naći novac kod prijatelja, na što mu je Božo rekao da će ga nagraditi. Ursić je, kazao je, nazvao Markovinu koji je pristao dati novac. Kazao je i da Boži nije prijetio niti je tražio ikakvu kamatu od njega.

Markovina je potvrdio Ursićeve riječi rekavši da je novac dao Ursiću za prijatelja i da je ta pozajmica trebala biti vraćena za par mjeseci. Kako novac nije vraćan, pitao je Ursića što je s tim, a ovaj je odgovorio da će pitati Božu i tako je Markovina, tvrdio je, i doznao da je novac završio kod oštećenika.

No, niti Općinski niti Županijski sud nije povjerovao njihovim obranama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:55