KAZNENE PRIJAVE

SKANDAL U CENTRU ZA OSOBE S POSEBNIM POTREBAMA KOD SISKA: Bivša ravnateljica i djelatnica krale novac od svojih štićenika

 
Ilustracija
 Nikolina Vukovic Stipanicev / Sibenski list / CROPIX

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su protiv dvije bivše djelatnice Centra za pomoć i smještaj osoba s posebnim potrebama u Komarevu pokraj Siska, starih 40 i 42 godine, podnijele kaznene prijave zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti i pronevjeru.

Kako je priopćila sisačka policija, istraživanjem je utvrđeno da je 40-godišnjakinja, kao ravnateljica centra u Komarevu, u kolovozu 2015. godine preuzela i za sebe zadržala novčana sredstva tada već preminulih pet korisnika, kao i novčana sredstva jedne korisnice centra, koja je ona nakon prodaje nekretnine imala na raspolaganju za svoje osobne potrebe.

Također se sumnjiči da je u rujnu 2015. godine preuzela novčana sredstva šestero korisnika centra, upućenih u druge ustanove, kojom prilikom je predstavnicima tih ustanova predala novčana sredstva korisnika, umanjena za iznos njihovih mjesečnih primitaka za taj mjesec, koja je zadržala za sebe. Zloupotrebljavajući svoj položaj na opisani način je na štetu korisnika centra prisvojila novčani iznos od 10.804 kune.

Istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičena 42-godišnja zaposlenica centra u razdoblju od listopada 2015. do kolovoza 2018. godine, koja je bila zadužena za čuvanje i vođenje evidencije o primitku i trošenju novčanih sredstava za osobne potrebe korisnika centra, s njoj dostupnog mjesta, na kojemu su u gotovini bila pohranjena novčana sredstva korisnika, za sebe protupravno prisvojila novac od 50 korisnika, čime ih je oštetila za ukupan iznos od 126.049 kuna.

Policija nije u priopćenju navela naziv ustanove, niti imena prijavljenih djelatnica. No, od samih djelatnika toga centra dobili smo potvrdu da je riječ o centru u Komarevu i da je zbog krađe krađa novca od štićenika centra lani u Centru izbio cijeli skandal i da je došlo do kadrovskih promjena na čelu Centra i otkaza.

U to vrijeme ravnateljica Centra u Komarevu bila je bivša vijećnica Gradskog vijeća Siska iz redova SDP-a Ivana P., koja kao SDP-ov kadar postala ravnateljica Centra u Komarevu. Prije toga je radila u sisačkom domu za umirovljenike. Ona je prošle godine na opće iznenađenje dala otkaz i preselila se u London, dok je 42-godišnja zaposlenica dobila otkaz.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:58