USKOK ISTRAŽUJE KRAĐU NA SUDU

SKANDAL U POŽEGI Zapisničarki na sudu dali otkaz jer je potkradala proračun

Višnjica Mlinarić tvrdi da nije kriva i da je ni policija ni USKOK nisu kontaktirali
 Vlado Kos / Cropix

Višnjica Mlinarić, zapisničarka u kaznenom odjelu Općinskog suda u Požegi, nakon 36 godina rada u toj pravosudnoj ustanovi dobila je izvanredni otkaz državne službe zbog sumnje da je nezakonito naplaćivala troškove kaznenog postupka i novčane kazne.

Krala dulje vrijeme

Ta štura informacija koju je Snježana Polgar, predsjednica Općinskog suda u Požegi, potvrdila Jutarnjem, ne govori u čemu su se sastojale nezakonitosti, no u tamošnjim pravosudnim krugovima govori se da je V. Mlinarić krivotvorila uplatnice i na taj način novac koji je trebao ići u državni proračun usmjeravala u privatni džep.

Istragu koja je unijela priličnu nervozu u požeški Općinski sud provodi USKOK, a riječ je - kako se čuje - o vrlo obimnom poslu jer se sumnja da je sad već bivša državna službenica, V. Mlinarić, proračun potkradala dulje vrijeme. Ne zna se ni kako je to činila, no pretpostavka je, tvrde isti izvori, da je na uplatnicama koje stranke dobivaju nakon pravomoćne sudske presude i plaćaju dosuđene kazne, umjesto žiroračuna proračuna, bio napisan broj nečijeg privatnog računa. Uplatnice bi se potom odložile u spis, a kako nije bilo kontrole, sve je ostalo neprimijećeno dulje vrijeme. No je li tako uistinu i bilo, utvrdit će istraga.

Teške povrede dužnosti

Činjenica da je zapisničarka u kaznenom odjelu Općinskog suda dobila izvanredni otkaz državne službe i da je kaznenu prijavu protiv nje podnio sud u kojem je radila navodi na zaključak da su o požeškom sudu uvjereni da imaju čvrste dokaze da se radilo o vrlo teškim povredama službene dužnosti. Njih je, doznajemo, primijetio Damir Ronko, sudac kaznenog odjela, u kojem je radila i zapisničarka Višnjica Mlinarić. Višnjica Mlinarić, s kojom smo razgovarali u Pleternici, mjestu gdje živi, tvrdi da nije kriva i da joj je sve namješteno. Kaže da je do danas nitko iz policije ili USKOK-a nije kontaktirao i da uopće ne zna što joj se stavlja na teret. Zato, kaže, o slučaju ne želi govoriti. Ipak, rekla je kako je sve počelo 2. ožujka, kada je sucu Damiru Ronku, s kojim je radila, priznala “kiks” (kako se izrazila) i rekla da će to sama riješiti. On se s tim složio, dodala je, ali je ipak otišao predsjednici suda i prijavio je.

- Tri dana kasnije, 5. ožujka, razgovarala sam s Ronkom i predsjednicom suda, u nazočnosti još dvije osobe. Vodio se zapisnik i ja sam izjavila da ću otići u mirovinu te dodala da se od tog dana više neću pojavljivati u zgradi suda. Zauzvrat, dobila sam obećanje da će na tome sve ostati i da sud neće ništa poduzimati. No, 11. ožujka dobila sam obavijest o izvanrednom otkazu državne službe - tvrdi Višnjica Mlinarić.

Zahtjev za mirovinu

Na upit zašto se nije žalila, odgovara da joj je svega bilo dosta i da je u međuvremenu, jer ima uvjete, podnijela zahtjev za mirovinu. A kako nije uložila žalbu, 25. ožujka stiglo joj je i rješenje o prestanku državne službe.

Požegom pak kolaju glasine da se radi o nezakonitostima koje su proračun oštetile za više stotina tisuća kuna. No, ako je to točno, postavlja se pitanje: kako je moguće da zapisničarka potkrada proračun dulje vrijeme, a da to u sudu nitko nije primijetio?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:51