HOROR U SPLITU

SLAŽE SE MOZAIK STRAŠNE NESREĆE U KOJOJ JE POGINULA PJEŠAKINJA Za život teško ozlijeđenog tinejdžera bore se doktori, nejasan je ključni detalj

 
 Slobodna Dalmacija, Duje Klarić / CROPIX

Dok se 18-godišnjak, koji je teško stradao, bori za život u KBC Split, još uvijek nisu poznate sve okolnosti prometne nesreće na raskrižju Ulice Domovinskog rata i Hrvatske mornarice u utorak navečer u Splitu. Kako piše Slobodna Dalmacija, očevid su obavili djelatnici Prometne policije Split pod rukovodstvom Marina Mardešića, zamjenika Općinske državne odvjetnice u Splitu i Stanka Smodlake, prometnog stručnjaka i sudskog vještaka za strojeve, cestovni promet i motorna vozila.

U nesreći je na licu mjesta smrtno stradala 70-godišnja pješakinja koja je nakon stravičnog udara Golfa odbačena 4 do 5 metara prije nego li je pala na tlo. Teško ozlijeđeni mladić je također odbačen s nogostupa od jačine udara automobila.

- Tek će se potpunim očevidnim radnjama uz analizu programa rada semafora doći do odgovora tko je kriv za nesreću i je li zaista netko prošao kroz crveno svjetlo - kazao nam je prometni vještak.

Kako su se izjasnili očevici, Golf VII je išao Ulicom Slobode prema Ulici Hrvatske mornarice kada se sudario s BMW-om njemačkih registarskih oznaka koji je iz Hrvatske mornarice skretao ulijevo u Ulicu Domovinskog rata. U tom prvom sudaru ni jedan ni drugi automobil nisu puno oštećeni.

Tada je Golf odbačen te obara pješake na nogostupu, udara u stup semafora te u dva tri ogradna stupića. Prilikom tih udaraca je više oštećen i to s desne stražnje strane vozila. Ni vozač Golfa, ni vozačica BMW-a nisu ozlijeđeni u sudaru i nisu bili pod utjecajem alkohola.

Policiji se javio jedan od očevidaca koji je kazao kako je vozačici BMW-a bilo otvoreno zeleno svjetlo na semaforu, ali ne i strelica za ulijevo. Naime, kada je uključena strelica za lijevo skretanje, tada je automobilima koji dolaze iz suprotnog smjera Ulicom Domovinskog rata uključeno crveno svjetlo. U tom slučaju bi značilo da je vozač Golfa prošao kroz crveno svjetlo.

Međutim, ako vozačici nije bila uključena strelica za lijevo već zeleno svjetlo na semaforu to znači da je ono uključeno i Golfu koji ide ravno tj. zadržava smjer kretanja u raskrižju. U tom slučaju bi bilo jasno da je ona oduzela prednost Golfu. Upravo stoga bez detaljne analize svjetla semafora i izjava što više očevidaca nema pravog odgovora na pitanje tko je kriv.

Stoga iz PU splitsko-dalmatinske još jednom pozivaju sve svjedoke prometne nesreće da se jave na 192 ili u postaju prometne policije Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:50