NESURADNJA

SLOVENSKI VRHOVNI SUD NEUGODNO IZNENADIO HRVATSKU Odbio izručenje 'pljačkaša s ružom' kojega Zagreb traži zbog spektakularne krađe nakita

 

Slovenski Vrhovni sud odbio je izručenje hrvatskom pravosuđu 40-godišnjeg državljanina Romana Stunkovića kojeg se sumnjiči za spektakularnu pljačku u zagrebačkoj poslovnici za otkup zlata Moro & Kunst 8. ožujka ove godine, iako su prethodne dvije niže sudske instance odlučile pozitivno na zahtjev Hrvatske.

Ova odluka neugodno je iznenadila i kriminaliste u zagrebačkoj policiji jer su upravo dokazi koje su oni prikupili dosad bili dostatni da mu se u Sloveniji odredi kućni pritvor iz kojeg je sada pušten nakon nepovoljne odluke po Hrvatsku.

Druga razbojstva

Hrvatski kriminalisti na mjestu razbojstva prikupili su i Stunkovićeve biološke tragove koji, zajedno s ostalim prikupljenim dokazima, daju dovoljno materijala za istragu protiv dosad već osuđivanog slovenskog državljanina. Međutim, zagrebački se policajci s njim vjerojatno neko vrijeme neće imati prilike suočiti i pitati ga o još nekim razbojstvima. Je li ovakva odluka slovenskog suda dijelom i posljedica dnevnopolitičkih događanja ne želimo nagađati, iako je u dopisu od 28. prosinca prošle godine slovensko ministarstvo pravosuđa samo u jednoj rečenici obavijestilo hrvatsko Ministarstvo pravosuđa da se Roman Stunković neće izručiti Hrvatskoj i da se ne može udovoljiti europskom uhidbenom nalogu.

Hrvatski policajci prilikom zahtjeva za izručenje Stunkovića pozvali su se i na bilateralni sporazum o suradnji dviju policija i vjerovali su u dosadašnju uspješnu suradnju dviju policija u suzbijanju najtežih kaznenih djela.

DNK dokaz

Stunković živi nadomak Dobove, nedaleko od slovensko-hrvatske granice, a gotovo svakodnevno je dolazio u Zagreb. Pretresom njegove kuće policija nije našla ništa čime bi ga povezala s kaznenim djelom. Od pljačke do uhićenja 2. studenoga na temelju europskog uhidbenog naloga Stunković je mogao sakriti plijen, on ili barem jedan od njegovih pomagača.

Do Stunkovića su, podsjetimo, došli jer je njegov DNK nađen na prerezanoj vezici u tvrtki Moro & Kunst u sklopu Eurotowera od ožujka ove godine kojom je vezao djelatnicu, a koji se podudara s onim iz slovenske pljačke otprije deset godina u Termama Čatež, za koju je bio osuđen na osam godina. Pomno planirana pljačka Moro & Kunsta, za koju mnogi vjeruju da iza nje ne stoji samo jedna osoba, možda nikada ni ne bi bila riješena da kojim slučajem profinjeni pljačkaš u jednom trenutku nije postao pohlepniji. Nakon što je djelatnici zaprijetio pištoljem te zatražio da iz sefa izvadi sve što ima, odlučio joj je zavezati vezicama ruke i noge, ali i nagurati joj krpu u usta. No u jednom trenutku u vitrini je ugledao još zlata pa je prerezao vezice kako bi mu zaposlenica otvorila tu vitrinu, nakon čega ju je vezao novim vezicama. Na jednoj vezici ostao je njegov DNK.

Stunković je s lijevom rukom u gipsu te s ružom i pištoljem u torbici došao 8. ožujka ove godine oko 13 sati, četvrti put dotad, u zgradu Eurotowera kako bi na 11. katu prodao zlato tvrtki Moro & Kunst. Do tada im je već kao Ivan Ć. u tri navrata prodao zlatne poluge od kojih je svaka težila po pet grama, tako da zaposlenici niti na Dan žena nije bio sumnjiv, ponajmanje jer joj je prethodno, naslonjen na pult, osim krivotvorene osobne iskaznice uručio i ružu, da bi joj potom pokazao i pištolj te ležerno odnio pravo bogatstvo.

Pljačka na Jankomiru

Kriminalisti su sa Stunkovićem htjeli razgovarati i o pljački u City Centru One na Jankomiru 27. listopada prošle godine. Za razliku od Eurotowera, gdje je u glavnoj ulozi bio samo jedan pljačkaš koji je nakon 10 minuta odšetao u nepoznato s plijenom od 1,8 milijuna kuna, oružana pljačka u City Centru u trgovini Kroma, “teška” oko 3,6 milijuna kuna, pretvorila se u trominutni divljački ispad dvočlane bande maskirane šalovima koja se dovezla na motoru! Naime, jedan od lopova je 27. listopada 2017. oko 8.15 sati, pred otvaranje, uperio djelatnici Krome cijev pištolja u glavu dok je usisavala, a drugi je razbojnik istovremeno s čekićem u ruci razbijao police na kojima su bili najskuplji satovi.

Djelatnica je počela zapomagati, a jedan od dvojice lopova ju je udario pa je pala na pod. Nakon što su satove utrpali u torbu, lopovi su krenuli prema van, a nije ih uspio zaustaviti ni zaštitar jer su i njega srušili na pod. Među ukradenim satovima bilo je i onih marke Hublot čija vrijednost premašuje po komadu 200 tisuća kuna.

Razbojnik sa zatvorskim stažem

Roman Stunković je 2007. godine na krškom sudu osuđen na osam godina zatvora zbog pljačke iz travnja te iste 2007. godine u Čateškim toplicama, i to dok mu je tekao rok kušnje za prijašnju dosuđenu kaznu.

Osim što mu je sud naložio da ukradenih 71.000 eura mora vratiti, Stunković se morao i liječiti od ovisnosti, s obzirom na to da je tu pljačku počinio pod utjecajem opijata. Zanimljivo je da unatoč kratkom proteku vremena od razbojništva do uhićenja slovenska policija nikad nije pronašla ukradeni novac jer je Roman Stunković tvrdio da je pljačku organizirao drugi muškarac, koji je novac kasnije i uzeo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:18