SUĐENJE BANDIĆU

SLUČAJ AGRAM: SVJEDOČILA BIVŠA POMOĆNICA ŠEFA KADROVSKE ZG HOLDINGA Iz njezina iskaza proizlazi da se nije provjeravalo stručnu spremu spornih radnika

 
Milan Bandić
 Damir Krajac / CROPIX

Nakon podulje pauze zbog epidemije koronavirusa, u ponedjeljak je pred vijećem Županijskog suda u Zagrebu nastavljeno suđenje zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i ostalim optuženima u aferi Agram.

S obzirom da se sama zgrada Županijskog suda na Zrinjevcu obnavlja jer su na njoj u potresu nastala znatna oštećenja, suđenje se održavalo u velikoj dvorani Općinskog građanskog suda, u tzv. Palači pravde. Ni Milan Bandić ni ostali suoptuženici nisu se pojavili na suđenju jer postoji zakonska mogućnost da se rasprava odvija bez njihove nazočnosti. Tu su mogućnost vrlo često koristili i ranije. Inače, svi sudionici postupka, članovi sudskog vijeća, branitelji, zastupnica optužbe, kao i svjedoci i novinari, prisutno je bilo ukupno 29 osoba, morali su nositi maske, a pazilo se i na držanje razmaka. Zbog toga se povremeno teško moglo razumjeti što govore svjedoci i ostali govornici.

Suđenje je nastavljeno svjedočenjem djelatnica Zagrebačkog holdinga Željke Šurbek Deduš i Sandre Norac Kero vezano za točke optužbe koje se odnose na nezakonita zapošljavanja u nekadašnjoj podružnici Holdinga Upravljanje sportskim objektima pretkraj 2013. godine, prije nego što je ta podružnica izdvojena iz Holdinga i prešla pod okrilje Grada. Riječ je o zapošljavanju Stjepana Benka, sina dugogodišnjeg direktora Čistoće Miljenka Benka, Dijane Muhović te Vice Gulama, nećaka tadašnjeg šefa Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića.

Svjedokinja Šurbek Deduš, koja je u vrijeme njihova zapošljavanja radila u direkciji Zagrebačkog holdinga i bila pomoćnica direktora službe za upravljanje ljudskim resursima, potvrdila je da je ona parafirala službene zabilješke koje su onda slane predsjedniku uprave radi odobravanja spornih zapošljavanja.

Iz njezina iskaza, međutim, proizlazi da njezina služba, iako je njihov posao bio provjera dokumentacije i kvalifikacija kandidata za posao, zapravo nisu stvarno provjeravali ni imaju li kandidati potrebnu stručnu spremu ni druge podatke, nego samo odgovaraju li podaci iz prijedloga ugovora o radu njihovu pravilniku o sistematizaciji, odnosno temeljnom kolektivnom ugovoru.

Tako je ispalo da je za Stjepana Benka upisala da ima Višu školsku spremu samo zato što je koeficijent iz prijedloga ugovora o radu koji je dobila na stol zahtijevao VŠS, a za Dijanu Muhović također je odredila da ima visoku stručnu spremu iako ni za jedno od njih nije od predlagatelja dobila nikakav dokument o stvarnoj stručnoj spremi.

- Tek od proljeća 2014. počeli smo provjeravati stručnu spremu. Do tada nije bilo ni propisano da nam se moraju dostavljati svjedodžbe ili diplome - rekla je svjedokinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:05