ZLOČIN BEZ KRIVACA

SLUČAJ GRUBORI Prošlo je 20 godina, a još se ne zna tko je hladno ubio šestero hrvatskih državljana

Prije točno šest godina, 17. prosinca 2009., svi su mediji na naslovnicama objavili spektakularnu vijest: policija privodi bivše pripadnike ATJ Lučko osumnjičene za ratni zločin u Gruborima - ubojstvo šestero civila 28. kolovoza 1995. od kojih su većina bili starci i palež tog sela. Dva dana nakon uhićenja, 19. prosinca 2009., DORH je pokrenuo istragu protiv petorice bivših pripadnika specijalne policije: vođe grupe ATJ Lučko koja je upala u Grubore Franje Drlje i pripadnika te jedinice Božidara Krajine, Berislava Garića, Igora Benete i ratnog zamjenika zapovjednika specijalne policije Željka Sačića.

Kaos od suđenja

Pokretanje istrage za ratni zločin star 14 godina, za koji je šira hrvatska javnost znala već godinama, pobudilo je nadu da je pravda iako spora ipak dostižna. Selo u sjevernodalmatinskim brdima u okolici Knina postalo je sinonim za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima nakon vojne operacije Oluja. Što se događalo s petoricom pritvorenih i osumnjičenih u prosincu 2009?

Danas, 6 godina od pokretanja istrage za taj zločin, još uvijek nitko nije osuđen. Istraga protiv specijalca Berislava Garića obustavljena je nekoliko mjeseci od uhićenja zbog nedostatka dokaza. Istraga protiv zamjenika zapovjednika vojne policije Željka Sačića u veljači 2010. izdvojena je u zaseban postupak jer je za rasvjetljavanje njegove uloge u zataškavanju zločina u Gruborima i nekažnjavanje odgovornih trebalo ispitati generala Mladena Markača koji se nalazio u haaškom pritvoru.

U prosincu 2010. DORH je podigao optužnicu za ratni zločin protiv Franje Drlje, zapovjednika skupine ATJ Lučko koja je upala u Grubore, te specijalaca Igora Benete i Božidara Krajine. Suđenje su dočekala samo dvojica, a sudbina trećeg, Igora Benete, savršen je predložak za mješavinu trilera i horora: njegovo tijelo je u travnju 2011. pronađeno obješeno na stablo u šumarku kod Otrića, sela petnaestak kilometara udaljenog od Grubora, a kaznena prijavu koju je podnijela Benetina supruga u kojoj je prijavila njegovu otmicu nikada nije dobila epilog. Službena policijska verzija Benetine smrti glasi “smrt vješanjem”.

Suđenje preostalim optuženicima Franji Drlji i Božidaru Krajini započeto potkraj 2011. ostat će upamćeno po masovnoj amneziji većine svjedoka, pripadnika specijalne policije, i njihovim kontroverznim iskazima.

U lipnju 2014. zagrebački je Županijski sud Drlju i Krajinu oslobodio krivnje zbog nedostatka dokaza. DORH se na presudu žalio i sudsko vijeće Vrhovnog suda je 8. prosinca ove godine vijećalo o žalbi na oslobađajuću presudu.

“Spis u slučaju Grubori u završnoj je fazi, nacrt presude je donesen, a koliko će trajati njezina kontrola u ovom trenutku vam ne mogu precizno reći”, izjavila je glasnogovornica Vrhovnog suda Sanja Katušić- Jergović. U svakom slučaju iz njezine se izjave dâ iščitati da bi presuda Vrhovnog suda o predmetu Grubori mogla biti objavljena uskoro.

Posebno je međutim zanimljiv krak istrage koji je trebao raščistiti odgovornost ratnog zamjenika zapovjednika specijalne policije Željka Sačića kojeg DORH sumnjiči za zataškavanje istrage o zločinu u Gruborima, krivotvorenje izvješća o onome što se u tom selu kritičnog dana dogodilo i nekažnjavanje policajaca odgovornih za zločin. Istraga protiv njega, koja je počela 19. prosinca 2009., dakle prije točno šest godina, još uvijek formalno traje.

U žižu javnosti slučaj maratonske istrage protiv Sačića dospio je u veljači prošle godine kad je tadašnja županijska državna odvjetnica u Zagrebu Željka Pokupec napokon odlučila napisati optužnicu protiv Željka Sačića i Franje Drlje, kojeg se u tom odvojenom postupku tereti za palež kuća u selu Ravno dan nakon zločina u Gruborima. Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitran ocijenio je međutim da je optužnica pravno manjkava, da DORH prije njezina podizanja “nije imao priliku raspravljati o njezinoj pravnoj kvaliteti i činjeničnoj utemeljenosti” pa ju je povukao i vratio na doradu, a Željku Pokupec ekspresno smijenio. Iako je istraga protiv Sačića u tom je trenutku trajala punih pet godina, a u obrazloženju smjene Željke Pokupec, glavni državni odvjetnik je konstatirao kako tijekom istrage “nisu provedene sve radnje da bi se prikupili svi dokazi o odlučujućim činjenicama”.

‘Kriv je istražni sudac’

Kad smo objavili komentar u kojem smo se zapitali kako je moguće da ni u pet godina istrage nisu prikupljeni dokazi i odlučujuće činjenice, te konstatirali da to pokazuje da je DORH-u do slučaja Grubori stalo kao i do “lanjskog snijega”, reagirali su oštrim demantijem u kojem su krivnju za razvlačenje istrage svalili na suca istrage zagrebačkog Županijskog suda koji je do 1. siječnja 2014. vodio istragu po starom ZKP-u.

Danas, 11 mjeseci nakon smjene Željke Pokupec, optužnice protiv Sačića još uvijek nema, a nema ni odluke o mogućem odustajanju od optužnice. Što se u tom predmetu danas događa pitali smo glasnogovornicu Županijskog suda u zagrebu Višnju Pavliček.

“Rok za rješavanje ovog predmeta istječe nam 9. veljače 2016. i do tada će biti riješen”, bilo je sve što je ŽDO-a Zagreb o tom predmetu odgovorila.

Zapovjednik specijalaca nije optužen

U Željka Sačića, ratnog zapovjednika specijalne policije DOORH je sumnjao zbog zataškavanja zločina u Gruborima, ali postupak je izdvojen jer je trebao svjedočiti Mladen Markač koji se tada nalazio u pritvoru u Haagu. Prošle veljače je optužnica napisana no Dinko Cvitan ju je ocijenio pravno manjkavom pa je smijenio tužiteljicu Željku Pokupec. Sačić je na slobodi, optužnice nema, a rok za rješavanje predmeta istječe 9. veljače kažu u DORH-u

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 10:29