GDJE JE UGOVOR?

SLUČAJ JEZIVIH PORUKA PREKO VIBER APLIKACIJE: NASTAVLJENO SUĐENJE ICI MATEKOVIĆU Svjedočio poduzetnik koji je otkupio sporni mobitel Matekovićeve žene

Ivan Mateković
 Ranko Suvar / HANZA MEDIA

Svjedočenjem Ivana Č. (39), vlasnika tvrtke Mobitelko elektronika d.o.o., nastavljeno je suđenje Ivanu Ici Matekoviću (46), jednom od otmičara sina generala Vladimira Zagorca. Matekovića se tereti za kazneno djelo sprečavanja dokazivanja odnosno da je slanjem prijetećih poruka preko Viber aplikacije svjedocima višemilijunske prevare, htio pomoći Valentinu Živkoviću da digne oko 4 milijuna kuna s računa Supersporta.

- Bio sam vlasnik tvrtke Mobitelko elektronika na Gupčevoj zvijezdi. Bavio sam se servisom mobilnih aparata te otkupom i prodajom rabljenih mobitela. Trgovina je radila do unazad godinu dana kada sam ozlijedio nogu. Što se tiče načina otkupa mobitela, bila je to uobičajena procedura uz sklapanje kupoprodajnog ugovora, a kako bi se zaštitio od eventualnih neugodnosti, raspolagao sam podacima osobe koja mi je mobitel prodala jer mi se ranije znalo dogoditi da mi nude na otkup ukradene mobitele – ispričao je Ivan Č. Na upit je li ugovore sklapao i prilikom prodaje, kaže da nije “jer mu taj dio dalje nije bio bitan, već je eventualno izdavao račun ako je mobitel prodan isti dan”.

Sud mu je potom predočio ugovor s Matekovićevom suprugom za koji je rekao da je to kopija, da je na njoj njegov potpis i da je to špranca koju je inače imao.

- Ime prodavatelja Tatjana Mateković mi ništa ne znači. Okrivljenika ne poznajem osobno, a iz medija znam o kome se radi. Inače, jedan primjerak ugovora davao sam stranci, a jedan sam zadržao za sebe. Nije mi se događalo da fulam datum sklapanja ugovora, a špranca je imala prazan dio datuma te osobnih podataka. Ugovore u poslovnim knjigama nisam drukčije evidentirao. Nije postojalo pravilo koliko se dnevno mobitela prodavalo, a variralo je od tri do pet komada – zaključio je Ivan Č. kojemu je sud, uz prijetnju novčanim kažnjavanjem, naložio da u roku od 15 dana dostavi svoj primjerak ugovora o otkupu spornog mobitela od Matekovićeve supruge.

Matekovićev odvjetnik Milko Križanović predložio je da se provede telekomunikacijsko vještačenje po vještaku telekomunikacijske struke, a kako bi se očitovao na utvrđenja sačinjena u analitici po Sektoru krim policije a za koje smatra da su, baš kao i zaključci koji su uslijedili, netočni.

Naime, dva dana nakon što je Mobitelko otkupio sporni mobitel, u njega je stavljena srpska kartica s brojem s kojeg su potom slane jezive poruke upozorenja djelatnicima Erste banke: “Danas ideš u policiju na prepoznavanje... Znamo da si rekao policiji da možeš da prepoznaš čovjeka, ali razmisli... prošlo je mnogo vremena i ne vjerujem da možeš da budeš sto posto siguran... A naravno, oni te ne mogu da zaštite od problema u životu. Ne treba ti problema još ekstra u životu... Zato ne prepoznaj nikoga ako nisi siguran i zadrži ovaj razgovor za sebe”.

A Služba organiziranog kriminaliteta je uvjerena, pak, da je Matekovićev broj mobitela bio u istom radijusu kao i lokacija srpskog broja, kada je mreža zabilježila njegovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:51