BOJAN BEŠIĆ

SLUČAJ KAKAV DOSAD NIJE VIĐENU RH Nevjerojatna priča o životnojtragediji mladog kriminalca okojemu je snimljen i dokumentarac

Željezna vrata samice pulskog zatvora bila su užarena, stražari ih nikako nisu uspijevali otvoriti. Gušio ih je gusti dim koji je polako prodirao iz malene ćelije obložene spužvom koja je gorjela.

Kada su napokon uspjeli otvoriti teška vrata, zatvorenik je već bio mrtav.

Bojan Bešić (25), sitni kriminalac iz pulskog kvarta Veruda, uspio je nekako preveslati stražare i prošvercati upaljač u zatvor. Čuvari ga nisu pronašli ni kad su Bešića u ponedjeljak smještali u samicu. Je li se oko 15.30 sati, kad je zapalio vatru, pokušao ubiti ili samo privući pažnju stražara ne bi li ga pustili iz samice, tajna je koju će Bešić odnijeti u grob.

Bešić je prvi zatvorenik koji je poginuo u ćeliji nekog hrvatskog zatvora tako da je stradao u požaru koji je sam podmetnuo. U pulskom je zatvoru smještenomm u Kranjčevićevoj ulici završio zbog prijetnje i nezakonite upotrebe osobnih podataka. Služio je kaznu od osam mjeseci i za dva je mjeseca trebao izaći na slobodu. Potom su ga stražari odveli u samicu, gdje je završio zbog, kako službeno navode, narušavanja javnog reda i mira. Službene osobe primijenile su stoga sredstva prisile i smjestile ga u prostoriju za izdvajanje, poznatiju kao samicu.

Četvrt života u zatvoru

Zatvori i odgojne ustanove za maloljetnike Bešiću nisu bile nepoznate. U njima je proveo gotovo petinu svog kratkog života, točnije četiri i pol godine. Više puta je osuđivan zbog tučnjava, pljački i sličnih kaznenih djela pa je “gostovao” u Turopolju, Sisku, Glini, zagrebačkom Remetincu, Rijeci i Puli, gdje je na kraju i tragično skončao.

O Bešiću je hrvatski redatelj Igor Bezinović snimio 33-minutni dokumentarac “Veruda - film o Bojanu” u produkciji Hrvatske radiotelevizije u sklopu četverodijelnog dokumentarnog serijala “Druga šansa”, koji se bavi zatvorenicima puštenima na uvjetnu slobodu da bi se lakše integrirali u društvo.

Propust pri pregledu

Film je proljetos dobio posebno priznanje na festivalu ZagrebDox, gdje je dobio pozitivne kritike publike i struke, a čitav serijal nastao u suradnji s Ministarstvom pravosuđa trebao je ove jeseni biti prikazan na HTV-u.

I sam je Bešić bio u Zagrebu na premijeri filma i navodno je bio vrlo zadovoljan, a za dokumentarac je prvi put u životu snimio vlastitu pjesmu inspiriranu danima provedenim iza rešetaka.

Dok su policijski istražitelji manje-više utvrdili kako je izbio kobni požar, stručne službe Ministarstva pravosuđa rade na rasvjetljavanju okolnosti pod kojima je došlo do propusta pri pregledu zatvorenika Bešića, a uslijed čega je on došao u mogućnost unijeti upaljač u zatvor. Protiv stražara koji su Bešića pregledavali nadležni su pokrenuli stegovni postupak.

Oformili povjerenstvo

Još u ponedjeljak navečer u pulski je zatvor stigao Ivica Šimac, pomoćnik ravnatelja Uprave za zatvorski sustav, koji je potvrdio da su do utvrđivanja svih okolnosti s dužnosti udaljeni upravitelj zatvora, voditelj službe osiguranja i službenici koji su postupali u ovom slučaju.

Nataša Vitasović iz pulske policije rekla je da je požar izazvan upaljačem u 15.35 sati u posebno osiguranoj prostoriji. Potvrđeno je to, kako je naglasila Vitasović, očevidom koji su zajednički proveli zamjenik županijske državne odvjetnice i policijski istražitelji.

Nakon što je mladić u samici podmetnuo požar, vatra se vrlo brzo proširila po prostoriji koja je obložena spužvom da se zatvorenici unutra ne bi ozlijedili.

Policajci su dojavu o požaru u zatvoru dobili oko 16.25 sati. Prolaznici na prilaznoj cesti potvrdili su da su u kasnim poslijepodnevnim satima na jednom od prozora vidjeli zatvorenika i čuli ga kako viče: “Gušimo se ovdje!”

U zatvor su stigli i vatrogasci pulske Javne vatrogasne postrojbe, a potom i vozilo lokalnog pogrebnog poduzeća.

- Tijelo 25-godišnjaka prevezeno je na Odjel patologije Opće bolnice Pula, gdje će se obaviti očevid - rekla je policajka Vitasović. Dodala je da sve okolnosti ovog događaja utvrđuju Županijsko državno odvjetništvo i povjerenstvo Ministarstva pravosuđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:33