ISPITANA U DORH-u

SLUŽBENICA BANKE (62) U 13 GODINA NAPRAVILA ŠTETU OD 2 MILIJUNA KUNA Evidentirala je transakcije na računima klijenata i banke koje nisu postojale

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 02.08.2019. u 18:04

closeup.business woman using a calculator at the workplace.photo with copy space, Image: 411504611, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

 

Službenica banke (62) osumnjičena je da je lažno prikazivala transakcije na računima klijenata banke i prisvajala novac, pri čemu je učinila štetu banci od gotovo dva milijuna kuna.

Osumnjičena je ispitana u Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, a sudcu istrage je dostavljen prijedlog da se zadrži u istražnom zatvoru zbog sprječavanja bijega i utjecanja na svjedoke, izvijestilo je u petak ŽDO u Rijeci.

Tereti ju se za počinjenje 19 kažnjivih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Službenica je osumnjičena da je od 2005. do lipnja 2018. godine, kao zaposlenica u poslovnici jedne banke, na radnom mjestu blagajnice u sektoru građanstva, bez znanja i odobrenja klijenata banke i vlasnika bankovnih računa, višekratno u računalnom sustavu banke evidentirala fiktivne isplate klijentima banke, iako one nisu stvarno bile obavljene.

U više navrata je novčane iznose neovlašteno podizala, a potom i izrađivala nevjerodostojnu blagajničku dokumentaciju radi opravdavanja takvih isplata, te u više navrata novčane iznose klijenata banke koje je primila radi uplate na transakcijske i depozitne račune neovlašteno zadržavala za sebe.

Na taj način je banci nanijela štetu od 718 tisuća kuna, 163 tisuće eura i oko 13 tisuća američkih dolara.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo