AFERA RIBAR

SMANJEN IZNOS Sinovčić može iz Remetinca uz 10 milijuna kuna jamčevine, odvjetnik: 'Platit će već danas'

 Jure Mišković/Cropix

ZAGREB Zadarski poduzetnik Reno Sinovčić može se braniti sa slobode uz polog od 10 milijuna kuna u gotovini, umjesto ranije određenih 20 milijuna, odlučio je u utorak Županijski sud, dok Sinovčićevi odvjetnici najavljuju da će još tijekom dana uplatiti jamčevinu kao bi njihov branjenik izašao iz Remetinca.

Iznos najviše jamčvine koju je sredinom prosinca odredila sutkinja istrage Jadranka Mandušić u utorak je umanjilo izvanraspravno vijeće odlučujući o žalbama Sinovčića i njegovih suosumnjičenika. Iznosi ostalih jamčevina ostali su nepromijenjeni pa bivši direktori NK Zadra Novica Erlić i Dalibor Zebić moraju platiti po milijun kuna, a ostali pologe u iznosu od oko 300 tisuća kuna.

Sinovčićev odvjetnik Mate Matić kazao je Hini da će jamčevinu uplatiti još danas nakon čega očekuju ročište na kojem će osumnjičenici obećati da će se na slobodi pridržavati uvjeta pod kojima im je omogućena obrana sa slobode.

U prvoj Uskočkoj istrazi kojom se, među ostalim, istražuje neka predstečajna nagodba Uskok je procijenio da se šteta za koju terete zadarskog poduzetnika i njegove suosumnjičenike penje na preko 130 milijuna kuna.

Na dugačkom popisu malverzacija za koje Uskok tereti osumnjičene navodi se da su vjerovnici Sinovčićeve tvrtke VOX oštećeni za oko 52 milijuna kuna, VOX za nešto manje od 22,5 milijuna, NK Zadar za 50,7 milijuna, Ministartsvo financija za oko 5,6 milijuna, a državni proračun za nešto manje od tri milijuna kuna.

Osim Sinovčića, Erlića i Zebića pod istragom su dugogodišnji bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaji te poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić.

Dvadeset milijuna kuna koje je sutkinja istrage isprva odredio kao jamstvo za Sinovčića bio bi rekordan iznos u hrvatskoj sudskoj praksi. No, kako je Sinovčićeva jamčevina umanjena na iznos koji je isprva i sam predlagao, rekordna je ostala uplata zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je za obranu sa slobode dao 15 milijuna kuna u gotovini.

Slijedi bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader koji je u nekretninama svojih prijatelja založio 12,4 milijuna, no u Remetincu je ponovno završio nakon izricanja prve presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:51