TUGA U SPLITU

SMRT NA RAJSKOM OTOKU Obitelj i prijatelji Hrvata poginulog na Tajlandu: ‘Njegova Đeni i on otišli su se vjenčati na plaži, a sad ga nema..’

Splićanin Tomislav Laco (31) i njegova dugogodišnja ljubav Đeni Macan (26) mjesecima su se spremali za odlazak na tajlandski otok Koh Samui da bi na jednoj od romantičnih plaža izrekli sudbonosno DA, no splet okolnosti dok su uživali u Rajskom otoku doveo je do tragedije u kojoj je Laco poginuo.

Naime, Laco se, dok je fotografirao vodopade, strmoglavio niz 39 metara visok vodopad Khun Si u provaliju i na mjestu ostao mrtav. Njegova Đeni sam trenutak pada nije vidjela, kako je izjavila u policiji, već je čula buku koja ju je nagnala da pogleda s litice u provaliju gdje je vidjela beživotno Tomislavovo tijelo. Dežurne službe satima su ga izvlačile s nepristupačnog terena, a na noge se diglo i hrvatsko veleposlanstvo koje uz Đeninu pomoć pokušava organizirati povratak tijela u Hrvatsku.

Pomoć veleposlanstva

Kad su doznali za nesreću, obitelj i prijatelji mladog para su zanijemili. Njegovi roditelji osjećaju samo nemoć.

- Mi smo svi u šoku. Đeni kad je nazvala preko Veleposlanstva srce se svima sledilo. Bol je friška da još svega nitko nije ni svjestan. Znate kad ljubav cvjeta pa je želite obznaniti cijelom svijetu? Eto, to je bila ljubav Tome i Đeni. Nedavno su se zaručili u Splitu. Na Tajlandu su se trebali vjenčati na plaži, a onda u kolovozu u crkvi u Splitu - kaže za Jutarnji list prepun tuge Tomislavov stric Ivan Laco koji je, čim je doznao za tragediju, otišao do brata, Tomislavova oca te njegove supruge.

Božić su proveli svi zajedno. Zadnji su put roditelji Tomislava vidjeli 27. prosinca kad su krenuli na dalek put. Na Tajland su išli sami, no tamo su imali mnogobrojne prijatelje iz Europe.

‘Veliki dobrica’

- Prvo su otišli u Mađarsku, gdje su tri dana čekali vize za Tajland. U Novu su godinu ušli na tom otoku, gdje su već jednom bili. Nisu išli naslijepo. Svaki dan su se javljali, podnosili izvještaj gdje su, što rade, kako im je. Svake večeri. I baš u srijedu navečer taj je poziv izostao, a stigle su stravične vijesti. Brat je u kontaktu s Veleposlanstvom. Đeni će dati punomoć da bi mogla riješiti sve vezano uz organizaciju. Tomičini su roditelji utučeni. Bio im je jako privržen - govori stric stradalog Tomislava Lace. Dodaje da su se Đeni u pomoći oko organizacije pridružili svi prijatelji iz Europe s kojima su se našli na Tajlandu.

Tomislav se bavio građevinarstvom, a u zadnje vrijeme i turizmom.

- Imao je nekad građevinski obrt koji je zatvorio jer je slabo išao. Potom se posvetio turizmu zajedno s Đeni. Imaju neke nekretnine na Hvaru pa ih iznajmljuju. A znali su ustupiti svoju nekretninu nekome u zamjenu za drugu u nekoj drugoj zemlji - kaže Ivan Laco.

Vijest o nesreći potresla je i Đeninu majku Sanju Macan.

- Bili su prekrasan par i često su zajedno putovali. Oboje su voljeli prirodu i sport. Bili su, kako se kaže, svjetski putnici i avanturisti. Zajedno su bili osam godina, a na Tajland su prvi put otišli prije dvije godine i toliko im se svidjelo da su odlučili ponovno otići i tamo se vjenčati. On je bio najveća dobrica. Dečko kakav se danas rijetko sreće i ne mogu vjerovati da ga više nema - rekla je Đenina majka.

- On je vodio restoran, a diplomirao je građevinu, Đeni je završila sociologiju. Čuli smo se svaki dan i govorili su kako im je lijepo. Đeni su sada prijatelji velika podrška i pomažu joj koliko god mogu da prebrodi tragediju i da riješi sve potrebno za povratak Tomislavova tijela - kaže Đenina majka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 22:09