ZABRANJENI LOV

SNIMALI UŽASNI KRVAVI PIR Usred lovostaja nahuškali pse na ranjene veprove i 15 praščića

    AUTOR:
    • Drago Hedl

  • OBJAVLJENO:
  • 25.02.2015. u 07:27

Kad lovci pogode a ne ubiju, nikad se ne puštaju psi. Ovo s psima stvarno je užasno, kaže jedan od lovaca

Lov u kojem je početkom veljače sudjelovalo 15-ak članova Lovačkog društva Šljuka iz Pleternice pretvorio se u krvavi pir.

Lovci su, ispričao je novinaru Jutarnjeg jedan od sudionika, tijekom zabrane lova na divlje svinje na predjelu Bzenice, mjesta između Pleternice i autoceste Zagreb - Lipovac, odstrijelili dvije krmače od kojih je jedna nosila devet, a druga šest praščića. Kad su ih izvadili iz utrobe da bi tranširali krmače i podijelili meso, ostavili su ih na kolicima ispred lovačke kuće u Bzenici.

- Ali to nije sve - govori lovac koji je ostao zgranut načinom na koji su njegovi kolege postupili.

- Kad su krmače pogođene, na njih su pušteni lovački psi koji su ih dokrajčili.

Krvavi prizor

Na krvavom prizoru snimljenom mobitelom vide se dva lovačka psa kako napadaju divlje svinje i trgaju s njih komade mesa. Ta se snimka nalazila i na Facebook profilu Marka Grbeše, jednog od lovaca, i za kratko je vrijeme dobila 313 lajkova. No ubrzo je skinuta, čim su lovci doznali da je slučaj prijavljen policiji.

Iz Policijske uprave požeško-slavonske potvrdili su nam da se provode policijski izvidi kako bi se utvrdilo postoje li elementi prekršaja ili kaznenog djela.

Nekoliko lovaca bilo je pozvano na razgovor u policiju. Međutim, čim su policajci posjetili Branka Milosavljevića, predsjednika Lovačkog društva Šljuka, lovci su se odmah sastali u lovačkoj kući u Bzenici da bi usuglasili izjave.

- Netočno je da je u lovu bilo nepravilnosti. Naši su lovci prijepodne lovili štetočine, prije svega lisice, a onda su u popodnevnim satima s čeke ubili dva nazimca, što nije nedopušteno. Od četrdesetak lovaca, koliko ih je u našem društvu, uvijek se nađe neki nezadovoljnik koji želi naštetiti društvu i prikazati stvari drukčijima nego što jesu - kaže Milosavljević.

Međutim lovac koji je sudjelovao u lovu tvrdi da se nije lovilo s čeke, kako to objašnjava Milosavljević, već iz pogona. On to potkrepljuje i videosnimkom na kojoj se vide lovački psi koji se ne vode u lov kad se divljač odstreljuje s čeke.

Snimka na Facebooku

- Kada lovci pogode divljač i ako hitac nije bio smrtonosan, na ranjenu divljač nikad se ne puštaju psi. Agonija životinje prekida se metkom milosrđa, kad se životinju ustrijeli da ne bi patila. Ovo s psima stvarno je užasno - kaže lovac.

Videosnimka zabilježena mobitelom koja se pojavila i na Facebooku jednog od lovaca uistinu je užasavajuća. Psi doslovce nekoliko minuta trgaju ranjene životinje, koje bespomoćno leže na tlu.

Izdvajamo