MEDAČKI DŽEP

ŠOKANTAN OBRAT Bivši vojnik priznao: ‘Dosta mi je ove agonije. Svi ovi ovdje lažu. Ja sam je ubio!'

Tijekom rekonstrukcije svjedok Josip Mršić iznenada je priznao ubojstvo. Nastao je muk
 CROPIX

Pravi filmski obrat dogodio se u četvrtka tijekom rekonstrukcije u ličkom selu Čitluk, koju je u sklopu kaznenog postupka zbog ratnog zločina protiv Velibora Šolaje proveo zagrebački Županijski sud.

Dok je sudac Ivan Turudić u prisutnosti 15-tak osoba među kojima je bilo i niz svjedoka, pokušavao pobliže utvrditi što se dogodilo u rujnu 1993. godine kada je u operaciji Medački džep u tom selu ubijena jedna neidentificirana ženska osoba, za čije se ubojstvo tereti Šolaja, rekonstrukciju je prekinuo jedan od prisutnih svjedoka.

- Dosta mi je ove agonije. Ne mogu to više trpjeti. Svi ovi ovdje lažu. Ja sam je ubio - uzviknuo je svjedok Josip Mršić, obraćajući se sucu Turudiću.

Nastao je muk. Svi su utihnuli. Nakon nekog vremena sudac Turudić uzvratio je svjedoku riječima je li svjestan da priznaje počinjenje teškog kaznenog djela.

No, Mršić, umirovljeni pripadnik HV-a, kazao je da je toga svjestan, ali da jednostavno više ne može šutjeti. Potom je ispričao kako se sve odigralo.

Prema njegovim riječima, on je osobno zatekao ženu u podrumu jedne kuće i izveo je. Nije znao ima li ta žena oružje. U jendom trenutku, dok su se oko njih začuli pucnjevi, ustvardio je, žena mu se, kako je kazao, iskesila, nakon čega je on zapucao u nju i usmrtio je.

Sudac Turudić tu je njegovu izjavu zapisao u sklopu rekonstrukcije te ga je pozvao na svjedočenje početkom svibnja na Županijski sud. Situacija u ovom predmetu tako se iznimno zakomplicirala jer je već ranije ispitan svjedok Samir Kulašić koji je ustvrdio kako je vidio da optuženi Šolaja puca u ženu. Obrana je pak tvrdila da se radi o Kulušićevu lažnom podmetanju i osveti Šolaji koji je spriječio njegovo napredovanje.

Sada je na potezu tužiteljstvo koje treba vidjeti hoće li ostati pri postojećoj optužnici protiv Šolaje ili će možda odustati od optužbe protiv njega te za isto ubojstvo optužiti Josipa Mršića.

Za prvu varijantu imaju iskaz jednog očevica i poneki, ne prečvrsti kontrolni dokaz, a u drugom slučaju ovise isključivo o priznanju jedne osobe, koja to priznanje može i povući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:02