GROZNA SITUACIJA

ŠOKANTNI DETALJI S NOĆNE INTERVENCIJE: UBIT ĆU TE, UBIT ĆU TE, JESI ČUO?! Mladi zagrebački doktor zaposlen u Sisku opisao nam je uznemirujuće trenutke

 
 Mate Piškor / CROPIX, Bruno Konjević / CROPIX

U utorak nešto iza 22 sata u obiteljskoj kući u Sisku, u Ulici Barice Rapić, 29-godišnji liječnik Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije pružao je liječničku intervenciju bolesnoj 60-godišnjoj pacijentici. Tijekom pružanja pomoći njezin 59-godišnji suprug je liječniku upućivao prijetnje. Po zaprimljenoj prijavi, u srijedu je 59-godišnjak uhićen, doveden u prostorije policijske postaje gdje je provedeno kriminalističko istraživanje te će tijekom četvrtka biti predan pritvorskom nadzorniku, priopćeno je iz PU Sisačko-moslavačke.

- Bilo je vrlo ružno, osjećao sam se strašno nelagodno - teško se bilo koncentrirati na posao, na zadaću zbog koje smo došli, dok vam netko prijeti, galami na vas, izgovara višekratno opasne prijetnje: 'Ubit ću te' - rekao nam je mladi liječnik sisačake hitne medicinske pomoći, 29-godišnji Zagrepčanin.

Pojašnjava, dok smo u četvrtak o incidentu razgovarali u zgradi hitne medicinske pomoći u Sisku, kako su 14. svibnja navečer pozvani na intervenciju.

- Rekli su nam da pomoć treba ženskoj osobi koja je bez svijeti i grglja. Dodali su da boluje od melanoma koji se proširio po cijelom tijelu. Bila je to intervencija tzv. crvenog kriterija, najhitniji slučaj i krenuli smo tamo u najvećoj žurbi. Pred kućom u sisačkoj Ulici Barice Rapić dočekala nas je ženska osoba, pretpostavljam kći bolesnice zbog koje smo pozvani. Na kraju mračnog dvorišta, u nekakvoj maloj zatrpanoj prostoriji, ležala je žena u nesvijesti, s pjenom na ustima. Nije bilo uvjeta za rad, sve je bilo zatrpano stvarima, nije bilo slobodnog mjesta na podu, svijetlila je jedna slaba žarulja i ja sam rekao kako ovdje ne mogu raditi, da pacijenticu trebamo prenijeti u kola hitne pomoći gdje ćemo imati potrebne uvjete za rad. Tada je nastao pakao - prijetnje, vika, galama. Vikao je da će me ubiti, uzalud sam objašnjavao da nisam rekao da neću pomoći pacijentici, nego da joj ne mogu pomoći u uvjetima koje je pružala soba u kojoj je ležala. Bilo je jako neugodno - kada smo prenijeli pacijenticu u kola hitne pomoći rekao sam vozaču da zaključa vrata.

Sisak 16.05.2019. Lijecniku sisacke hitne medicinske pomoci suprug pacijentice kojoj je pruzao hitnu mediicnsku pomoc, prijetio smrcu. Prijetnju je prijavio policiji. Na fotografiji: Zavod za hitnu medicinsku pomoc Sisak

Snimio: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piškor / CROPIX
Na fotografiji: Zavod za hitnu medicinsku pomoć Sisak

Tek sam tada imao koliko-toliko normalne uvjete za rad. Pružili smo potrebnu pomoć pacijentici i prevezli je u bolnicu na daljnju obradu. Odmah sam u službi prijavio da smo imali neugodnu i opasnu situaciju, a drugi dan, nakon završene smjene, otišao sam i cijeli slučaj prijavio policiji. Osjećao sam da je to moja dužnost, jer nitko nema pravo drugome prijetiti smrću bez posljedica, posebice ne nekome tko je na dužnosti, tko pruža hitnu medicinsku pomoć u vašoj kući, koji je u vašu kuću došao na vaš poziv - kaže nam liječnik sisačke hitne medicinske pomoći, koji moli da ostane anoniman.

Sisak 16.05.2019. Lijecniku sisacke hitne medicinske pomoci suprug pacijentice kojoj je pruzao hitnu mediicnsku pomoc, prijetio smrcu. Prijetnju je prijavio policiji. Na fotografiji: Dr. Tomislav Fabijianic, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Sisacko-moslavacke zupanije 

Snimio: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piškor / CROPIX
Dr. Tomislav Fabijanić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije

- Nije da se bojim, da se bojim ne bih ga prijavio pooliciji, ali ne treba mi takva promocija - rekao nam je.

- Nije to jedini takav neugodan slučaj. Ima ih gotovo svakodnevno - na nas viču, prijete nam, prigovaraju nam. Drago mi je da je naš mladi doktor reagirao prijavom policiji jer od prijetne smrću dok ste na dužnosti i pružate pomoć do fizičkog napada ne treba puno - rekao nam je dr. Tomislav Fabijanić, ravnatelj Županijskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:22