POKUŠAJ UBOJSTVA U KAŠTELIMA

ŠOKANTNO SVJEDOČENJE NA SUĐENJU BRANITELJU 'Rukama sam ščepala nož da mi ne probode srce, a zubima sam zagrizla oštricu da mi ne prereže grkljan!'

 
Suđenje Petru Dukariću
 Josko Supic / Cropix

Kad sam se probudila te večeri oko 4.50 sati i išla u kupatilo, odjednom sam vidjela neku sjenu i čula zvuk trka i otključavanja vrata. On tad ulazi u sobu, odbacuje bocu s rakijom šljivovicom. Pitam ga što radi tu, kako je ušao, a on je stavio prst na usne i rekao: "Pssst, psst..., nema ti spasa". Bacio me je prema kuhinjskom ormaru i uhvatio rukama za vat, a u tom sam trenutku vidjela odsjaj oštrice noža iz crnog rukava trenerke... I od tad mi je jedino na pameti bilo kako preživjeti - započela je u utorak svoje šokantno svjedočenje 56-godišnja žena koja je preživjela 15 uboda nožem koje joj je po cijelom tijelu nanio 48-godišnji Petar Dukarić iz Bednje, piše Slobodna Dalmacija.

Dukariću se na splitskom Županijskom sudu sudi radi pokušaja ubojstva svoje bivše nevjenčane partnerice 25. srpnja 2018. godine u Kaštel Gomilici.

Dukarić je postao "planetarno" poznat po fotografiji snimljenoj u Starom Grabovcu nedaleko od Novske krajem 1991. godine, kada je imao 19 godina. Na njoj se vidi mladi vojnik s maramom zavezanom oko čela i cigaretom u kutu usana, na tenku s protuavionskim mitraljezom. Na zidu kuće iza njegovh leđa vidi se grafit s imenom svjetski poznate grupe "Guns N' Roses".

Od fotografije je napravljen i antiratni plakat, a pričalo se i da ga je tadašnji menadžer "Guns N' Rosesa" zvao da dođe u Ameriku na turneju grupe te da je ta fotografija trebala biti iskorištena za poster i omot albuma benda.

Nakon što je bivši pripadnik 1. Gardijske brigade "Tigrovi" nesretnu 56-godišnjakinju brutalno izbo nožem dužine oštrice 11 centimetara čija je jedna strana bila nazubljena, a druga oštra, pobjegao je vozilom te je uhićen u Varaždinu.

Split,140519.
Zupanijski sud u Splitu.
Sudjenje Petru Dukaricu za pokusaj ubojstva njegove partnerice u Kastelima.
Foto: Josko Supic / Cropix
Josko Supic / CROPIX
Suđenje Petru Dukariću

- Dozivala sam upomoć, a pogledom sam samo pratila oštricu tog noža. odgurnula sam ga, pokušala sam izbjeći ubode. Bili smo sučelice, a iza mene ormar i nisam imala gdje. Ubo me je u predjelu srca, a ja sam instinktivno lijevom rukom uhvatila oštricu noža da ne ide dublje, skoro mi je otkinuo dva prsta. A kad je krenuo nožem prerezati mi grkljan, zubima sam zagrizla oštricu. Potom me je ubo u desnu dojku i desno rame i krv je šikljala na sve strane. Čula sam korake u stanu poviše, a mislim da je i on jer me je tad zadnji put ubo i dok sam ležala krvava kazao je: "Eto, sad si gotova, nitko ti ne može pobjeći" - ispričala je nesretna žena koja je zbog proživljene traume i straha svjedočila bez prisustva okrivljenog Dukarića kojeg su pravosudni policajci izveli van sudnice. Ispričala je kako je snjim živjela neko vrijeme, da ga poznaje od veljače 2017. godine i da su se nakon Francuske preselili u Kaštela kako bi osnovali obitelj.

Split,140519.
Zupanijski sud u Splitu.
Sudjenje Petru Dukaricu za pokusaj ubojstva njegove partnerice u Kastelima.
Foto: Josko Supic / Cropix
Josko Supic / Cropix
Suđenje Petru Dukariću

Rekla je da je po dolasku u kaštela osjetila promjene kod Petra, da je postao ljubomoran, poseseivan, smetalo mu je što gleda televiziju i radi na kompjuteru i postao je neugodan.

- Rekla sam mu da odseli i on je mirno otišao, prije toga nije nikad bio agresivan. Nakon što se odselio počeo je piti, pričati laži uokolo o mojoj djeci, meni, dovodiome u nezgodne situacije. Smetalo mu je što sam tada puno vremena boravila kod kćerke koja je bila trudna pa sam brinula o njoj. Desetak dana prije ovoga sam mu zabranila da dolazi, ali sam osjetila njegovu pristunost jer mi je, primjerice, razbijeno vjetrobransko staklo i ostavljena kokarda, a tko bi to mogao napraviti osim osoba koja je bila u HV-u, a ja nemam nikakve veze s takvim obilježjima. Te dane prije napada osjećala sam neki unutarnji nemir i nesigurnost, pa i taj dan kad sam bila u stanu te sam zatvorila i vrata i prozore. Nije mi ni danas jasno kako je ušao u stan kad je ključ bio u bravi. Nakon što me je izbo, stavila sam jastuk na prsa da smanjim krvarenje, gubila sam snagu, legla sam na krevet u sobi, kapci su mi postajali teški i sjećam se lic a policajaca koji su me pitanjima održavali budnom, bila sam nemoćna - emotivno je ispričala žrtva brutalnog napada bivšeg "Tigra".

Dodala je i da ju je strah kad pomisli da će on jednog dana biti na slobodi i da se boji za svoju obitelj.

- Od događaja naovamo spoznala sam da je on izuzetno manipulativna osoba koja će učiniti sve u svoju korist po bilo koju cijenu. Ništa od njega ne tražim, samo da bude što dalje od mene - rekla je nesretna žena.

Nakon nje svjedočio je vještak psihijatar Petar Bilić iz Klinike za psihijatriju Vrapče koji je kazao da usprkos njegovom sudjuelovanju u Domovinskom ratu i svemu što je prošao, kod Dukarića nisu zadovoljeni kriteriji za postavljanje dijagnoze PTSP-a.

Dukarić je spominjao da se ne sjeća svih detalja, a vještak je kazao da je amnezija isključena kao posljedica alkohola jer je nakon učina djela za koje se tereti "sam upravljao autom na dguom putu, a i opisao je taj put pa smatramo da nije bio u nemogućnosti vladati svojom voljom".

- Amnezija je dio disocijativnog poremećaja i nastala je nakon kaznenog djela. Takvi poremećaji nastaju nakon konfliktnih ili traumatskih događaja, a kod njega je nastala nakon uhićenja. Ne možemo sa sigurnošću isključiti pokušaj simuliranja simptoma kako bi zadobio bolji položaj u sudskom postupku, ali možemo isključiti da je navedena psihotičnost dio endogenih poremećaja odnosno pravih psihotičnih poremećaja - kazao je vještak.

Suđenje se nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:29