JUTRO NAKON TRAGEDIJE

SPLIĆANI OGORČENI NAKON JOŠ JEDNE SMRTI NA OPASNOM RASKRIŽJU 'Uz kamere na semaforima, ovakva križanja moraju imati trepćuće zeleno svjetlo!'

 
Prometna nesreća u Splitu
 Tom Dubravec / CROPIX

Jutro nakon stravične nesreće na križanju Ulica Domovinskog rata i Hrvatske mornarice, jednom od najopasnijih raskrižja u Splitu, Splićani ne prestaju komentirati kako su gradske ceste (pa i trotoari!) postali opasniji od bojišta, piše Slobodna Dalmacija.

U utorak navečer tako je smrtno stradala 70-godišnjakinja, dok je teške tjelesne ozljede,opasne po život, zadobio 18-godišnji mladić koji se nakon medicinske obrade u KBC Split bori za život u Jedinici intenzivnog liječenja (JIL).

Građani Splita ogorčeno ističu kako je to posljedica nedovoljnog poštivanja propisa na cestama. Prolazak kroz crveno svjetlo je gotovo pa standard, žale se Splićani, policije je nedovoljno, trebalo bi više pothodnika i kružnih tokova, kazne bi trebale biti još rigoroznije...

Sve to Splićani predlažu s ciljem da se obuzda krvavi pir po gradskim prometnicama, a svoj je prijedlog preko Facebooka iznio i Renato Čupić, bivši gradski vijećnik. Pozvao je gradonačelnika Splita da uz kamere na semaforima, na najbrža križanja uvede trepćuće zeleno svjetlo koje upozorava na skoro paljenje žutoga, a uz to i brojčanik koji obavještava vozače o isteku pojedinog svjetla.

- Na dužim pravcima potrebno je postaviti jednostavne mjerače brzine sa zahvalom ili pokudom za vozače. Mjerač brzine se postavlja 50-100 metara prije križanja sa semaforom i automatski gasi semafor ukoliko se prijeđe brzina za više od 10 km/h- tvrdi Čupić.

Govori kako ovo nije skupo rješenje (osim kamera) te se može vrlo brzo postaviti, i vrlo je učinkovito.

- E sad, ovo se neće napraviti samo ako se ne želi, jer ako jedan Solin ima isto onda je sramota za Split da nema. Kamere kod zatvaranja semafora smo već imali instalirane kod skretanja iz Domovinskog rata put Velebitske i na Sućidru kod zgrade Belvedere. Uklonjene su zbog nedostatka novca - poentira Čupić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:53