PREŽIVIO TREĆI NAPAD

SPLIĆANIN NA KOJEG SE PUCALO URED BIJELA DANA 'Ne znam tko me napao, nudim 10.000 eura za informaciju o atentatoru!'

 
 Duje Klarić / CROPIX

Splitska policija i dalje traga za još uvijek nepoznatim napadačem koji je u srijedu, oko 14.30 sati u Rendićevoj ulici, u neposrednoj blizini OŠ “Spinut”, iz pištolja pucao na 33-godišnjeg Deana M. koji se, zahvaljujući svojim refleksima, izvukao bez ozljeda.

Dean M. želi tu potragu za napadačem ubrzati. Stoga nam je kazao kako nudi novčanu nagradu onome tko ga dovede do napadača. Bilo koja informacija koja će u konačnici otkriti počinitelja bit će zlata vrijedna: Dean je spreman za nju dati 10.000 eura, piše Slobodna Dalmacija.

Deana nije bio jako razgovorljiv, samo nam je još kratko kazao kako je točno da je on napadnut, no nije želio govoriti ni o kakvim detaljima, s obzirom na to da je, kako nam je rekao, u policiji potpisao izjavu o tajnosti podataka iz istrage.

Policija ovaj napad vodi kao pokušaj ubojstva, a i u četvrtak su, potvrđeno nam je iz splitske policije, nastavili obavljanje očevida i pretragu šireg područja oko mjesta događaja u potrazi za tragovima. Prema dostupnim neslužbenim informacijama, napadač je bio odjeven u tamnu odjeću i na glavi je imao crnu motociklističku kacigu te je u blizini ulaznih vrata zgrade u kojoj živi Dean M., a prije početka same pucnjave, najmanje sat vremena stajao i čekao da se ovaj pojavi.

Uporno pucao

Kad je, ništa ne sluteći, 33-godišnjak izišao iz zgrade i krenuo prema svom automobilu ostaviti kufere, napadač mršavije tjelesne građe počeo mu se približavati. Približio mu se na nekoliko metara, tada ga Dean M. primjećuje i u tom trenutku napadač ispaljuje prvi hitac. Napadnuti se bacio na pod iza parkiranog Golfa, a napadač ispaljuje još dva hica. Dean M. tada počinje bježati, a maskirani napadač još dva puta puca u njegova leđa, no promašuje. Trčeći dalje prema kraju garaže, 33-godišnjak bježi prema obližnjem kafiću, a napadač ispaljuje još nekoliko hitaca.

No, žrtva je uspjela umaći, a on se, prema iskazu svjedoka, udaljio trčeći natrag prema školskom igralištu, gdje mu je navodno bio parkiran skuter s kojim je pobjegao, piše Slobodna Dalmacija.

Neke informacije, koje smo doznali od osoba bliskih napadnutom muškarcu, govore da je osoba istog fizičkog opisa i iste odjeće viđena i noć prije kako stoji pokraj jednog kafića u blizini, u kojem je navodno tada bio Dean.

Doznajemo i da na mjestu pucnjave nije pronađena ni jedna čahura iako je ispaljeno više hitaca, jer je napadač imao pištolj umotan u najlonsku vrećicu. Očito je pazio na taj detalj kako istražitelji ne bi mogli pronaći čahure i tako ući u trag pištolju.

Već se pisalo je napadnuti Dean M. otprije poznat policiji te da je bio osuđivan zbog dilanja droge. Prije 13 godina, dok je bio u zatvoru na Bilicama, bio je i sudionik pokušaja pobune s nekoliko pritvorenika.

U zatvoru se 2009. godine sukobio i s tada maloljetnim Markom Bekavcem, koji je u tučnjavi izvukao “deblji kraj”. Upravo je Bekavac, u ožujku 2016. godine, bio osumnjičen da je pucao na Deana M. ispred zgrade u ulici Kroz Smrdečac, kada je ovaj ranjen u obje noge i ruku. Uspio je izići iz vozila, te se od zadobivenih ozljeda srušio na pod, a napadač je nastavio pucati po njemu dok se on migoljio na podu. Jedan mu je metak okrznuo i rame. Bekavac je u istražnom zatvoru proveo četiri mjeseca, nakon čega je istraga zbog pokušaja ubojstva protiv njega bila obustavljena, jer nije bilo dokaza koji bi ukazivali na to da je on pucao.

Smirio se?

Dakle, nikad nije otkriveno tko je tada pucao na Deana M., a po našim saznanjima opet je napadnut krajem studenoga 2017. godine, na parkingu u Sukoišanskoj. Iz policije nam je potvrđeno da je on došao u 1. PP i kazao da je nekoliko dana prije pucano u njega, no nije htio podnijeti kaznenu prijavu protiv ikoga, već je samo želio da se to evidentira. Policija je izišla na teren, no nisu pronađeni nikakvi tragovi, čahure, oštećenja ni svjedoci koji bi potvrdili da se napad doista i dogodio.

Sve probleme sa zakonom 33-godišnjak je, dakle, imao prije desetak i više godina, a u zadnjih pet-šest godina navodno je izišao iz tog kriminalnog kruga, oženio se, dobio dijete te se bavi ugostiteljstvom i iznajmljivanjem apartmana.

Budući da nije, kako saznajemo, bio baš razgovorljiv u policiji i dalje je nepoznat motiv ovog najnovijeg napada, pa će policijski inspektori imati dosta posla, ako žele spriječiti mogući ponovni napad i daljnju pucnjavu po splitskim ulicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 12:16