Grad kriv za ozlijedu

Split joj mora platiti 37.257 kn jer je pala na zaleđenoj ulici

Od građana se ne može očekivati da budu zatočeni u kućama dok pada snijeg. Komunalne službe nisu bile pripremljene, smatra sud
I novinar Duško Čizmić Marović pao je na zaleđenoj ulici
 Vojko Bašić / EPH

Zbog snijega i leda koji su 3. veljače 2012. okovali Split, zbog čega je taj dan tadašnji gradonačelnik Željko Kerum proglasio “snježnim danom”, mnogi su ozlijeđeni građani “okupirali” bolnicu. Među njima je bila i Željana V., koja se nakon četiri godine uspjela izboriti za odštetu.

Prema nepravomoćnoj presudi splitskog Općinskog suda, Grad Split joj mora isplatiti 27.520 kuna i 9737 kuna sudskih troškova.

Osjetila led

- Tog jutra počeo je padati snijeg. Na posao sam krenula ranije baš da bih išla polako. Imala sam debele čizme s gumenim potplatom. Išla sam uz rub ceste jer nema pločnika na toj glavnoj cesti od Kamena prema autobusnoj stanici. Jedva se hodalo. Osjetila sam led. Poskliznula se i pala na leđa. Kolegica koja je bila sa mnom me pridigla te posjela na sjedalicu na stanici. Povraćala sam. Po mene su došla pješice djeca te me otpratila kući. Temperatura mi se digla na 38 °C. Doktorica mi je telefonom savjetovala da popijem analgetik. Otišla sam u Traumu. Zbog frakture 12. torakalnog kralješka su me imobilizirali - prisjetila se Željana V. Kerumova “snježnog dana”.

600 ozlijeđenih

Grad Split se usprotivio tužbi navodeći da je snijeg počeo padati baš taj dan i da ga je bilo nemoguće ukloniti. Sud to nije uvažio jer se “danima prije početka padalina najavljivao obilan snijeg u Dalmaciji”.

- Komunalne službe po pitanju pripreme nisu ništa učinile. Od građana se ne može očekivati da budu zatočeni u kućama cijelo vrijeme dok traje takva situacija - stav je suda.

Tih dana liječničku pomoć zatražilo je 600-tinjak građana. Kerumova sestra Nevenka Bečić rekla je da “ti polomljeni nisu građani Splita nego susjednih općina koji gravitiraju Splitu. U Splitu ne vlada kaos. Grad funkcionira besprijekorno.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:08