PRETUKLI SEZONCE JER SU SRBI

SPLITSKA POLICIJA UHITILA DVOJICU MLADIĆA IZ GRUPE NASILNIKA KOJI SU NAPALI SEZONCE U SUPETRU Završili u pritvoru s prijavom za zločin iz mržnje

Supetar
 Joško Šupić / Hanza media

Splitsko-dalmatinska Policijska uprava u utorak navečer je u priopćenju objavila da su tijekom dana uhitili i doveli u službene prostorije dvojicu mladića koji su im već ranije bili na obradi, a u vezi sramotnog napada u Supetru na otoku Braču na sezonske radnike čiji je jedini 'krimen' bio što su 'krive' nacionalnosti.

- Policijski službenici nastavljaju kriminalističko istraživanje u cilju identifikacije ostalih sudionika predmetnog događaja, navodi se na početku priopćenja splitske policije.

- Provodeći daljnje kriminalističko istraživanje napada na osobe koji se dogodio 9. lipnja oko 4 sata u Supetru, u koordinaciji s nadležnim Općinskim državnim odvjetništvu u Splitu prikupljena su saznanja i dokazi iz kojih je proizašla sumnja da su ranije obrađivani 22-godišnjak i 19-godišnjak ostvarili obilježje kaznenog djela, radi čega su danas i uhićeni i dovedeni u službene prostorije policije. Sumnjiče se da su 9. lipnja oko 4 sata u Supetru na Braču na naročito drzak i nepristojan način skupa s još za sada nepoznatim osobama fizički napali pet osoba u dobi od 21 do 26 godina i doveli ih u ponižavajući položaj čime su ostvarili obilježja kaznenog djela Nasilničko ponašanje iz članka 323 a Kaznenog zakona, a u svezi s kaznenim djelom Zločinom iz mržnje (članak 87. st 21. KZ-a) radi čega je protiv njih podnesena kaznena prijava i privedeni su pritvorskom nadzorniku, dodaje se u priopćenju.

Podsjetimo, mladići su bili dio veće skupine nasilnika koji su nasrnuli na sezonske radnike srpske nacionalnosti koji su na Brač došli iz Slavonije. Čuvši ih kako govore, 15-20 nasilnika se zatrčalo prema njima vičući 'Di je Srbin' i počeli su ih tući. Osim njih, divljaci su istukli i jednu djevojku iz Varaždina koja se našla u njihovom društvu, a ozljedu je zaradio i lokalni vatrogasac koji je žrtvama napada priskočio u pomoć.

Incident se dogodio nakon Torcida Kupa zbog čega je gradonačelnica Supetra Ivana Marković odmah nakon napada najavila da obustavlja financiranje tog događaja kao i da zabranjuje da se on ubuduće odvija na gradskim površinama.

Prethodno je 22- godišnjak od zamjenika Općinskog državnog odvjetništva dobio mjeru opreza po kojoj se ozlijeđenom vatrogascu ne smije približiti na 150 metara, dok je 19-godišnjak prekršajno prijavljen zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru i Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Svjedoci su policiji rekli da je bilo petnaestak napadača, da su prije napada tražili gdje su Srbi i da ih je od daljnjih ozljeda spasio taksist. Incident se dogodio nakon Torcida kupa, a osudila ga je supetarska gradonačelnica Ivana Marković koja je ukinula financiranje kupa iz gradske blagajne.

Huligansko nasilje u Supetru osudili su i najviši hrvatski dužnosnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:52