ORGANIZIRAO SPLIĆANE

SRPSKI MEDIJI OTKRILI POZADINU NASILJA NA DERBIJU Pakleni plan skovan je u jednom zagrebačkom hotelu. Sve detalje akcije dogovorio srpski kriminalac

 REUTERS

Hrvati koji su uhićeni tijekom navijačkih nereda na derbiju između Partizana i Crvene Zvezde, u petak su privedeni u Više javno tužiteljstvo u Beogradu. Za njih je zatražen pritvor, a odluka o tome bit će donesena u idućih nekoliko sati.

Pakleni plan za izazivanje nereda na stadionu Partizana, koji bi se prelili i na ulice Beograda, skovan je u jednom zagrebačkom hotelu, pišu srpske Novosti. Navodno je Filip Korać, desna ruka šefa Zemunskog klana Luke Bojovića, sa izvjesnim hercegovačkim kriminalcem i poduzetnikom dogovorio je sve detalje akcije. On je angažirao svoje ljude da dođu u Beograd i izazovu nerede.

U Srbiju su ušli 12. studenoga i bili su smešteni u poznatom hotelu u širem centru Beograda. Troškove puta, smještaja i angažman platio je, navodno, Filip Korać. Osim njega, u organizaciji izazivanja nereda i preuzimanja južne tribine, sudjelovala su još četvorica kriminalaca iz Beograda, od kojih su trojica bivši vođe navijača.

Blic je tijekom dana objavio kako su trojica Splićana dobila 10.000 eura da dođu u Beograd i krenu u okršaj. No, izvor iz MUP-a za Blic nije želio otkriti ime osobe koje je Hrvatima platilo, kako ne bi utjecao na istragu.

- Ono što smo do sada uspjeli saznati je da je plan bio da se nakon izazivanja kaosa na južnoj tribini, nasilje i neredi preliju na ulice grada gde bi se palili automobili, ali i razbijali izlozi - navodi izvor srpskog lista Novosti.

- Stradali bi policajci, navijači, ali i obični građani. Vjerujemo da su inicijatori ovih događanja i određene strane službe iz regije. Veliki je ulog u pitanju.

Svi Hrvati, koje su angažirali srpski kriminalci, a riječ je o Ivanu Miškoviću, Stjepanu Mihoviloviću, Hrvoju Bakoviću, Jakovu Podrugu, Anti Firiću i Damiru Tovaroviću, privedeni su iste večeri, nakon nereda. Sa njima su se sukobile druge navijačke grupe Partizana i skinule ih gotovo do gole kože. Pojedini od njih ostali su i doslovno bez donjeg veša.

Najmanje dvojicu iz ove ekipe, Firića i Tovarovića, isti hercegovački kriminalac bio je angažirao i da pretuku hvarskog ugostitelja Franu Žuvela, pišu Novosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:23