USLUGA

Stari znanac policije poznat sa suđenja zločinačkoj organizaciji u zamjenu za kamate potaknuo policajca da mu da podatke o jednoj ženi

 
Davorin Sobjeslavski
 Davor Pongračić / CROPIX

Zbog sumnji da je od 51-godišnjeg zaposlenika zagrebačke policije ilegalno tražio i dobio podatke o neimenovanoj 52-godišnjoj ženi, policija je USKOK-u kazneno prijavila Davorina Sobjeslavskoga zvanoga Lija (52), poznatoga iz postupka protiv tzv. zločinačke organizacije.

Zagrebačka policija je jučer na internetskim stranicama objavila priopćenje o dovršetku kriminalističke istrage nad 51-godišnjim zaposlenikom PU zagrebačke te 52-godišnjim muškarcem zbog zloupotrebe položaja i ovlasti te poticanja na navedenu zloupotrebu položaja i ovlasti.

“Sumnja se da je 52-godišnjak potaknuo 51-godišnjaka, znajući da je on zaposlenik Policijske uprave zagrebačke i ima pristup podacima građana te da je u teškoj materijalnoj situaciji, odnosno ima financijski dug, da mu u zamjenu za neplaćanje jedne mjesečne rate kamata pribavi presliku kartona osobne iskaznice jedne točno određene građanke Zagreba. Stoga je 51-godišnjak 28. rujna 2018. godine iz kartoteke neovlašteno uzeo karton osobne iskaznice, fotokopirao i presliku predao 52-godišnjaku”, navela je policija u priopćenju.

Opći podaci

Kako neslužbeno doznajemo, 52-godišnji hrvatski državljanin je upravo Sobjeslavski. Premda smo jučer pokušali doznati više detalja o ovom slučaju, zbog činjenice da se radi o slučaju iz nadležnosti USKOK-a, nismo uspjeli doznati njegove pojedinosti. Ipak, uspjeli smo doznati da zaposlenik zagrebačke policije nije policajac, odnosno službena osoba, nego da je riječ o zaposleniku u administraciji kojemu su bili dostupni podaci o građanima.

Kako je priopćila policija, rješenjem načelnika Policijske uprave zagrebačke taj je službenik privremeno udaljen iz službe do okončanja postupaka. Međutim, što se obojice tiče, policija ih nije uhitila već je kaznena prijava protiv njih USKOK-u podnesena tzv. redovitim putem, odnosno obojica će se braniti sa slobode.

Također, kako neslužbeno doznajemo, policija nastavlja izvide u ovome slučaju kako bi utvrdila zbog čega bi Sobjeslavski tražio podatke o 52-godišnjoj ženi, jer se dakle nije radilo o nekim posebnim podacima već o “općim” podacima osobe poput OIB-a, mjesta stanovanja, imena roditelja i slično.

Sobjeslavski, inače sin uglednoga istražnoga suca i operne pjevačice, novinske je stupce počeo puniti kada je 1999. uhićen i optužen kao jedan od članova tzv. zločinačke organizacije. Na suđenju je u svojoj obrani Sobjeslavski poricao kako je bio član bilo kakve kriminalne skupine. “Jedina organizacija kojoj sam pripadao bila je ona pionirska”, rekao je tada pojasnivši da je u mladosti znao živjeti burno te se znao drogirati, piti i potući.

Dva postupka

Premda će sudovi pravomoćno kasnije odbaciti teze o udruživanju u zločinačku organizaciju, neki od optuženika bit će proglašeni krivima i osuđeni za pojedinačna kaznena djela koja su im se stavljala na teret. Tako je Sobjeslavski osuđen zbog preprodaje droge te pokušaja ubojstva Radovana Buvača Bebe ispred Top Linea davne 1992., a izrečena mu je kazna od 8 godina zatvora koju mu je Vrhovni sud povisio na 10 i pol godina. Kaznu je i odslužio.

No, niti nakon puštanja iz zatvora policija i Sobjeslavski nisu se prestajali “družiti”. Trenutno se protiv njega vode dva kaznena postupka, oba pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu, no riječ je o manjim kaznenim djelima. U jednom je od postupaka na teret mu se stavlja pomaganje u krađi u City Centru One 2016. gdje je optužen da je dvojicu lopova koji su krali artikle trebao prevesti autom.

U tom slučaju drugostupanjski sud je Sobjeslavskom dva puta ukidao presudu, a uskoro bi trebalo početi treće suđenje. U drugome postupku Sobjeslavski je bio optužen da je ilegalno nabavio jednu pušku, tzv. PAP-ovku, a nedavno je zbog toga nepravomoćno osuđen na uvjetnu jednogodišnju kaznu s petogodišnjim rokom kušnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 05:06