SUSRET S BANKAROM

'STAVIO JE VREĆU PUNU NOVCA NA STOL I REKAO - TVOJE JE!' Nevjerojatna ispovijest starice koju je vrlički bankar posjetio prije bijega preko granice

Bankar Srđan Djaković došao je kod 70-godišnje M. M. i ostavio joj nešto manje od 230 tisuća eura
Srđan Djaković
 Robert Fajt / CROPIX

Odlukom suca istrage splitskoga Županijskog suda bivši šef vrličke poslovnice OTP banke Srđan Djaković (59) završio je u istražnom zatvoru na Bilicama zbog postojanja opasnosti da će pobjeći i na taj način onemogućiti nesmetano vođenje kaznenog postupka te zbog opasnosti da će boravkom na slobodi utjecati na svjedoke.

Djaković se u utorak ujutro u pratnji odvjetnika Joška Čeha pojavio na porti zgrade splitske Policijske uprave te se predao istražiteljima koji su za njim tragali od 10. studenoga kada se otkrilo da je uzeo više od 11 milijuna kuna iz poslovnice i pobjegao.

Kobna greška

Odbjegli je bankar i pred istražiteljima i pred zamjenicom općinskoga državnog odvjetnika, koja ga je ispitala, bio vrlo štur i u obrani je samo rekao da priznaje da je uzeo novac i da je njim platio dugove koje je imao u BiH. Kako nije htio odgovoriti na pitanja, zasad je nepoznato je li sav novac potrošio na vraćanje dugova, kome je dugovao i zašto.

Policija je i prije njegove predaje baratala podatkom da se nalazi u BiH, a signal njegova mobitela bio je lociran u Goraždu, gradu udaljenom 80 kilometara od Sarajeva. Doznali smo kako je uopće došlo do toga da su mu istražitelji ušli u trag. Naime, Srđan Djaković je, prije nego što je napustio državu, došao do automobila svoje dugogodišnje ljubavnice te joj je u njemu ostavio oko 50 tisuća kuna i mobitel u kojem je bio zapisan samo jedan broj, i to BiH broj njegova novog mobitela koji je nabavio prije bijega.

“Rješenjem o provođenju istrage osnovano se sumnja da je 59-godišnji okrivljenik u svojstvu zaposlenika jedne banke, raspoređen na radnom mjestu bankar specijalist za fizičke osobe u ispostavi te banke na području Županije splitsko-dalmatinske, 7. studenoga 2019. naručio gotovinu iz gotovinskog centra i 8. studenoga 2019. u 10.40 sati osobno primio veći iznos novca, od kojeg je veći dio tog novca i novca koji je bio u trezoru uzeo i odnio, neovlašteno ga zadržavši za sebe.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik dio od navedenog novca predao trima osobama i istog dana s ostatkom otuđenog novca pobjegao na područje Bosne i Hercegovine. Počinjenjem ovog kaznenog djela banci je počinjena šteta u iznosu od 8,900.000 kuna”, objavilo je splitsko Općinsko državno odvjetništvo.

Vrlički Robin Hood, kako su ga nazvali mediji, iz gotovinskog je centra naručio da se u banku dostavi 550 tisuća kuna, 200 tisuća švicarskih franaka te milijun i 170 tisuća eura. Kad je dobio novac, prije bijega uzeo je nešto manje od milijun i 100 tisuća kuna, milijun i 188 tisuća eura, 200 tisuća švicarskih franaka, 300 kanadskih dolara i 400 konvertibilnih maraka.

No, prije nego što je pobjegao preko granice, svom je sinu ostavio 20 tisuća eura i 170 tisuća kuna dok je jednoj klijentici, Z. U., vratio 100 tisuća franaka, a drugoj, M. M. iz sela udaljenog 40-ak kilometara od Vrlike, nešto manje od 230 tisuća eura, piše Slobodna Dalmacija.

Tog petka ujutro je prvo došao na vrata Z. U. i tražio od nje da mu da svoj ugovor o štednji, a kad mu ga je ona predala, ostavio joj je 100 tisuća franaka. Potom je, zajedno s policiji trenutačno nedostupnim Jadrankom B. iz Širokog Brijega, nekadašnjim pripadnikom Tutine “kažnjeničke bojne”, otišao do druge klijentice, 70-godišnje M. M.

Povjerenje

- A je, tad je sa mnom u kući bio sin i Serđo je samo odjednom banija na vrata. Kazao je mom sinu da izađe, a meni da mu donesen ugovor. Reka mi je da je donija moje novce, da ih mogu zadržati i, ako hoću, staviti u neku drugu banku ili da ih dan svojoj dici. Moj Bože, stavija ih je na stol u nekoj vrići, reka da je on svoje razdužija i krenija ća. Pitala san ga triban li ja šta potpisati, a on je reka da je sve sredija i da ništa ne triban napraviti - ispričala nam je jučer 70-godišnjakinja te dodala da Srđana poznaje jako dugo i da je u njega imala bezgranično povjerenje.

Kaže i da nije niti znala koliko novca ima na računu, da je to bio novac od njemačke mirovine i invalidnine koju je dobivala na račun svog već 25 godina pokojnog supruga.

- Kad bi šta priteklo, on je to stavlja na račun, a kad bi meni šta tribalo, dava mi je. Čak me je i savitova kako da dobijen veće kamate. Bilo mi je to čudno zašto je tako doša s novcin, nit san tražila, nit san tila dizat novce, ali tad nisan stigla reagirat. Zvala san ga u subotu na mobitel, al se nitko nije javlja. A ne znan ja šta je bilo u njegovoj glavi, šta je on zamislijo. Tek kad san u ponediljak vidila da se počelo govoriti da je pobiga s novcima, svatila sam da nešto nije u redu i otišla san u banku i rekla in šta je bilo i da je taj novac kod mene.

Tada su sa mnom do kuće došla dva policajca koji su uzeli tu vriću s novcin. Nek je on živ i zdrav, svaku mu sriću želin, al meni je sve ovo uzelo života, ne želin ja da se o meni piše ka da san ja nešto kriva. Niti san lagala, niti san ukrala, niti san ikoga opljačkala, to je moj račun i moj dinar - ispričala nam je žena.

Državno odvjetništvo nastavlja istragu slučaja u kojem je još jako puno neodgovorenih pitanja. Podnijeli su i žalbu na rješenje suca istrage koji je odbio pritvor za bankara zbog opasnosti od ponavljanja djela jer 59-godišnjak, prema njima dostupnim podacima, još formalno nije dobio otkaz u OTP banci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 07:40