POSLOVNA HOBOTNICA

Stipančić i Krota imaju 9 off-shore tvrtki

Sandro Stipančić ima tvrtku S-Plus Consulting prijavljenu u Mlinovima gdje ima stan, a Igor Krota Adria Eta u Šestinama
Zagreb, 181115.Gajeva.Izvrsni predsjednik Dinama, Zdravko Mamic doveden je na ispitivanje u USKOK u civilnom kombiju PN USKOK-a. Zdravko Mamic je jutros uhicen uz jos nekoliko osoba zbog navodnih nepravilnosti pri transferima nogometasa.Foto: Damir Sencar / HINA / CROPIX
 Damir Sencar / HINA / CROPIX

- Nemam komentara - rekao nam je ženski glas na telefon stana u zagrebačkim Mlinovima koji u zemljišnim knjigama glasi na Sandra Stipančića, jednog od dvojice istarskih poduzetnika uhićenih ovih dana zajedno s Mamićima.

Poduzetnike Stipančića te Igora Krotu tereti se da su povezani s niz off-shore tvrtki koje su se navodno također bavile prodajom igrača. Stipančić je uhićen na kućnoj adresi u Mlinovima, gdje prema podacima iz zemljišnih knjiga posjeduje stan od stotinjak četvornih metara na kojem je vidljiva zabilježba kredita u visini od 1,8 milijuna kuna, i upravo na toj adresi prijavljena je i jedna od brojnih Stipančićevih tvrtki.

Dobit 2,4 milijuna kn

Taj istarski poduzetnik u suradnji s partnerom Igorom Krotom povezuje se s nizom društava kojima su pak osnivači tvrtke s adresama u inozemstvu te off-shore zonama. Poduzetnici, doznajemo, žive u Zagrebu, a rodom su iz Istre. Igor Krota trenutno u Zagrebu ima aktivnu tvrtku Adria Eta d.o.o. sa sjedištem u zagrebačkim Šestinama. Upravo ta tvrtka povezivala se s investicijom kompostane u Maloj Hubi u Buzetu. Osnivač te tvrtke je firma s adresom u Pursuitu iz Belizea.

Tvrtka posljednjih godina prijavljuje prihode od oko 1,7 milijuna kuna pa do 2,4 milijuna kuna, a sve do lani prijavljivali su dobit u visini od 1,2 do 1,8 milijuna kuna, osim lani kad su prijavili tek 400-tinjak tisuća kuna. Tvrtka je registrirana za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, kao i ostale tvrtke povezane s istarskim poduzetnicima.

Poslovi u Ukrajini

Zanimljivo je da su se Krota i Stipančić spominjali prije pet godina u službenim izvješćima ukrajinskih vlasti u kontekstu korupcije i pranja novca, pri čemu se jedan od spornih poslova odnosio na nabavu vozila preko njihove off-shore tvrtke LBC i povezanih društava, za što je vlada Julije Timošenko prema iznesenim optužbama platila nerealno visoku cijenu. U tvrtki LBC - Legal Business Consulatanst Group d.o.o. - direktori su od 1999. do 2012. godne, kad je tvrtka ugašena, bili upravo Krota i Stipančić, a do 2005. godine partner im je bio i Dragan Vasiljević, koji je pak istodobno bio i direktor u tvrtki Valadria. Riječ je o tvrtki u kojoj je osnivač Mihajlo Perenčević, jedan od bogatijih hrvatskih poduzetnika koji je izgradio naftni biznis u Rusiji, a odnedavno se pojavljuje i kao ruska veza za investitore iz Rusije u lošinjsku tvrtku Jadranka.

Sandro Stipančić na kućnoj adresi ima prijavljenu i tvrtku S-Plus Consulting d.o.o., čiji je osnivač tvrtka S-Plus Consulting Limited iz Velike Britanija i Sj. Irske. Tvrtku pod istim imenom ima registriranu i u Pragu, a u kojoj manje udjele od deset posto imaju Mario Mamić, sin Zdravka Mamića koji je također ovih dana uhićen, te Dragan Jurilj, koji nam je objasnio da slabo poznaje poduzetnika Stipančića te da nema nikakve veze s njegovim poslovima, kao ni onima Marija Mamića.

Češka veza

Spomenuta tvrtka registrirana je u Pragu 2006. godine, a Jurilj nam je objasnio:

- Jednom davno koristio sam uslugu g. Stipančića jer sam u vrijeme nekretninskog booma često boravio izvan Hrvatske radi traženja i dovođenja stranih partnera u Hrvatsku koji su ovdje ulagali u turističke projekte, za to mi je tada trebala radna dozvola u EU (mi tada nismo bili u EU), zbog čega sam se i obratio gospodinu Stipančiću, koji mi je tada pomogao te me prijavio u svoje društvo, ali nisam znao da sam do sada ostao evidentiran kao suvlasnik tog društva. Ta je prijava bila samo na godinu dana (2006. godine).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:04