SANKCIJE

ŠTO ĆE BITI S POLICAJCEM KOJI JE POD ROTIRKAMA PROJURIO KROZ CRVENO I SKRIVIO TEŠKU NESREĆU? Iz policije najavljuju disciplinski i kazneni postupak

 
 Marko Todorov / CROPIX

Sudar policijskog kombija i Audija koji se u nedjelju dogodio na raskrižju Avenije Dubrovnik i Ulice SR Njemačke u Novom Zagrebu, izazvao je niz reakcija javnosti zbog okolnosti sudara.

Naime, do nesreće je došlo zbog naleta policijskog vozila koje je s uključenom 'rotirkom' ušlo u križanje na crveno svjetlo i udarilo u drugi automobil. Zbog silovitog udara jedna je osoba teško ozlijeđena u nesreći.

Prometni stručnjaci komentirali su da policija ne smije proći kroz crveno, a i iz MUP-a su izrazili žaljenje zbog nesreće te su i sami priznali da se i policija mora pridržavati prometnih pravila.

Na upit koji smo poslali PU zagrebačkoj o tome kakve će sankcije nositi vozač policijskog vozila, odgovorili su nam da će "policijski službenik uz kaznenu odgovornost odgovarati i disciplinski zbog teže povrede službene dužnosti".

Odgovor PU zagrebačke prenosimo u cijelosti.

Poštovani, u svezi Vašeg upita obavještavamo Vas da je očevid obavila zamjenica Općinskog državnog odvjetništva u Novom Zagrebu uz asistenciju ekipe za očevid II. Postaje prometne policije, a slijedom čega odluku o pokretanju kaznenog postupka donosi Općinsko državno odvjetništvo.

Prilikom obavljanja službe i policijski službenici sudjeluju u prometu te su dužni pridržavati se zakonskih propisa, a koji jasno definiraju pravila ponašanja sudionika u prometu. Policija uvijek postupa u dobroj vjeri pružanja žurne intervencije na traženje naših građana te je na svakom policijskom službeniku teret da u tom trenutku donese ispravnu odluku.

Nažalost, u ovom je slučaju došlo do prometne nesreće u kojoj je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede, te će policijski službenik uz kaznenu odgovornost odgovarati i disciplinski zbog teže povrede službene dužnosti.

Ujedno izražavamo žaljenje zbog prometne nesreće, te koristimo priliku poželjeti ozlijeđenoj gospođi brz oporavak. Vezano za vožnju pod svjetlosnom i zvučnom signalizacijom podsjećamo na odredbe članka 149. i 150. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a koji se odnose na obvezu u svezi vozila s pravom prednosti prolaska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:39